Hege Mons_1024x754

Nytt møte i verneområdestyret for Trollheimen - som får nye lokaler:

To klager på ny hytte i Naustådalen - blir ikke tatt til følge

Det er kalla inn til møte i verneområdestyret for Trollheimen på Otta hotell 30. august. Til møtet har Trollheimen Sitje og Naturvernforbundet i Møre og Romsdal klaget på vedtaket om ny turisthytte i Naustådalen gjort med 8 mot 2 stemmer i siste områdestyremøte. Men verneområdeforvalter Hege Moen Sæther (bildet sammen med leder Mons Otnes i verneområdestyret) tilrår å ikke ta klagene til følge. ei ekstrasak har kommet til: Helgetunmarka Jaktlag har søkt om barmarkstransport med ATV.

Forvalters tilråding når det gjelder klagen fra Trollheimen Sitje og Naturvernforbundet i Møre og Romsdal:
Klagen fra Trollheimen Sitje og Naturvernforbundet for Møre og Romsdal tas ikke til følge.

Verneområdestyret for Trollheimen opprettholder sitt vedtak i saker av 07. 05. 2012. Vurderingene er gjort med utgangspunkt i Naturmangfoldloven §§ 8-12,og det er vektlagt en områdebruk basert på forvaltningsplanens ønske om å flytte mer av trafikken i Trollheimen mot de vestre områdene, som tåler mer trafikk. Området er i dag tilrettelagt for fotturister ved merket sti, og en utbygging av turisthytte i Naustådalen vil spare andre områder som ikke er tilrettelagt for videre press og utbygging i framtida.

Turistforeningen er gjennom verneområdestyrets vedtak i sak 42/2012 pålagt å ta hensyn til reindriften både ved bygging og senere drift av hytta i Nasutådalen, samt oppfordret om å drive forebyggende informasjonsarbeid for å minske konflikten mellom fotturistene og reindriften.

Du finner heile saklista med saksutgreiinger og ekstra sak her.

Av saker i tillegg til klagene har Grete og Hans Hoset søkt om å få bygge nytt seteranlegg poå Jølhaugen i Trollheimen landskapsvernområde i Rennebu. Her foreslår områdeforvalter avslag. Storli Hytteeierforening har søkt om å få merke tre stier i Storlidalen i Trollheimen landskapsvernområde i Oppdal. Dette er det foreslått å gi tillatelse til. Det samme gjelder Kristiansund og Nordmøre Turistforening, som har søkt om merking av sti mellom Vollasetra og Storlidalen i Trollheimen landskapsvernområde i Sunndal og Oppdal.

Trondjems Turistforening har søkt om å sette opp sikteskive på Sota i landskapsvernområdet i Surnadal. Her foreslår områdeforvalteren avslag. Helgetunmarka Grunneierlag er foreslått gitt forlengelse av tillatelse for oppkjøring av skiløyper i Trollheimen landskapsvernområde i Rindal.

Rindal er valgt som forveltningsknutepunkt for Trollheimen. Nå tilbyr de områdeforvalteren nye lokaler i et nytt bygg som skal oppføres i Rindal sentrum - og områdestyret skal ta stilling til om det skal søkes om midler:

Her er saksframlegget til møtet i verneområdestyret om nye lokaler:
Rindal kommune vil flytte verneområdeforvalter og SNO til bedre egnede og mer synlige lokaler som skal bygges i året som kommer. (Områdeforvalter og SNO har i dag tilhold i 2. etasje i RindalsTorget - nybygget kommer ved Øvre Dalen - Haltlihuset i dag.) De nye tiltenkte kontorfasilitetene vil bli universelt utformet og slik bedre tilgjengelig for besøkende. Det vil også legges vekt på bedre synlighet for både verneområdeforvalter og SNO. Møteromfunksjon vil bli bedre tilrettelagt.

I brev av 01.08. 2012 utlyser Direktoratet for Naturforvaltning midler til forvaltningsknutepunkt 2012. Det åpnes for at Fylkesmenn og verneområdestyrer kan søke om midler til knutepunktutvikling, og det er avsatt 6,6 mill for slike tiltak i 2012. Samtidig med denne utlysningen er det åpnet for å søke om midler til etableringav rovvilt- og våtmarkssentre i Norge, samt reautorisasjon av nasjonalparksentre. Det er i denne omgang ikke aktuelt med en ny autorisasjon av nasjonalparksentre som ikke har denne statusen fra før.

Rindal kommune og verneområdeforvalter var i møte med DN den 16. 08. 2012 for å få informasjon om saken. I denne sammenheng ble det presisert fra DN at det forutsettes at eventuelle gitte tilskudd vil gjenspeiles i framtidige kostnader ved leieforholdene for verneområdeforvralter.

Ekstrasaka: Helgetunmarka Jaktlag har søkt om barmarkstransport med ATV i Trollheimen landskapsvernområde i Rindal kommune. Verneområdeforvalter tilrår avslag.