Tradisjonell og verdig feiring i Surnadal

I strålende sol ble det en vellykket feiring av nasjonaldagen i Surnadal. For første gang var det ungdomsrådet i Surnadal som stod som arrangør av hovedtoget, og fra talerstolen fikk vi høre Sondre Ormset og russepresident Sunniva Sørvik Grimsmo. 

Etter at hovedtoget hadde svingt seg fra Øye stadion via sykehjemmet - med innlagt pause med allsang - og viderere til torgplassen ved Surnadal kulturhus, var det klart for to taler fra balkongen. Først ut var dagens hovedtaler, Sondre Ormset, som hadde fokus på trygghet og viktigheten av å stå sammen som nasjon i en urolig verden.

- Vi bor i et trygt og velfungerende samfunn hvor vi hjelper hverandre. Vi er heldige som bor her, og alle som får komme til landet vårt er heldige. Men mye tyder på at vi er på vei til å bli et kaldere samfunn, derfor er det viktig å ta et krafttak for verden. Det å stå sammen er viktigere enn noen gang, sier Ormset.

Senterpartipolitikeren benyttet også anledningen til å oppfordre sine medborgere om å kjempe mot sentralisering. 

- Vi må alle sammen stå på. Lokalsamfunnet blir ikke lenger trygt om lensmannskontor og brannvesen blir lagt ned, og det blir kutt i helsetjenestene. Ei gruppe jeg er så inderlig glad i er de som hver dag sørger for at vi får melk og brød på bordet. Vi er helt avhengige av god landbrukspolitikk, sier Ormset som avsluttet med oppfordringen om å bruke dagen til å spise is og glede oss over vårt vakre land.

Russepresident Sunniva Sørvik Grimsmo, som nettopp har avsluttet en 17 dager lang feiring sammen med sine seksti medruss, takket for ei fin russefeiring fra talerstolen.

- Det siste året har vært preget av både glede og forventinger til russetiden, revyøvinger, kjøp av vår første bil og en innsats på skolen for å berge karakterene. Alt dette er mulig fordi vi bor i Norge. For oss som står på terskelen til voksenlivet er dette viktig å tenke på. Russen ønsker å takke Surnadal sparebank, Sagatun grendahus, sanitetsforeninga og foreldrene som har holdt ut med oss. Og jeg ønsker også å takke mamma som hjalp meg med denne talen, smilte Sunniva før hun takket for seg. 

Russen skal forøvrig ha skryt for sin deltakelse i hovedtoget. Det er mange år siden vi har sett så mange russ i toget! 

Se bildeserie fra hovedtoget her

sondre ormset hanne boge sunniva grimsmo.jpg
Hovedtaler Sondre Ormset, Hanne Boge (leder i ungdomsrådet) og russepresident Sunniva S. Grimsmo

hovedtoget 2017_690x342.jpg
Et stort og flott hovedtog i nedre Surnadal

Ingen 17. mai uten is! Søskenparet Sigrid (6) og Aleks (8) Rudolfsen Gjerstad gledet seg over dagens første is. 

Hva er det morsomste med 17.mai?
- Is og brus, sier Sigrid uten betenkningstid. Storebror Aleks er enig, men er noe beskjeden når han påstår at han kun vil spise to is i løpet av dagen. Lillesøster har derimot andre planer.

- Jeg skal spise 1000 is i dag!

aleks og sigrid rudolfsen gjerstad.jpg
Sigrid og Aleks Rudolfsen Gjerstad 

Solveig Løset på Narvesen hadde det travelt med å ta unna iskøa i butikken.

- Det ble stor trafikk etter hovedtoget var over. Finværet gjør at issalget går strålende, sier Løset.

softis solveig løset.jpg

17. mai-feiringen fortsetter rundt omkring i grendene utover dagen. Har du bilder du ønsker å dele med oss? Bruk #trollheimsporten på Instagram, eller send på e-post til redaktor@trollheimsporten.no