brann skog1

Skogbrannen er slukket

Steinar Landsem i Rindal brannvesen bekrefter mandag kveld at skogbrannen i Romundstadbygda er slukket. Fem menn fra sivilforsvaret og en brannmann vil sitte vakt gjennom hele natten i tilfelle brannen skulle blusse opp igjen.

Nødetatene i Surnadal og Rindal rykket mandag ettermiddag ut til en større skogbrann på Nergardsmoen i Romundstadbygda i Rindal. Brannen skal i følge brannvesenet ha spredt seg til et område på rundt 300 x 100 meter.

Brannen var i området nord for elva Rinna. Stupbratte lier og varierende vindretning gjorde jobben krevende for brannmannskapet. Ved 18-tiden kom skogbrannhelikopter fra Værnes for å bistå i slokningsarbeidet, og det samme gjaldt sivilforsvaret fra Trøndelag. 

- Det jobbes for fullt med å få kontroll på brannen, og brannmannskap fra Rindal og Surnadal er på stedet, sier operasjonsleder Tor Andrè Gram Frank i 15-tiden.

Er det fare for spredning til bygninger?
- Brannen er ikke langt unna bebyggelse, så det er en viss fare for det om vinden blåser i feil retning. 

Hva vet dere om årsaken til brannen?
- Vitneavhør pågår, og vi har en formening om årsaken. Mye tyder på at det er bålbrenning. Det er svært tørt i terrenget nå, sier Gram Frank.

Under kontroll, men ikke slukket
Like etter kl. 18 forteller 110-sentralen Møre og Romsdal til Trollheimsporten at det er kontroll på brannen og at slokking skjer fra flere sider. Forsvarets innsatsgruppe er nylig kommet til stedet og har etablert vannforsyning fra elva. Skogbrannhelikopteret har hatt en liten pause, men fortsetter slokningsarbeidet.

Spredning i mose og tørr kvist
Til Adressa sier gårdeier Gunnar Nergård Løset sier brannen trolig skyldes et bål i forbindelse med rydding av beite søndag. Det var han som oppdaget brannen etter at han trodde bålet var slokket, men at bålet har spredd seg til røtter i jorda og så ulmet det opp igjen. Brannen førte til at det tok fyr i mosen og på grunn av vinden spredte den seg videre til et område fullt av tørr kvist.

Møkk i brannvern
- Jeg tror ikke jeg har vært med på å bruke møkk i brannvernet i de 32 åra jeg har vært med, sier Steinar Landsem i Rindal brannvesen. Han ba likevel om at de prøvde det denne gangen. Det går en skåveg etter lia, og ved å legge et møkkabelte fra den, så kunne de avgrense brannområdet.

Mellom vegen og gardshusa ligger det en del tørr kvist etter hogst, og den må ikke ta fyr!

Sanitetskvinnenes omsorgsberedskapsgruppe i aksjon
- Nå har 6 damer fra omsorgsberedskapsgruppa til Rindal sanitetsforening vært i aksjon og smurt 200 brødskiver og kokt masse liter med kaffe, forteller Solveig Fosseide. Dette ble gjort på Helsetunet og fraktet ut til brannmannskapene som slukker brann i Romundstadbygda, og rikelig med saft fikk de også. I natt skal flere personer fra Sivilforsvaret holde vakt.

Brannen er slukket - vakthold gjennom hele natten
Klokken 21.30 mandag kveld bekrefter innsatsleder i Rindal brannvesen, Steinar Landsem, at brannen er slukket. 

- Så langt vi kan se er skogbrannen nå slukket, og vi har hatt god kontroll siden 19-tiden i kveld. I natt vil fem menn fra sivilforsvaret og en brannmann sitte vakt. Pumper, slanger og tankbil er i beredskap i tilfelle det skulle blusse  opp igjen. Det er det som er den største faren. Det kan være ei glo som ligger igjen, og det er nok til at det kan begynne å brenne igjen siden det er så tørt. Vi kommer til å sitte vakt til vi er helt sikre på at faren er over, sier Landsem.

Landsem innrømmer at det har vært en lang og krevende dag. 

- Det var et meget krevende terreng, og det er tungt arbeid å dra slanger med vann. Særlig når det i tillegg er så varmt i luften. Vi hadde virkelig bruk for alt brannmannskap fra Surnadal og Rindal. De har gjort en kjempejobb, sier brannsjefen.

John J. Storholt har laget en video fra brannen. Se den her: 

 

2018-05-21 14.49.47.jpg

2018-05-21 14.50.25.jpg

2018-05-21 14.40.46.jpg

brann skog2_690x518.jpg

DSC_6768.JPG

DSC_6775.JPG

DSC_6779.JPG