Spleiselag sikrer viktig vaksine

Syv sanitetsforeninger, med næringsliv og kommunene i Surnadal, Rindal og Halsa, går sammen om å gi gratis meningokokkvaksine til alle avgangselevene ved Surnadal vidaregåande skole.

Det er Rindal Sanitetsforening, Valsøyfjord Sanitetsforening, Halsa Sanitetsforening, Todalen Sanitetsforening, Øvre Surnadal Sanitetsforening, Torvik Sanitetsforening og Surnadal Sanitetsforening som står bak initiativet.

Helsesøster Heidi E. Fiske forteller at en vaksine koster 400 kroner pr. elev, og hindrer smittsom hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien. Her er små barn og ungdom i alderen 16-19 år spesielt utsatt, da meningokokker spres ved dråpesmitte og direkte kontakt. I russetiden deles gjerne flasker mellom flere, og i kombinasjon med alkohol og lite søvn øker risikoen for smitte. For uvaksinerte kan hjernehinnebetennelsen ha dødelig utgang om det ikke behandles fort nok. 

Fiske forteller at hun tidligere har fått tilbakemeldinger om at vaksinen har vært kostbar for mange, noe som i enkelte tilfeller kan ha ført til at noen ikke har latt seg vaksinere. Men nå får altså alle avgangselever muligheten - helt gratis!

 

Stolte sponsorer

- Etter et felles styremøte blant alle lokalforeningene ble det vedtatt at saniteten ønsker at vaksinen skal være gratis både for russen, som blir oppfordret til å ta denne av helsesøster, og for de som går vg2 yrkesfaglig linje. Dette blir til sammen 111 elever fra Surnadal, Rindal og Halsa, sier Elinor Bolme fra Todalen Sanitetsforening.

Prislappen blir dermed på nærmere 45.000 kroner.

- Sanitetsforeningene har gått ut til næringslivet for å få med sponsorer. Så langt har Surnadal kommune, Rindal kommune, Halsa kommune, Rindalslist, Surnadal Sparebank, Svorka, Sparebank 1 SMN Surnadal og Gjensidige Surnadal stilt midler til disposisjon, men flere bedrifter har takket ja til å bidra, sier Bolme.

Hun presiserer at alle interesserte er hjertelig velkomne til å bidra, da håpet er at vaksinesponsingen blir en årlig tradisjon. Bolme forteller at alle bidragsytere har vært svært positive til tiltaket.

- Surnadal kommune må få skryte av sanitetsforeningene som tar initiativ til dette. Det er en glede å få være med på et slikt spleiselag, smiler Knut Haugen.

Vaksinespons ingr 690.jpg

Glade sponsorer foran noen av vaksinemottakerne - flere ikledd kledelige barter i anledning movember!

Fremste rekke, foran f.v.: Elinor Bolme, Todalen Sanitetsforening, helsesøster Heidi E. Fiske, Janne Rangnes, Svorka, russepresident Sunniva Sørvik Grimsmo, Mette Helen Mikkelsen, Surnadal Sanitetsforening, Ingunn Brøndbo, Valsøyfjord Sanitetsforening, Anne Kari Brødreskift (delvis skjult) og Anne Grete Løfald, Rindal Sanitetsforening, Liv Dalsegg, Surnadal Sparebank, og Knut Haugen (bak), Surnadal kommune.