1

Premiefangst på Nordfjordeid

Hingsteutstillinga på Nordfjordeid, fjordhestens mekka, er kjent i fjordhestmiljøet for å være «vårens vakreste eventyr». Her møtes både treåringer og eldre hester for å bedømmelse og et håp om å oppnå kåring og premiegrad. I år var en lokalhest, Heggnes Balder med.

Bildet over: Blidspente karer som er godt fornøyd med godt resultat, Heggnes Balder sammen med oppdretter Kjell Taklo og mønstrer Anders Sæter Moen.

Tekst: Lene Merete Kikrkholt
Foto: Anne Marit Løfaldli

Heggnes Balder ble kjøpt av Indre Nordmør Fjordhestlag som treåring, fra oppdretter Kjell Taklo. Da oppnådde han kåring og ble rangert som 3. beste i sin klasse. I fjor sommer sto han på beite sammen med en rekke flotte merrer i Ålvundfjord. Det er først nå at man begynner å se resultatet av sommerflørten.

Alle treåringer som blir kåret må komme inn til utvidet bruksprøve på Nordfjordeid, fordi at de som fireåringer skal få lov til å fortsette i avlen. Over 4 dager skal hingstene bevise at de er både friske, kjør-og ridbare. Akkurat dette var Heggnes Balder, som i vinter har stått i trening hos Hege og Anders Sæter Moen i Øvre Surnadal. Balder viste seg fra sin beste side med god hjelp fra en stødig kusk/rytter og mønstrer, Anders. Av de åtte hingstene som var inne til utvida bruksprøve ble Balder nr. 2!

1. Balder og Anders_preview.jpg
Heggnes Balder og hans stødige kusk, Anders!

Så kom lørdagen den mest spennende dagen, da dommerne etter mye dømming skulle kome med sin endelige bedømmelse. I klassen til Heggnes Balder var det ekstra spennende, to hingster fikk 3. premie, tre hingster fikk 2.premie og hele tre hingster fikk 1.premie. Og sist i ringen var Balder som fikk sin velfortjente 1.premie og ble stilt som nr. 1 i kvalitet.  Heggnes Balder fikk karakterene 10 på rasetype og preg, 9 på kroppsbygning og muskulatur, 8 på beinkvalitet, 8,5 på bevegelser, 9 på lynne og bruksegenskaper 8.8.

For alle som har vært på hesteutstilling vet at på slutten av utstillingen blir det kåret en hest, som blir dagens hest. Utvelgelsen skjer blant de hestene som ble nr. 1.i sin klasse. Spenningen steg og det var tre hester i ringen, en av de var Balder. Dommerne tok en siste kikk på disse flotte hingstene og valget falt på Heggnes Balder.

1-DSC_0313 (1)_preview.jpg
Heggnes Balder og mønstrer Anders Sæter Moen.