Tyskelever på Berlin-tur

Nylig var 11 tyskelever og lærer Einar Sødergren fra Surnadal vidaregåande skole på studietur til Berlin. En kjempegævv og lærerik tur, full av positive opplevelser, sier elevene.

Einar Sødergren opplyser at tysklandsturen med elever er et opplegg han har drevet med i fem år. Skolen som institusjon er positiv til opplegget som en del av internasjonalisering, et viktig satsningsområde for mange videregående skoler. Tysklandsturen er et tilbud for elever på vg2, som tidligere har hatt tysk i ungdomsskolen, og som vil fortsette å lære mer tysk i videregående skole.

 

Tettpakket program

Trollheimsporten tok en prat med Bengt Preben Svinvik og Jorun Snekvik, to av elevene på faget Tysk II som var med på turen. De forteller om en svært innholdsrik og lærerik uke, som startet med at to og to elever ble innlosjert hos vertsfamilier rundt omkring i Berlin. Bengt Preben og Jorun fant seg godt til rette hos sine respektive familier, som begge hadde barn på deres alder.

På formiddagstid deltok elevene på tyskundervisning på BSI Sprachschule, med morsmålsbruker som lærer. Etter endt undervisning spiste de mittagessen sammen på restaurant, før de var klare for guidede turer med læreren, forteller Jorun.

Slik fikk de sett kjente landemerker som Reichstag, Berlinmuren og Brandenburger Tor. Det å lære om Berlinmuren og historien bak var blant det som gjorde mest inntrykk, mener Bengt Preben.

berlin2.jpg

Privat foto.

 

Autentiske språkopplevelser

På kveldstid samlet familien seg hjemme til abendessen, noe som tilsvarer en litt sen middag her i Norge, forklarer Bengt Preben. Maten var noe annerledes enn hva de er vant til hjemme i Norge, men begge er skjønt enige i at maten var sver – om enn vanskelig å gjenkjenne til tider.

- Hun sa det var potet, men hva det egentlig var er litt uklart, smiler Jorun.

Det var gjerne rundt middagsbordet hos vertsfamilien at elevene fikk ta del i den autentiske, hverdagslige samtalen på tysk. Jorun og Bengt Preben merket begge at deres forståelse av språket økte både da de selv tok del i samtalen, og når de overhørte morsmålsbrukerne snakke seg imellom.

- Det å prøve å forstå når man hører andre snakke rundt seg, er en ny opplevelse, sier Jorun.

Da de var «hjemme» gikk det i all hovedsak i tysk, men var det viktige beskjeder som skulle gis ble de bekreftet på engelsk, forteller Jorun med et smil.

Etter dagens program hadde elevene resten av kvelden til fri disposisjon. Turen gikk gjerne til Olympiastadion, Fernsehturm, eller dyreparken. Og et kjøpesenter eller to, naturligvis!

- Det å ha fri på egen hånd er jo også et poeng i seg selv, sier lærer Sødergren.

- Disse elevene er 17 år gamle, og for flere, ja kanskje de fleste, er dette første gang de er «utslept» i en storby og må greie seg helt på egen hånd. De må for eksempel lære å ta seg fram med offentlige transportmidler, noe som ikke umiddelbart er enkelt hvis man ikke er vant fra før…

Og Jorun og Bengt Preben, som på ingen måte er overeksponert for kollektivtrafikk i hjembygda, benyttet seg flittig, og med letthet, av Berlins U-Bahn.

berlin3[1].jpg

Privat foto.

 

Gode minner

Tyskelevene bekrefter at de i sannhet kan anbefale andre elever å benytte seg av tilbudet, da de selv kun sitter igjen med positive opplevelser.

- Grunnen til at jeg som faglærer gjør dette, er en tanke om at det gjør noe for motivasjonen for tyskelevene å komme til et sted der språket faktisk snakkes, slik at de bokstavelig talt får føle det på kroppen. De lærer jo også noe om Berlin og Tyskland. Når de bor hos vertsfamilier, blir de nødt til å prøve å forstå og prøve seg selv.

- Det var en kjempegævv tur! Jeg er glad vi fikk sjansen. Det er en bra ordning, og veldig tøft at skolen har det slik, smiler Bengt Preben.

Jorun Snekvik og Bengt Preben Svinvik.jpg

Jorun Snekvik og Bengt Preben Svinvik.

berlin1_600x600.jpg

Privat foto.