Storstilt dugnad for organdonasjon

Tirsdag kveld tok over 150 personer turen til Storstuå på Surnadal kulturhus for å få verdifull informasjon og fakta om det livsviktige temaet organdonasjon. Lokale musikere stilte opp for en god sak, og bidro til en flott og minnerik kveld.

Det hele startet med at initiativtakerne, Ingvild Kårvatn, Fay Johansen og Lise Mari Bjerknesli ønsket å få økt fokus på organdonasjon, og ville kombinere det med kulturelle innslag i foajeen i kulturhuset. Trioen fikk så mange positive tilbakemeldinger på arrangementet, at de raskt skjønte at arrangementet ble for stort til å kunne avvikles i foajeen. Derfor ble Storstuå tatt i bruk, og over 150 personer tok turen på musikerdugnaden tirsdag kveld. Det var definitivt verdt turen!

Mimi Kleiberg fra Stiftelsen organdonasjon formidlet viktig fakta og avdekket myter omkring et vanskelig og litt ubehagelig tema. Kleiberg er selv et levende bevis på at organdonasjon redder liv. Som 16-åring ble Mimi alvorlig syk, og behovet for ei frisk nyre var avgjørende for å kunne leve videre. Mimi var heldig - hennes mor var perfekt match, og ga henne et nytt liv i gave. I dag, åtte år senere, er Mimi helt frisk.

- Dette er den viktigste grunnen til at jeg brenner slik for organdonasjon. Jeg er et bevis på at organdonasjon redder liv, sier Kleiberg.

organ mimi kleiberg.jpg

I Norge står over 300 i kø for å få et nytt organ.

- Køen vokser hver dag, men antall organdonorer vokser dessverre ikke i takt med behovet. Derfor er det så viktig å reise rundt og møte folk, for å spre et viktig budskap og forhåpentligvis sørge for at det ikke blir så skremmende, sier Kleiberg.

Mimi oppfordrer alle til å ta et standpunkt, uansett om det er negativt eller positivt til organdonasjon.

- Viktigst av alt er å ta et standpunkt, og informere pårørende om valget. Er alle godt informert, slipper man ubehagelige spørsmål og bestemmelser om man plutselig skulle stå ovenfor en situasjon hvor organdonasjon blir et tema, sier Kleiberg.

- Organdonasjon er et ubehagelig tema, fordi det handler om døden. Men samtidig handler det også om å gi liv til noen andre, når man selv ikke lenger kan leve. Det er solidaritet i praksis, smiler Mimi.

I perioden 1969 - 2013 ble det utført over 10 000 livsreddende organtransplantasjoner ved Rikshospitalet.

Ønsker du å bli donor? Les mer på www.donorkort.no, eller last ned appen med samme navn.

organdonasjon ingvild kårvatn lise mari bjerknesli fay johansen.jpg

Initiativtakere Ingvild Kårvatn, Fay Johansen og Lise Mari Bjerknesli sammen med Mimi Kleiberg fra stiftelsen organdonasjon

Konferansier Jenny Klinge lovet publikum en spennende, underholdende, lærerik og rørende kveld. Hun fikk helt rett! I tillegg til det flotte foredraget til Kleiberg, ble kvelden krydret med det beste bygda har av artister - som alle selvfølgelig stilte opp gratis!

Klikk bildene større, og for å se de i serie. Bildene er beskyttet av opphavsrett. Viderebruk og kopiering er ikke tillatt uten avtale.

ogan inge bævre
Inge Bævre
organ øratrall ranje hoem
Ranje Hoem og Øratrall
organ øratrall
Øratrall
organ gøran bolme
Gøran Bolme
organ norvald bondhus
Norvald Bondhus
organ ranje hoem
Ranje Hoem
organ svein håvard saksen torbjørn kvande inge bævre
Svein Håvard Saksen, Torbjørn Kvande og Inge Bævre
organ toril moe karstein mauset
Toril Moe og Karstein Mauset
organ torstein snekvik øyvind glåmen
Øyvind Glåmen og Torstein Snekvik
organ torstein snekvik
Torstein Snekvik
organ vox
Vox
organdonasjon jenny klinge
Jenny Klinge
organdonasjon vox
Vox
rgan svanhild husby
Svanhild Husby og Nils Inge Aasgård