Ida Jenshus og publikum 1 ingress

Særegen sjarm på Kleivakveld

Ida Jenshus, Perikom, Øystein Baadsvik og Ove Røsbak, alle særegne unikum i sine sjangre, var i godt selskap med Kleivaloser Henning Sommerro og John Pål Inderberg på Kleivakvelden lørdag.

Dynamitt-duoen Henning Sommerro og John Pål Inderberg åpnet showet med det sedvanlige glimtet i øyet, og var som vanlig stødige kjentmenn for publikum gjennom en vakker maikveld med humor, vårsol og varierte innslag.

Perikom trio med Jo Ranheim (gitar) og Øyvind Smith (fele), med Karstein Mauset i spissen, var først ute og fremførte låter på sitt lavmælte og genuine vis. Mauset har satt melodi til poesi signert Hans Hyldbakk, Jørgen Gravvold og Astrid Krogh Halse. Sistnevnte står bak Perikoms mest kjente låt Du fann ingen blome, som var en av sangene publikum fikk høre denne kvelden.

Perikom Jo Ranheim Karstein Mauset Øyvind Smith (2).JPG

Jo Ranheim, Karstein Mauset og Øyvind Smith.

 

Tuba med trøkk

- Hans strålte som ei sol da han hørte korpsmusikk nede i bygda, sa Henning Sommerro da han introduserte tubavirtous Øystein Baadsvik.

Baadsvik regnes som en av verdens fremste i sitt slag og har ti soloplater bak seg, og han har turnert verden over med ulike ensembler. Lørdag var han å finne i samspill med Surnadal hornmusikk. De har hatt to dagers seminar i løpet av Vårsøghelga, og Baadsvik var full av lovord etter seminar og konsert sammen med hornmusikken:

- For et korps dåkker har her i bygda!

Øytein Baadsvik og Surnadal Hornmusikk.JPG

Baadsvik, som gjestet Surnadal på selveste Musikkorpsenes år, gjorde sterkt inntrykk med blant annet nydelige Gabriels Obo. - Oh my god, hørtes det blant publikum da tubaisten gikk av scenen.

Men han briljerte også med "dobbelttunge" og "aksent", to tubateknikker for viderekomne. Baadsvik innrømte at han ikke hadde særlig å ta seg til da han vokste opp på Byneset i Trondheim, så han sang inn i tubaen nærmest like mye som han blåste luft inn i den.

Øystein Baadsvik øyne lukket.JPG

Øystein Baadsvik tuba til værs.JPG

 

Lystig lyriker

Når forfatter Ove Røsbak inntar scenen er det umulig ikke å trekke på smilebåndet. Han har flere romaner og biografier bak seg, blant annet om Alf Prøysen, men på Kleiva - som seg hør og bør i Hans Hyldbakks hjem - handlet det om diktene. Den særegne lyrikeren skriver på hedmarksdialekt, og fremfører dikt med hele kroppen og med en rytme og musikalitet som vi tør satse på at Kleivakongen selv ville satt pris på.

Ove Røsbak 2.JPG

Røsbak gjestet Surnadal og Vårsøghelga for ti år siden, og da var han så begeistret for bygda at han ikke klarte å sove på tre døgn, fortalte han. Røsbak fremførte dikt om Han Hans på Kleiva og to røvere, før dikteren inntok sitt mer urbane alter ego Jan Erik Dylan. Denne Dylan var riktignok langt mindre barnevennlig enn Røsbak, men høstet latterbrøl så det ljomet på Kleiva. Underbuksehumor på sitt beste!

- Ta va en underfundig kar, kom det fra en av publikummerne.

Henning Sommerro, John Pål Inderberg og Ove Røsbak.JPG

Henning Sommerro, John Pål Inderberg og Ove Røsbak i samspill til et dikt om Louis 'Satchmo' Armstrong av Hans Børli.

Svein Sæter og Ildri Fugelsøy.JPG

Et fast innslag er fremføring av nye dikt av grunnskoleelever. I år var temaene taco, plast og oksen hass Ola - for å nevne noe. Her er Svein Sæter med en spent Ildri Fugelsøy.

 

Rørt Kleivavinner

Politimester i Møre og Romsdal Ingar Bøen var full av beundring over Vårsøghelga. Han mener det ikke finnes maken til arrangement i mils omkrets.

- For en gave det er for en slik plass som Surnadal, sa Bøen.

Han overrakte Kleivaprisen til Else Brandvoll Andresen - det kan du lese mer om her.

Ingar Bøen Else Brandvoll Andresen og Lilli Husby_690x458.jpg

Politimester i Møre og Romsdal Ingar Bøen delte ut Kleivaprisen til en rørt og glad Else Brandvoll Andresen. Her med kultursjef i Surnadal kommune Lilli Husby.

 

Inderlig Ida

Singer/songwriter Ida Jenshus er bare 31 år, men har allerede gitt ut fem album, senest Two Worlds i 2017. På peishylla kan hun skilte med hele tre Spellemannspriser i country-klassen. På Kleiva fremførte hun tre låter både hel- og halvaukustisk: Greatest Love, Love You a Little Less og Someone to Love. Ikke vanskelig å skjønne hvilken følelse hun ville formidle til Kleiva-publikummet, med andre ord.

I forkant var det varslet om gravøl for den trofaste "plank- og sponscenen". Om det var tilfelle vites ikke, men hos Jenshus falt den i alle fall i smak:

- Det her e en av de finaste scenan æ har spilt på!

Ida Jenshus 2.JPG

Ida Jenshus.JPG

Ida Jenshus 3.JPG