Picasa

Salmegeneralens 15. juletrefest

Helge Gudmundsen, kjent fra radio og TV, - og høttrindaling – var hovedprogramposten på den tradisjonelle juletrefesten på Lomundsjø bedehus for 15. gang fredag kveld, og fra Oppdal kom mannssangerne "Ryssan".

Det var ingen overraskelse at vi, som de aller første, fikk høre han fortelle om høstens store sakte-TV-prosjekt «Salmeboka minutt for minutt». Det var en vanvittig idé han fikk i et familieselskap, og ganske fort vakte den interesse innen NRK, etter hvert helt til topps.

Gudmundsen gav oss så et innblikk i alt arbeidet i månedene før programmet gikk av stabelen siste helga i november. 200 kor og 3400 sangere fra hele landet, pluss noen fra utlandet, deltok i framføringa av 899 salmer fra klokka 12.00 fredag 28. november til litt over midnatt søndag! Da hadde over 17 000 mennesker vært innom Vår Frue kirke. Det var til tider kø og innslepp i puljer.

Mange satt i timesvis og deltok i salmesangen i lag med korene. Gudmundsen fortalte om ei ukjent dame som ringte fra Bergen og fortalte at nå hadde ho kjøpt seg salmebok, bestilt flybillett og hotellrom for å være med på salmesangen i Vår Frue kirke hele helga. Dama kom og møtte Gudmundsen, og ho stilte opp til intervju under sendinga.

Det var en stor opplevelse for Helge Gudmundsen da han etter invitasjon fra korene stilte opp i lag med dem på de tre siste salmene. Den nest siste salmen er skrevet av far til Helge.

Etterpå kom trøkket fra folket! Brev, eposter og meldinger på sosiale medier strømmet på i hundretall, gjør det fortsatt. Et nytt ord ble skapt – salmefast! Folk kom seg ikke fra TV-skjermen, fortalte de. Folk ville fortelle han om opplevelsene sine både i kassakøen i nærbutikken og på gata.

Før jul fikk han en gave fra en bokhandel i byen personlig levert på døra, fordi de hadde solgt så mange salmebøker siste måneden.

Dette 60 timer lange TV-programmet oppnådde det nest høgste seertall i NRKs historie. Bare Hurtigruta har hatt flere seere, men det programmet var lengre! Du kan fremdeles se alle episoden av denne TV-sendinga her på nrk.no!

Denne fredagen offentliggjorde Adresseavisen hvilke personer og begivenheter som er nominerte til Ut-Awards 2014. Hver kategori har tre nominerte, og i kategori Årets TV-program er «Salmeboka minutt for minutt» nominert!

- Så nå er det bare for dere å sette igang å stemme, sa Gudmundsen, og det kan du gjøre her en gang i døgnet til og med 25.januar.
Husk å skrive navnet ditt nederst på sida!


Greta Almli annonserte en overraskelse til Helge Gudmundsen -


Som 15-årsjubileumsgave fikk han et maleri - Peters fiskefangst - malt av Ivar Kimo, tidligere lærer i Rindal og nabo til bedehuset.


 

Kveldens musikalske gjester kom fra Oppdal, Ryssan. Egentlig kom flere av de fra forskjellige andre plasser i landet, - fra Sula på Frøya til Sandnes i Rogaland, men alle var ryssa.

De serverte flere avdelinger med malmfull mannssang akkompagnert av både piano og bass, rekkelstekkå og tamburin! De hadde både alvorlige og lettlynte sanger på repertoaret. Mellom anna fikk hele forsamlinga være med på gebursdagssang til pianisten, som fylte år denne dagen.

Trekkinga av utlodninga gjorde festleder Ingmund Bakken til en egen festlig programpost, - også for de som ikke vant. Gevinstbordet likna et basarbord, og Ingmund åpna showet med kommentaren – De e ittjnå så dokk treng – som kommentar til gevinstene. Gjestene fra Oppdal fekk kommentaren: - Vinnj dokk ittj nå'? He dokk ittj kjøft nå lodd, dokk! Men det retta seg opp etter hvert.

Sjølsagt var det gang rundt juletreet og solid servering, som alltid på disse festene. Det er forresten ikke mange juletrefester som har både piano, keyboard og trekkspill til å lede sangen rundt juletreet.