Dordi Aspli_1024x680

Skimuseet vil bli et fyrtårn

Prosjektgruppa for skimuseet i Rindal inviterte til informasjonsmøte om skimuseet, bakgrunnen for prosjektet, finansieringa, flytting av Heggemsfjøset og hva en får til for vel 20 millioner kroner. - Den jobben skal vi gjøre knakende bra. Nå ønsker vi å få med oss heile bygda og regionen på dette, sa leder John Ole Aspli i prosjektgruppa. - Dette blir et fyrtårn, sa avdelingsleder Dordi Kjersti Mogstad ved Nordmøre Museum.

Ikke så alt for mye folk hadde møtt fram til informasjonsmøtet om skimuseum i Attanova, Rindalshuset, i går kveld. Tilsammen var det 14 med media. Du ser alle til høyre:

Et fyrtårn
Avdelingsleder for museumsanlegga i Surnadal, Dordi Kjersti Mogstad, ved Nordmøre Museum, hadde bare skryt å komme med til prosjektet. Ho skal drive videre anleggene ved Åsen, Kleiva og Svinviks Arboret i Surnadal.

- Dette blir et fyrtår. Og prosjekt skimuseum er noe vi alle ser opp til og strekker oss etter, sa ho. Det arbeidet avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli ved Rindal Bygdemuseum under Nordmøre Museum har gjort fikk svært mange lovord. Uten det arbeidet ho har lagt ned ville aldri skimuseet i Rindal kommet dit det er i dag.

Alt stoff, tegninger, bilder med meir ligger på heimesidene til Rindal kommune under Skimuseum i Rindal. Det er bare å klikke seg fram. Nå har prosjektgruppa i tillegg hengt opp bannere i Rindalshuset og Attanova, for de som ønsker å sjå nærmere på det uten å være på nett - som du er nå!

Identitet og tilhørighet
Prosjektgruppa består av leder John Ole Aspli, Oddvar Evjen, Håkon Dollis, Harry Figenschau, Morten Møller og Kari-Elin Bolme Løfaldli. Informasjonsmøtet i går kveld var for å informere folk, få innspill og tanker fra folk om det er noe de lurer på. Morten Møller lovte at gruppa vil holde fleire slike møter og være synlige på ulike andre arenaer framover.

For: Skimuseet i Rindal er et kjempestort kulturprosjekt som virkelig vil sette Rindal på kartet. - Dette skal bli det nasjonale skimuseet i Midt-Norge. Vi skal ta vare på og formidle historia, sa ordfører og prosjektleder Aspli, da han orienterte om bakgrunnen og den politiske prosessen.

Rindal investerer 5,333 millioner kroner og får igjen tilsammen vel 20 millioner kroner gjennom et spleiselag mellom stat, fylke, kommune og momskompensasjonsmidler.

Heggemsfjøset
Aspli drog fram Tid til å leve. Skimuseet vil gi identitet og tilhørighet, aktivitet, næring og inntekt. - Og ikke minst omdømme og aktivitet. Dette er ei stor kultursatsing i nasjonal sammenheng, sa han og gikk gjennom framdriftsplanen:

- Nå er vi midt inne i samtalene med fleire arkitekter som skal komme med hva Heggemsfjøset skal inneholde av rominndeling i tillegg til skimuseet. Tidlig i 2011 vil fjøset bli merket og i april vil grunnarbeidet på ny tomt ved Rindal Bygdemuseum på Igltjønnhaugen starte opp, fortalte han. Det skal graves ut en sokkel for sjølve skimuseet, der den gamle skifabrikken fra Rustad, innkjøpt og lagret ved Bergmoen i Bjergen, skal settes opp. Rindal Bygdemuseeum kjøpte Heggemsfjøset i 1979 og i følge Jan Bojer Godal er fjøset i god stand og kan lett flyttes og brukes om igjen som skimuseum.

I perioden juli til september 2011 vil Heggemsfjøset bli flyttet og satt opp. I 2012 skal innvendige arbeider, utstillinger, innredninger, presentasjoner og alt rundt komme på plass.
- Og da ville det ha vært utrolig trivelig å kunne åpne skimuseet i 2013, samtidig som IK Rindals-Troll og Surnadal IL arrangerer ski-NM. I alle fall vil vi ha noe å vise fram, sa John Ole Aspli. Samtidig appelerte han til alle ivrige om å bli med og støtte opp om prosjektet.

Gjenbruk av kulturminne
Avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli (over til høyre ved bildet av hvordan det vil bli på Igltjønnhaug når Heggemsfjøset er på plass) orienterte om bakgrunnen for prosjektet. Nettbasert som vi er finner du alt dette under Skimuseum i Rindal på heimesidene til Rindal kommune. Eller du kan ta en tur til Rindalshuset og sjå deg rundt. Blant anna er mange bannere hengt opp oppover tråppa i Attanova (John Ole Aspli viser nedenfor).
- Dette er gjenbruk av kulturminne og under årets kulturminnedag i september vil det bli siste mulighet til å sjå Heggemsfjøset på rot. Da vil vi åpne fjøset og arrangere en stor dag ved fjøset og i Granheim i Romundstadbygda. Ola T. Heggem kommer og åpner dagen, Jon Bojer Godal vil være tilstede og Turid Røen Kroknes, oppvokst bare noen hundre meter fra Heggemsfjøset, vil underholde. I tillegg vil Edgar Landsem fortelle om skihistoria i Rindal, fortalte Kari-Elin Bolme Løfaldli.

Ho gjennomgikk også budsjettet for drift av skimuseet i Rindal, der det er anslått et årlig besøk på 8000 - og når skimuseet er på plass vil Rindal bygdemuseum bli heilårsåpent, og det vil bli mulighet til å sjå mange andre utstillinger, ikke bare rundt ski og trearbeid, men mye anna bygdemuseet nå ikke får vist fram på grunn av plassmangel.

Bildene under fra informasjonsmøtet kan du klikke på og sjå i full størrelse. Klikk videre og sjå de i en serie:

Aspli2 T_1024x768
Prosjektleder John Ole Aspli knyttet skimuseet til Tid til å leve.
Heggemsfjøs_1024x768
Bannere er satt opp i Rindalshuset - her Heggemsfjøset.
KariElin1_1024x768
Kari-Elin Bolme Løfaldli ved Heggemsfjøset på Igltjønnhaugen.
Dordi Aspli_1024x680
Dordi Kjersti Mogstad og John Ole Aspli.