underskrift 1_1024x734

Storstilt fiberutbygging i Halsa, Surnadal og Rindal

Svorka Aksess, regionens ledende breibandaktør, er i ferd med å bygge ut fiberbasert breiband fra Halsa via Surnadal til Rindal. I praksis betyr dette at regionen er i ferd med å få en ny, fremtidsrettet stamveg for breiband. Prosjektet har en kostnadsramme på 9 millioner kroner og er kommet i stand som et resultat av en anbudskonkurranse i regi av Halsa, Surnadal og Rindal kommune.

Her skrives kontrakten med Svorka Aksess under av de tre ordførerne, fra venstre Mons Otnes (Sunadal), Ola Rognskog (Halsa) og John Ole Aspli (Rindal), mens Håkon Solvik følger med bak.

Storstilt satsing
Utbyggingen av den nye stamfiberen foregår i disse dager langs Svorkas høyspentlinjer i regionen. Dette er en storstilt satsing som skal gi indre Nordmøre som region et stamlinjenett av “bredbåndsmotorveier”, samtidig som det ivaretar Svorkas egne kommunikasjonsbehov for daglig drift av strømnettet. Langs alle trasèene klargjøres det for utbygging av fiberbaserte spredenett for bredbånd og TV, slik at husstander og bedrifter kan få tilbud om fiberbaserte tjenester. I løpet av de nærmeste månedene skal følgende delprosjekter realiseres:
1. Prosjektet startes opp 15. mars fra Ranes, videre oppover Surnadal via Skarmo/Mo og opp til knutepunkt for fiberkommunikasjon ved Trollheim Kraftverk.
2. Fra knutepunktet ved Trollheim Kraftverk og til Rindal Sentrum via trafostasjon i Revfaret, med avgrening til industriområdet i Bjergen. Når dette er klart, vil vi også kunne tilby bredbånd over kabel-TV-nettet i Rindal.
3. Fra Ranes og langs Svorkas høyspenttrasè over Nordmarka, via Svorka Kraftverk, Bæverfjord, Bele, Betna og over til kommunesenteret på Liabø, samt avgreninger til Bøfjord (i Settemsdal) og mot Vågland/Steinstien. Ved Bele etablereres det fiberbasert bredbånd til 4 husstander som per i dag ikke har et bredbåndstilbud.

Dette går fram av ei pressemelding fra Svorka Aksess i dag: Pressemelding+Fiber+april+2011.

Den ble presentert under en pressekonferanse med de tre ordførerne Ola Rognskog (Halsa), Mons Otnes (Surnadal) og John Ole Aspli (Rindal) i Surnadal i dag, der Håkon Solvik hos Svorka Aksess presenterte den store utbygginga. Alt av fakta finner du i pressemeldinga - linken over.

Stor og framtidsretta
- Dette er en stor og framtidsretta investering, men vi vil ikke ta initiativ i dag til å spre dette ut til privatkunde, sa Solvik som oppfordrer boligfelt, velforeninger og naboer om å snakke sammen for å få dette i hus. - Gå sammen og gjør en dugnad, gav grøfta sjøl så kommer vi, sa han. Det unike med dette er tv, radio og breiband i samme kabel - og kapasiteten blir nå uendelig og "bær hæll e byn", som vi sier.

- Samtidig utvider vi også all kapasitet på breiband. Det blir altså meir breiband på alle, noe som også betyr bedre band til utkanter som Lomundalen og Todalen, la Håkon Solvik til. Det betyr en økning fra 5 til 15 mega.

Alle utkanter får nemlig ikke fiber i første omgang, men det blir nå full fiberband mellom Kristiansund og Trondheim, fra Skei, rundt Lina i Rindal, sentrum og industiområdet i Bjergen. Videre  Halsa blir det fiber fra Bøvra over til Svorka raftverk om Bele og Settemsdal til Liabø, der en møter NEAS på Vågland. Videre blir det lagt til Bølandet (Bøfjorden).

Mye skryt og honnør til Svorka
Ordfører John Ole Aspli i Rindal viste til Svorka som en utrolig viktig lokal aktør. - Det samarbeidet våre tre kommuner her på indre nordmøre har med kraftselskapet får jeg ikke fullrost. Det er svært prisverdig at vår lokale aktør er med på denne store oppgraderinga, sa han og ga Svoka stor honnør og brukte ordet revolusjon om det som nå skjer. - Det blir rett og slett en ny verden for folk flest, næringslivet og det offentlige, sa han og la til at det blir meget tilfredsstillende å ta med seg et slikt fiberbreiband når helse- og samhandlingsreformen nå skal gjennomføres. - Det er jeg overvettes fornøgd med, sa han, noe Ola Rognskog, ordfører i Halsa, sa seg fullt ut enig i. - Vi er i forkant av denne samhandlingsreformen. Det er bra, sa han og skamroste Svorka for både initiativ og arbeid.

- Ja, la surnadalsordfører Mons Otnes til. - Det var nemlig ikke sjølsagt at dette kom på plass. Svoka har egentlig gjort meir enn forventa.

Les pressemeldinga og sjå hva styreleder Erlend Eriksen  Svorka Aksess sier om breibandsaktøren.

Svorka Aksess er medlem av Trollheimsporten. Bli medlem - klikk herAlle medlemmer her!