fest0117-tittel_cropped_243x176

Riktig god Antonmesse - 17. januar

17. januar ble kalt Antonmesse (latin Antonii abatis) til minne om eneboeren Antonius, som ute i ørkenen ble fristet og angrepet av djevelen. 17. januar er festdag for Antonius den hellige, og ble i Norge kalt Antonsmesse (bildet). Anton, Antonia, Tønnes og Tony har namnedag i dag.

Postverk. Posttransport med karjol ca. 1900.

Alle namna kommer av det romerske slektsnavnet Antonius, som kanskje betyr blomstrende. Fra Wikipedia: Anton, Tony og Tønnes.

Dagens 1814
Danskekongen, Fredrik 6
, som holdt til på herregården Hindsgavl ved Middelfart på Fyn, sendte av gårde en kurér til Christiania tidlig om morgenen med beskjed om fredsavtalen med Sverige.
Kuréren var kongens adjutant, oberstløytnant Carl Rømer, som ble fulgt av en medhjelper.
De måtte krysse Storebælt og deretter Øresund og ta seg med hest og vogn gjennom Skåne og oppover vestkysten av Sverige. Vinteren var kald, og snart måtte de bytte til hest og slede.
De dro så raskt de kunne, natt og dag, og uten å få et ordentlig måltid mat. Forfrosne og nokså utmattet nådde de Fredrikshald (Halden) seks dager senere, 23. januar, og først dagen etter var de framme hos Christian Frederik i Christiania.

17. januar ble kalt Antonsmesse (latin Antonii aba-tis) (til høyre og under til høyre og venstre) til minne om eneboeren Antonius, som ute i ørkenen ble fristet og angrepet av djevelen. Det er historien om munkevesenet far, som motstod alle fristelser i troen på Gud. Få ble så berømt som han. Klikk her og les alt om Antonmesse: Antonmesse.doc.

17. januar er festdag for Antonius den hellige, og ble i Norge kalt Antonsmesse. Den hellige Antonius den Store (~251-356) - skytshelgen for dyrepassere, bønder, slaktere, riddere, konditorer, kirkegårdsgravere, ringere, spritfabrikanter, brennevinshandlere, kurvmakere, vevere og børstebindere; for husdyr og griser, mot epidemier og sykdom, spesielt lepra og syfilis; mot dyresykdommer, pest og brann - som du kan lese alt om her. Dagen heiter altså antonius eller antonmesse. Den er til m,inne om eremitten St. Antonius fra Egypt (251-356). Han vart altså over 100 år gammel. Dagen har en gris som merke på primstaven, fordi djevelen hadde forvandla seg til en gris og prøvde å friste Antonius.

Fra Wikipedia: Antonsmesse, for eremitten Antonius den store i Egypt, han bodde først i en brønn, grunnla siden det første kristne kloster d.356. På primstaven avmerket med en gris, for djevelen ville friste Antonius til å spise svinestek. Han regnes som skytshelgen for husdyra.

Å tie er gull, heiter det - noe dette visdomsordet fra George Bernhard Shaw viser. Ekstranumrene er om tida i samme lei fra Sigurd Hoel; et Gruk fra Piet Hein - tanker ved bøker kokt sammen af bøker - Litteraturens fire ingredienser, et fra Sophia Loren om sex appeal og et om humor fra Ken Dodd:
Shaw: Jeg tror på stillhetens kunst – og kan snakke om den i timesvis.
Hoel: Tida leger alle sår  og erstatter dem med nye.
Gruk: Litteraturen er en herskapsdessert, en åndelig "Glace au four". Den framstilles lett av enhver, som er filosog, bibliofil og filur; av blekk og papir og ingenting - og annen litteratur!
Loren: Sex appeal er 50 prosent det du har og 50 prosent det folk tror du har!
Dodd: Freuds teori om humor var at den løste opp alle problemer, og du selv ble avslappet og rolig. Problemet med Freud var at han aldri trengte å spille et stykke samme kveld som favorittforballaget hadde tapt.

Været sjekker du best her på yr.no

Noen kjente personer med fødselsdag 17. januar er Benjamin Franklin (1706), Anne Brontë (1820) (måleri nederst), Nevil Shute (1899), Al Capone (ca. 1900), Nils R. Müller (1921), Toini Gustafsson (1938), Einar Økland (1940), Muhammad Ali (1942), Geir Lundestad (1945) og Davíd Oddsson (1948).

Noen historiske begivenheter som har foregått 17. januar: 1647: Det norske postverket (øverst: Postverk. Posttransport med karjol ca. 1900) blir opprettet (se Posten Norge); nederlenderen H. Morian er den første som får det kongelige privilegium for å drive det. 1867: Werner Siemens kunngjør prinsippet for en dynamo-elektrisk maskin, som gjør det mulig å fremstille billig elektrisk strøm. Se Elektrisitet i industrien. 1912: Robert F. Scotts ekspedisjon når Sydpolen, fem uker etter Roald Amundsen. (Se Antarktis – Ekspedisjoner, historie.) 1991: USA og de allierte styrkene starter flyangrep mot Irak (se Golfkrigen 2). 1991: Kong Olav 5 (Olav 5) dør; kronprins Harald blir kong Harald 5 (Harald 5).

Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 17. januar opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1773 – Kaptein James Cook blir den første oppdager som krysser den antarktiske sirkel. 1819Simón Bolívar proklamerer den colombianske republikken. 1852Storbritannia anerkjenner Transvaal som selvstendig. 1899USA tar kontrollen over Wake Island. 1912Robert Falcon Scott når Sydpolen, én måned etter Roald Amundsen. 1917USA kjøper Jomfruøyene av Danmark for 25 millioner dollar. 1944Andre verdenskrig: Slaget om Monte Cassino starter. 1945Andre verdenskrig: Sovjetunionen erobrer Warszawa, som er blitt nesten helt ødelagt. 1945 – Andre verdenskrig: Nazistene begynner evakueringen av konsentrasjonsleiren i Auschwitz. 1945 – Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg forsvinner i Ungarn under sovjetisk varetekt. 1946FNs sikkerhetsråd holder sitt første møte. 1966 – Et B-52 bombefly koliderer med et KC-135 tankfly over Spania. Tre 70-kilotonns hydrogenbomber faller ned i området rundt den spanske byen Palomares, i tillegg til at én bombe faller i havet. 1973Ferdinand Marcos blir president over Filippinene på livstid. 1975Bob Dylan utgir albumet Blood on the Tracks, som av mange regnes som et av hans beste. 1991Gulfkrigen: Irak avfyrer 8 Scud-raketter mot Israel. 1995 – Et jordskjelv som måler 7,3 på Richters skala forårsaker store ødeleggelser, og mer enn 6 400 mennesker mister livet i Kobe i Japan. 1996Den tsjekkiske republikk søker medlemskap i EU. 1998Paula Jones anklager den amerikanske presidenten Bill Clinton for sexpress. 2002 – Vulkanen Nyiragongo i Den demokratiske republikken Kongo har utbrudd. Omkring 400 000 mennesker må flykte. 2002 – Et Fairchild FH-227E styrter i fjellene i det sørlige Colombia. 26 mennesker omkommer.

Og fra norsk historie: 1647 – Det norske postvesenet (Posten Norge) blir opprettet. 1991 – Kong Olav V dør, og Harald V tar over.

 



 

 

 

 

 

  •  

     

     

     

    Brontë. Charlotte, Emily og Anne Brontë, malt av broren Branwell Brontë, 1835. National Portrait Gallery, London: