IMG_5062

Sommerferie for voksenopplæringa

Stian Kooyman er ny flyktningkonsulent i Rindal. Han begynte i den nye jobben torsdag i forrige uke, og er allerede godt i gang med å organisere sommerprogrammet for flyktningene. Onsdag hadde de besøk fra Surnadal.

Voksenopplæring/integrering i Surnadal fylte opp en buss og dro på besøk til Rindal på onsdag. Ikke alle var med, siden noen var opptatt med arbeidspraksis o.l. Men det var mellom 20 og 30 personer med på turen.

Flyktningene i Rindal og Surnadal har møttes et par ganger før, blant annet på skidag på Nordmarka i vinter. Onsdag var det fotball og volleyball i Rindalshuset. Rindal vant over Surnadal i volleyball, og det kommer nok ikke som en stor overraskelse. De fleste eritreerne i Rindal trener volleyball et par ganger i uka, i alle fall i vinterhalvåret. Ved Igltjønna er det sandvolleyballbane, og vi regner med at den også er mye i bruk.


- Kjempebra tiltak!

I Surnadal er det flere som jobber med integrering i kommunen. De stepper inn og organiserer aktiviteter når lærerne ved voksenopplæringa har sommerferie. De synes at det er veldig trivelig å bli invitert til Rindal på en fin dag som denne. 

- Et kjempebra tiltak! synes de.

Til vanlig driver de blant annet med tilrettelegging og opplysningsarbeid i Surnadal kommune. De første flyktningene kom til Surnadal for ca 3 år siden. De fleste kommer fra Somalia og Eritrea, slik som i Rindal. I Surnadal er det også noen fra Tsjetsjenia.

IMG_5034.jpg
Transport ut til stupetårnet

IMG_5051.jpg
Dette var ikke en av årets varmeste dager, men noen stupte i vannet likevel.


Ny i jobben som flyktningkonsulent

Stian Kooyman begynte som flyktningkonsulent i Rindal i forrige uke. Da stillingen ble utlyst for andre gang ble han oppfordret til å søke. Stian har vært lærervikar, blant annet ved voksenopplæringa, siden mars, så han kjente elevene der godt fra før.

Den forrige flyktningkonsulenten har allerede begynt i ny jobb, så da Stian ble ansatt i stillingen kunne han begynne allerede neste dag. Uten overlapping. Han forteller at sommerprogrammet var fastsatt, men lite var avtalt, så han har jobbet litt med å gjøre avtaler om diverse aktiviteter i starten. Han må også sette seg inn i nye systemer på kommunehuset på kort tid. Men han synes at det går greit. Den nye flyktningkonsulenten er en datakyndig mann, så nye datasystemer er nok ikke det største problemet.


Trives i en travel hverdag

Stian kommer opprinnelig fra Stavanger, og han har allsidig arbeidserfaring. Han flyttet til Rindal med familien for 6 år siden. De første åra jobbet han som kokk offshore. I tillegg jobbet han i svigerforeldrenes fabrikk WVT Betongprodukter i Rindal, og senere i Trollheimsporten. I fjor høst startet han egen bedrift, "Kjøttskjæreren i Rindal", og fra mars/april i år begynte han altså som lærevikar i full jobb. Kjøttskjæring vil han fortsette med på kveldstid, om enn med litt begrenset kapasitet. Han trives med å ha mye å gjøre.

Stian forteller at han trives veldig godt i den nye jobben også. Det er godt miljø blant flyktningene. Selv om de kommer fra to forskjellige land kommuniserer de godt med hverandre, i en god tone med mye humor. De som har forskjellig morsmål snakker norsk med hverandre.

- De er flinke til å finne på ting sammen, sier Stian.

IMG_5057.jpg
Her spilles det sjakk.


Flere flyktninger kommer til høsten

Flere boliger for flyktninger skal bygges/oppgraderes. Både ved Blom i Skulegata, på Friborg og i meieribygget på Sunna. Når nye boliger er klare til høsten kommer sannsynligvis flere flyktninger til bygda. Det ser altså ut til at flyktningkonsulenten får nok å gjøre framover.


"Sommerjobb" til flyktningene?

Stian forteller at flere av flyktningene ønsker seg sommerjobb, eller evt små jobboppdrag, i sommer. Så hvis du har en sommerjobb eller en liten jobb du trenger hjelp til; Ta kontakt med Stian Kooyman, så formidler han kontakt.