Politikerne har ingen fasit

Det var godt oppmøte og stort engasjement på folkemøtet om kommunereformen på Skogsletta onsdag kveld. Mange av kommunestyrepolitikerne var til stede, og Magnar Dalsegg, Line Flåtten og Ola T Heggem fortalte om prosessen og svarte på spørsmål. 

Plansjef i Rindal kommune, Sivert Dombu, holdt en innledning der har forklarte litt om kommunereformen. Det er blant annet viktig å presisere at folkeavstemminga, høringa og innbyggerundersøkelsen som er i gang er rådgivende. Det er kommunestyret som avgjør til slutt. Det er kommunestyrets ansvar å veie all informasjon og alle innspill opp mot hverandre i en helhetsvurdering som skal sendes til Fylkesmannen etter kommunestyremøtet i slutten av juni. 

Nullalternativet er ikke ensbetydende med at alt blir som før. Ellers er det ulike meninger om hvilken retning rindalingene foretrekker for kommunesammenslåing. Det kan være forskjell på øverbygda og nerbygda. Det vil man få et bilde av i innbyggerundersøkelsen. Der får man spørsmål om postnummer.

Folkemøte Skogsletta.jpg

Nytt siden sist

Denne uka har fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag uttalt at han ønsker Nordmøre (men ikke Sunnmøre og Romsdal) velkommen til å bli en del av Stor-Trøndelag. Til dette kommenterte ordfører Ola T Heggem at det nok ikke er fylkesordføreren i Sør-Trøndelag som får bestemme den saken.

Ellers er det kjent at Halsa nå er i  nye forhandlinger om intensjonsavtale med Hemne og Snillfjord, uten Aure. Dette pga at Aure har sagt nei til sammenslåing.


Godt samarbeidsklima i forhandlingene

Sivert Dombu avsluttet sin innledning med å oppfordre alle til å ta telefonen når Opinion ringer, og møte opp på folkeavstemminga. Så ba han Magnar Dalsegg, Line Flåtten og Ole T Heggem i forhandlingsutvalget om å komme fram og fortelle litt om prosessen og svare på kommentarer og spørsmål. De tre i forhandlingsutvalget har vært i spissen for å forhandle fram de to intensjonsavtalene.

- Hvordan var det, og hvordan opplevde dere den prosessen? spurte Sivert Dombu.

Magnar D Line F og Ola T.jpg
Magnar Dalsegg (H), Line Flåtten (Ap) og Ola T Heggem (Sp) svarte på spørsmål og kommentarer fra salen.


- De to avtalene er ganske like, men det var litt ulike arbeidsformer, sa Magnar Dalsegg.

Han mente at arbeidsformen i forhandlingene i Orkdalsregionen var bedre. Der var det kommunevis gruppearbeid og rapportering. I forhandlingene med Surnadal og Halsa var det mer "ta ordet og kom med forslag". Der var også rådmennene mer aktive.

- Men det var veldig bra samarbeidsklima på begge sider, forsikret han.

Line Flåtten var enig med Magnar Dalsegg i at prosessen var bedre på Orkdalssida. Hun var fornøyd med at Rindal fikk gjennomslag for å beholde basseng og kino, og andre små punkter som er viktig for lokalsamfunnet. Det fikk de gjennomslag for i begge avtalene. Men i forhandlingene om Nordmørsalternativet merket de faktisk mer til at Rindal var "lillebror".

Ola T Heggem syntes det var en fordel at det ikke var presse til stede under forhandlingene om Orkdalsalternativet.

- Prosessen der var ryddigere, og vi fikk med mange detaljer. Og vi har hatt et veldig godt samarbeid med Meldal hele tiden, sa han.

Ordføreren tilføyde at det selvsagt aldri var en dårlig tone i noen av forhandlingene.

- Det mest spennende med intensjonsavtalene er vel hvor lenge de varer, mente Heggem

Rådmann Birgit Reisch forklarte at man begynte mye tidligere med forberedelser til Orkdalsalternativet. Derfor hadde man et mye bedre grunnlagsmateriale å starte med der.


Engasjerte tilhørere

Det var stort engasjement blant tilhørerne i salen. Det var delte meninger om hvilket retningsvalg som er best, men blant de som uttalte seg var det en merkbar overvekt for Orkdalsalternativet. Det er kanskje som ventet i øverbygda.

- Det er vi rindalinger som må få til noe i Rindal. Vi må passe på å holde på identiteten vår sjøl, sa en i salen.

- Hvordan blir det med eiendomsskatt for de forskjellige alternativene? spurte en annen.

Sivert Dombu svarte på dette med at eiendomsskatt er nevnt i avtalen om Orkdalsalternativet, der det riktignok har vært litt krøll med formuleringene. Men der er spørsmålet om eiendomsskatt ikke avklart på forhånd. Det som er sikkert er at satsene i alle fall må utjevnes i en ny og større kommune.


Bestemt av et enstemmig kommunestyre

- Hvorfor er forutsetningen å bli en del av Trøndelag med i intensjonsavtalen for Nordmørsalternativet, og hvordan har det kommet med på stemmeseddelen? spurte en av tilhørerne.

Til dette svarte Ola T Heggem at et enstemmig kommunestyre i Rindal bestemte at det å bli en del av Trøndelag eller region Midt-Norge skulle være en forutsetning for avtalen om Nordmørsalternativet. På det tidspuktet lå Rindal sin søknad om å bli en del av Trøndelag allerede på bordet hos Departementet i Oslo. Den søknaden var sendt av et annet enstemmig kommunestyre i Rindal.

- Vi fikk først kritikk for ikke å ha med Halsa, og nå er det nesten slik at vi får kritikk for ikke å ha en avtale uten Halsa. Det er litt spesielt, sa Ola T Heggem.

- Men Rindal fikk jo et tydelig avslag fra Departementet på søknaden om å bli en del av Trøndelag.

- Vi som var med må møtet vet nok best hvordan det brevet fra Departementet skal tolkes. Jeg må nok være litt skarp på det, svarte Ola T Heggem.

Han forklarte at det som står i brevet er at søknaden er irrelevant dersom Rindal blir slått sammen med Orkdal og flere andre trøndelagskommuner. Søknaden er også irrelevant dersom Rindal blir en del av en ny region Midt-Norge. Dersom dette ikke skjer åpner Departementet for at Rindal kan ta opp problemstillingen på nytt.

- Det er ikke vi som har bedt Surnadal om å bli med, presiserte Magnar Dalsegg. - Det var Surnadal som "falt på kne". Og det var etter at vi hadde sendt Trøndelagssøknaden.


Ikke viktig hvor fylkegrensa går

- Vi hører noen si at det er kunstig at fylkesgrensa skal gå i Kvammen. Men hva er mer kunstig med det enn at fylkesgrensa går på Storholt?

- Det er nok ikke verre at fylkesgrensa går i Kvammen. Men det er heller ikke vårt ønske at fylkesgrensa skal gå i der. Det er ikke vi som legger opp til det, kommenterte Ola T Heggem.

- Jeg kjenner mange som pendler over fylkesgrensa daglig, og jeg kan ikke se at det er noen problem.
 

Stort engasjement om sykehustilknytning

- Hva vet dere om sykehustilhørigheten? Vi er utrolig heldige som har et universitetssykehus som lokalsykehus!

- Vi er ikke sikre på noe i den saken, sa Ola T Heggem - Men vi vet at rindalingene ikke regnes med når sykehuset på Hjelset skal dimensjoneres. Surndalingene er regnet med der.

- Hvis vi slår oss sammen med Surnadal er det jo en større risiko for at vi også bli regnet med i sykehusgrunnlaget på Hjelset.

- Når det er behov for øyeblikkelig hjelp kjøres man til nærmeste sykehus. Ellers er det fritt sykehusvalg!

- Det er ikke riktig. Praksisen i dag er at alt akutt går til Trøndelag. Ved behandlinger som f.eks. for kreft drar rindalingene til Trøndelag mens surndalingene drar til Molde eller Ålesund. Vi kan ikke bare tro at dette går av seg sjøl. Dessuten må du faktisk være ganske frisk for å orke å søke deg rundt til andre sykehus. Det orker du ikke hvis du virkelig er syk.

- Vi må slå ring om Orkdal sykehus og kjempe for å beholde det!

- Tenk deg en situasjon der du bli innlagt og tilstanden forverres. Det er mye enklere å komme seg fra Orkdal til Trondheim enn fra Hjelset til Trondheim.

- Surndalingene er gjestepasienter i Trøndelag, og en kostnad for fylket når de bruker St. Olavs. Surnadal ønsker seg samme ordning som vi har i Rindal, det kan nok ordføreren i Surnadal bekrefte, sa Ola T Heggem. - Jeg tar avstand fra bagatelliseringen av sykehussaka!

- Det er også begrenset hva du får dekket fra pasientreiser hvis du velger å dra til et annet sykehus, presiserte Magnar Dalsegg.

- Men syketransport med ambulanse skjer veldig raskt i dag. Det har skjedd mye de siste 50 åra. Avstanden til sykehus er ikke så viktig lenger.

- Et problem med syketransport på Nordmøre er at ferjene ikke går om natta.

- Det er et knallbra sykehus i Trondheim! Det er ett av de beste sykehusene vi har i landet.

Flere av de frammøtte fortalte også litt om sin egen sykehistorie eller sykdom i familien, og hvorfor det har vært viktig å være tilknyttet St. Olavs og den kompetansen de har der. Enkelte hadde også opplevd frustrasjon over å bli henvist til Ålesund, noe som tydeligvis også skjer med rindalinger i enkelte tilfeller.


Interkommunalt samarbeid over fylkesgrenser

Petter Baalsrud (Sp) fortalte at det ikke er grunn til bekymring for interkommunalt samarbeid over fylkesgrenser. Han trakk fram Værnes-regionen som et eksempel. Der har det foregått utstrakt samarbeid på tvers fylkesgrensa i lang tid. Det viser at det godt går an å samarbeide over fylkesgrensene også, mente han.


Mulig tvangssammenslåing

- Hvor sannsynlig er det at Fylkesmannen vi gå for sammenslåing med Surnadal?

Ola T Heggem svarte at det ikke finnes en fasit på det. Men Rindal har hatt møte med to Fylkesmenn i forbindelse med trøndelagssøknaden. Kanskje er der slik at Møre og Romsdal på mange måter har gitt opp Rindal.

Line Flåtten sa at hun er mer skeptisk. Rindal hører tross alt til Møre og Romsdal.

Magnar Dalsegg ga uttrykk for at han var enda mer skeptisk til hva Fylkesmannen kan finne på å gjøre. Saken skal jo også videre fra Fylkesmannen til Departementet, og de kan jo også gjøre noe med saken, mente han. Så risikerer man jo også å bli tvunget til sammenslåing på andre måter, f.eks. ved at kommunen får redusert inntektsgrunnlaget.

- Fylkesmannen i Buskerud har bedt kommunene snakke sammen på nytt, etter at få av dem ønsket sammenslåing. Der har Fylkesmannen allerede tegnet et kart over hvordan sammenslåingen er tenkt.

- Vi blir en skikkelig utkant om vi blir med i Stor-Trøndelag
 

Feil rekkefølge i prosessen

- Prosessen skjer i helt feil rekkefølge! Det gjør saken enda mer vanskelig. Vi vet ikke om det vi gjør blir "robust" nok.

- Mye tyder på at Rindal kommune er blakk. Og det gjør vel kommunen veldig sårbar.

- Denne prosessen er fryktelig usikker. Om man overfører det til snekkering så blir det som å sette opp takstolene før du har grunnmuren og veggene på plass.

- Prosessen er feil. Regionreformen skulle kommet først. Så skulle kommunenes oppgaver vært fastsatt. Deretter skulle hver enkelt kommune tatt stilling til om man klarer de pålagte oppgavene alene, eller om man må slå seg sammen for å få det til. Vi får håpe at det også er mange andre kommuner som velger å stå alene.


Retningsvalg

- Vi er ikke enige om retningsvalget innad i Ap, sa Line Flåtten - Men jeg kommer til å gå for Orkdalsalternativet.

- Folkeavstemminga vil selvsagt ha stor betydning når dette skal avgjøres i kommunestyret, hvis den viser en klar overvekt i en eller annen retning, sa Magnar Dalsegg. - Man berger seg selvsagt økonomisk hvis man skriver ut eiendomsskatt som det passer en sjøl. Men er det det vi vil?

- Vi kan ikke låse oss helt på egne meninger. Vi må se an folkeavstemminga, sa Ola T Heggem.

Ordføreren poengterte at Rindal har fått til mye de siste åra, ikke minst er det satt opp mange nye bygg. Og utviklingen fortsetter. Dette hadde nok vært vanskelig å få til med kommunestyre på Skei eller Orkanger, mente han.

- Jeg er glad for at jeg føler en Orkdalsvind, det legger jeg ikke skjul på, sa han. - Men jeg er ganske overbevist om at det fortsatt vi bli mange små kommuner i landet.

- Vi skal selvsagt høre på folkeavstemminga, vi også, sa Line Flåtten. - Ellers tror jeg ikke at vi skal vente så mye på nye oppgaver. Vi har mer enn nok å gjøre. Og ingen av oss vet hvordan oppgavene vil være om 10 år.

- Det er viktig å merke seg at andelen av kommuneansatte i forhold til resten av befolkningen er ganske lik i  store som i små kommuner.

- Tryggheten i små kommuner er nok veldig viktig.

- Om Rindal, Surnadal og Halsa, tre blakke kommuner, slår seg sammen, så bli ringen rikere enn det. Da må det spares, og sparing betyr sentralisering på Skei. Utkantene vil bli tappet.

- I Danmark er det gjennomført en kommunereform. Men der har de ikke hatt økonomisk gevinst av det.

- Vi hadde nok alle helst ønsket å består som en egen kommune. Men flere partier på Stortinget ønsker dette. Kommunereformen kommer ikke til å gå over. Vil vi være med å påvirke den, eller vil vi vente?


Alt for høy eiendomsskatt

- Rindal kommune er ganske blakk. Jeg tror ikke at vi klarer oss sjøl som egen kommune framover.

- Den politikken dere har drevet i det siste, med stor utbygging på sentrum, er genial for kommunesammenslåing, men en fiasko for å bestå som egen kommune! Eiendomsskatten er alt for høy, særlig på fritidseiendommer. Det er en kynisk inndrivelse av penger, som virkelig har irritert rindalingene!

- Det er graverende å både legge ned en skole og innføre så høy eiendomsskatt på ett år. Det tyder på dårlig økonomistyring.


Siste ord til politikerne

Stort engasjement på møtet førte til at det gikk utover de to tilmålte timene. Rådmann Birgit Reisch måtte skjære igjennom og sette strek for spørsmålsrunden. De som ikke rakk å få svar på sine spørsmål får en ny mulighet på folkemøtet i Attanova torsdag kveld. Politikerne fikk det siste ordet.

- Jeg vil avvikle en del av eiendomsskatten, sa Magnar Dalsegg - Vi har valget om å gå nordover som et godt alternativ for kommunereformen. Jeg vil oppfordre folk til å bruke stemmeretten. Vi må gjøre et valg!

- Utviklingen som vi har hatt i Rindal hadde nok ikke skjedd med et kommunestyre i Surnadal eller Orkdal, sa Line Flåtten. - Men jeg tror at det er bedre å være med å påvirke og forme framtida vår. Det ligger nok en god del muligheter i dette også. Jeg oppfordrer alle til å stemme!
 
- Jeg er enig i at  det ble rikelig eiendomsskatt, sa Ola T Heggem. - Eiendomsskatten blir nok mindre ved sammenslåing med Orkdal. Ap er nok for kommunesammenslåing på Stortinget, men de er klare på at de ikke er med på tvang! Venstre tar også avstand fra tvang. Det er Krf som er litt uklare på det nå. Det er veldig mange spørsmål, og ikke like mange sikre svar. Det er plusser og minuser med alle tre alternativene. Det er viktig at mange stemmer. Hvis vi får stor valgdeltakelse vil det veie tyngre når Fylkesmannen skal ta sin avgjørelse.