Britt Grete Moen, Karin Halle og Lars Løseth

Programmet hvor 1+1 blir både 3 og 4

SuSu-programmet er inne i sitt siste år, og Surnadal og Sunndal kommuner må ta stilling til om det skal videreføres. Med suksesshistorier i kø mener programleder Karin Halle (i midten, bildet) og næringslivsrepresentant Lars Løseth det ikke er tvil om at programmet bør ha en fremtid.

SuSu-programmet, samarbeid om næringsutvikling i Surnadal og Sunndal, startet i 2013 og hadde blant annet som hovedmål å gjennomføre bedriftsrettede tiltak, styrke bolyst og kompetanse, samt å øke antall sysselsatte. Programmet kan sies å ha lykkes særlig med sistnevnte. Sist uke kunne nemlig administrativ programleder Karin Halle og flere fra programmet glede seg over offisielle sysselsettingstall fra SSB, som viser at det i Surnadal og Sunndal i løpet 2013-2016 er skapt 156 arbeidsplasser. Bare fra 2015-2016 går Surnadal med 74 arbeidsplasser i pluss og Sunndal med 39, og Halle forteller om signaler fra bedriftene om at det på ingen måte vil stoppe der.  

Halle trekker frem viktigheten av å anerkjenne regionen som verdiskapende – det er ikke bare på Sunnmøre det skjer, fastslår hun:

- Vi bidrar, og vi bidrar stort!

Nå når den første programperioden går mot slutten, skal eierkommunene vurdere om programmet skal få fortsette.

- Det blir opp til dere om det skal videreføres, sa Halle til kommunestyrerepresentantene i Surnadal torsdag.

Blant bedriftsrettede tiltak er det i løpet av programmets tre første år delt ut 5,6 millioner i tilskudd til hele 46 prosjekter, som igjen har et samlet budsjett på 34 millioner. Av programmets årlige budsjett på 6,5 millioner bidrar hver kommune med 1,5 millioner pr. år. Halle mener dette er regnestykker hvis tall burde tale for seg selv:

- Her blir ikke 1+1 bare 2, men både 3 og 4. Pengene som legges i samarbeidet får vi tilbake i mangfold.

 

Treffer blink

Lars Løseth, som representerer næringslivet i Surnadal i programstyret, forteller at SuSu-programmet langt på vei har overgått forventningene han hadde. Han har så stor tro på prosjektet at han med et smil sier han ergrer seg over at han selv ikke har kommet på idéen i løpet av sine mange år i næringsliv og -politikk.

- Jeg føler for første gang at her er det så nære blink som det går an å bli.

Løseth opplyser at programmidlene ved en tilfeldighet er fordelt ca. 50/50 i Surnadal og Sunndal, men at alle parter engasjerer seg i like stor grad uansett hvor bedriften ligger. Det har imponert ham stort.

 

Mørke skyer over Todalsfjorden?

En av de opprinnelige visjonene til SuSu-programmet er realisering av ferjefri forbindelse mellom Sunndal og Surnadal. I januar i år gjorde programstyret vedtak om å konsentrere seg om ytterligere tiltak som underbygger Todalsfjordprosjektet som vekstimpuls.

Lars Løseth mener interessen for Todalsfjordprosjektet var større i Surnadal enn Sunndal før, men etter at SuSu-samarbeidet kom i gang mener han å registrere at interessen nå er vel så stor i Sunndal. Han oppfordrer samtidig politikerne til å legge trykk på arbeidet med forlenging av bompengeperioden fra 20 til 40 år, slik at Todalsfjordprosjektet vil være selvfinansierende.

Kommunestyrerepresentant Johnny Melkild (Ap) setter pris på suksesshistoriene, men mener det er noen mørke skyer på horisonten. Melkild liker nemlig ikke «trønderflørten» som foregår i regiondebatten, og ga fra talerstolen uttrykk for bekymring for hva det vil si hvis fylkesgrensene flytter på seg og havner i Todalsfjorden.

Bergsvein Brøske (Sp) deler bekymringene og mener man nå befinner seg i et tidsvindu hvor man burde ha fokus på å utvikle den nordlige delen av Møre og Romsdal og slik skape enda mer utviklingskraft fremover for både Surnadal og Sunndal. Han mener det er helt feil å skusle bort dette tidsrommet, som aldri har gitt en bedre mulighet for arbeidet med en ferjefri Todalsfjord.

- Det vil gi en helt annen dimensjon på den indre akse, mener Brøske.

 

T.h. Lars Løseth, næringslivsrepresentant i SuSu-programmets programstyre og administrativ programleder Karin Halle med Britt G. Moen (t.v.), prosjektleder i bedriftsnettverket Den Gode Maten, som består av 13 matprodusenter og mattilbydere. Nettverket er delvis finansiert av SuSu-programmet.