Strengenløyper offisielt åpnet

Lørdag 6. februar ble en merkedag for Vang skiarena på Kvanne. Etter ett år med målrettet og intensivt arbeid, kunne kulturleder Lilli Husby endelig klippe snoren for å markere helårstrasèen Strengenløyper for åpnet!

Einar Grønnes og Anders Fridtjof Røen representerte prosjektgruppa på åpningen, som ellers består av Odd Magne Haugen, Per Arne Hyldbakk og Tore Gjul. Grønnes og Røen har hele tiden stått i bresjen for prosjektet, og har lagt ned uttallige timer til planlegging og dugnadsarbeid.

- Ideen ble lansert i slutten av februar i fjor. Grunneiere ble kontaktet, og alle var svært positive. Prosjektet ble tatt videre til årsmøtet i IL Søya, og vi fikk støtte umiddelbart. Siden den gang har ballen rullet fort. Entrepenør Vatn Maskinstasjon startet arbeidet etter bafaring på Vang, og snart var vi godt i gang med å opparbeide nye løyper, sier Grønnes.

- Bakgrunnen for hele prosjektet var et ønske om å lage en trasè for strengenområdet som passer for hele familien - hele året. Det har hele tiden vært en utfordring å komme seg på fjellet fra sørsida, og det ønsket vi å gjøre noe med. Nå kan vi knytte oss til Strengen på en avstand på 500 meter fra flere steder i traseèn, sier Røen.

strengenløyper kart.jpg
Oversikt over løypenettet (rød linje viser Strengenløyper)

Et slik stort prosjekt koster naturlig nok en god del penger. Røen og Grønnes er svært godt fornøyd med at Strengenløyper nå er fullfinansiert. 

- Budsjettet vårt var på 820 000 kroner. Vi benyttet oss av at 2015 var "Friluftslivets år", og fikk av den grunn dekket 50% av utgiftene via tippemidler. Resten er dekket av egenkapital fra IL Søya, hele 550 dugnadstimer og ikke minst utrolig god støtte fra lokalt næringsliv, sier Røen som særlig vil trekke frem hovedsponsor Surnadal Sparebank.

- Surnadal Sparebank støttet oss mest økonomisk av lokalt næringsliv, og vil få sin egen "bankbenk" på Haukarberget ved Finnvikslettet. Det er et verneområde med en sjelden bakkemyr. Ved benken vil det stå en informasjonstavle over området. Det blir en fin rasteplass, sier Røen.

strengenløyper sponsorer komitee.jpg
Allan Troelsen (Surnadal Sparebank), Einar Grønnes, Anders Fridtjof Røen, Lilli Husby, Marit Elin Eid (AMFI Surnadal), Per Haugen (Norgeshus), John Stenberg (Vatn Maskinstasjon) og Terje Haugen (IL Søya).

Den 3 kilometer lange løypa vil kunne brukes året rundt, både til fots og med ski. Hele traseèn ved Vang skiarena er nå hele 23 kilometer lang. Deler av løypa kan òg brukes til sykling, der det vil være mulig å sykle helt til langt inni Stangvika.  

- På sikt vil det kanskje bli mulig å sykle helt til Torvik. Det er ikke lange biten som står igjen, sier Røen.

Einar Grønnes kan ikke hylle grunneiere, dugnadsgjengen og sponsorer nok for innsatsen som er lagt ned. I tillegg skryter han av kultursjef Lilli Husby i Surnadal kommune.

- Lilli var positiv fra første stund, og har blant annet bidratt med hjelp til å skrive søknader. Det er hyggelig at hun ville stille opp som snorklipper i dag, sier Grønnes.

Husby sier det er med stor glede hun tok turen til Vang skiarena for å åpne Strengenløypene.

- Surnadal kan by på svært mye innen friluftsliv, men ingenting blir av seg selv. Ildsjeler som Einar og Anders er trylleformelen som gjør at slike prosjekt er mulig å gjennomføre. Jeg er skikkelig imponert, sier Husby før hun foretok den offisielle åpningen.

strengenløyper snorklipping_690x393.jpg
Einar Grønnes og Anders Fridtjof Røen ser på at Lilli Husby klipper snora