TA ingress

Synlige og sikre Rindalsbarn

I dag var NAF og politiet på besøk hos alle barnehagene i Rindal i forbindelse med høstens trafikkaksjon. Tema for aksjonen er sikring av barn i bil og er i regi av Fylkets trafikksikkerhetsutvalg i samarbeid med Trygg Trafikk.

 

Målet er at alle kommunene i Møre og Romsdal skal få dette tilbudet. I Surnadal og Rindal er det Einar Grønnes fra styret i Indre Nordmøre NAF, og politibetjent Maja Lo, som kommer med refleksvester og gode råd om trafikksikkerhet. Dagen startet på Øvre Rindal barnehage. Her var det spente ansikter som ventet i vinduet da Maja svingte inn på gårdsplassen med den store politibilen sin.

Stemningen var spent og nysgjerrig da Maja og Einar delte ut vester og snakket om hva de brukes til. Barna svarte som sant var, at vestene skulle brukes når det var mørkt, og alltid når man er ved veien så bilene ser deg. På tur skal den også brukes, men barna fant fort ut at refleksvesten ikke var særlig grei å ha når man skulle leke gjemsel! Turen gikk så ut for å se på bilen, dette var helt klart høydepunktet. Blålys kom på, de fikk sitte baki hvor tyvene skal være, og høre på at Maja brukte politiradioen for å si fra til de andre om at blålysene ikke var noe farlig.

 

Øvre Rindal vindu_690x453.jpg

Spennende!

 

Øvre Rindal inne_690x442.jpg

Maja forteller om trafikksikkerhet.

 

Øvre Rindal ute_690x462.jpg

Høydepunktet!

 

Øvre Rindal alle_690x510.jpg

Hele gjengen fikk plass.

 

Turen gikk videre til Rindal barnehage. Her var det en betraktelig større gjeng, som var noe mer frampå. Maja ble bombardert med spørsmål tvert hun kom inn døra: «Har du håndjern? Hvor mange tyver har du fanget? Over tusen?»

Her var barna heller ikke i tvil om når refleksvesten skulle brukes: på trimtur, på tur med barnehagen, når man krysser veien. Vi voksne fikk dessuten en grundig innføring i hvordan man krysser veien og hvordan trafikklysene fungerer. Her har barna det klart! Da det ble tid for å snakke om bruk av bilbelte var noen av barna kjappe til å avsløre foreldrene sine: «Mamma glemmer det noen ganger! Pappa bruker ikke belte!» Da er det enda godt barna nå har lært seg å ta frem pekefingeren og bli streng hvis det trengs. Bilbelte skal på, selv om man bare skal en kort tur på butikken. Hvis ikke må man i fengsel, mente barna bestemt. Med andre ord, ingen kjære mor for glemske mødre og fedre!

 

Rindal inne_690x462.jpg

Velkomstkomitéen.

 

Rindal inne (2)_690x462.jpg

Oppslukt.

 

Rindal ute foran_690x405.jpg

 

Rindal ute bak_690x462.jpg

 

 

Siste stopp: Bolme barnehage. Her var gruppa helt klart størst. Etter hver og en hadde fått sin helt egen refleksvest gikk praten over på bilbelte. Man kom fram til at belte er viktig både i buss og bil, og en jente utbrøt at bestefaren ikke hadde bilbelte i traktoren. Maja lurte på om han kanskje skulle få det satt inn, men det stilte jenta seg svært tvilende til. Her får nok bestefaren høre det, for barna ble enige om å ta frem strengansiktet og pekefingeren til foreldre og besteforeldre som slurver. Hvis ikke kan man risikere å slå seg kraftig hvis man må bråbremse, noe mamma og pappa gjør hele tiden, ifølge en annen jente. Bilbelte kan være lurt også av andre grunner, som vi lærte av gutten som kunne informere om at man står i fare for å blåse bort hvis bilvinduet står åpent for lenge.

 

Bolme pekefinger_690x462.jpg

Bilbelte skal på! Alltid!

 

Bolme minste_690x462.jpg

De minste fulgte nøye med.

 

Bolme inni bil_690x446.jpg

Dagens fangst.

 

Bolme TV_690x425.jpg

Stas med "TV" inni bilen, så man kan holde et øye med fangsten baki.