Med fokus på utfordringer i eldreomsorgen

Pensjonistmøte i Surnadal

På møtet i Surnadal Pensjonistlag den 28. april holdt Jon Skarvøy fra Helseutvalget i fylket foredrag om helseutfordringer. Omkring 50 frammøtte på kantina ved Surnadal Sjukeheim fikk i tillegg informasjon om kvalitetsutvikling på sjukeheimen, om aktivitetsvenn og om planlagt tur til Smøla.


Foredrag med utgangspunkt i fakta

Jon Skarvøy hadde statistikkgrunnlag for framtidsutfordringene. En del kommuner får kraftig vekst i antall eldre i tida framover. Først og fremst gjelder dette bykommunene, Ålesund, Molde og Kristiansund.

Men også Surnadal kommune får en kraftig vekst i antall eldre over 67 år. Fra 2015 til 2030 vil økningen bli på 450. Av disse vil cirka halvparten være over 80 år.

Rindal kommune får ikke like kraftig økning i antall eldre. Tallene er 40 for eldre over 67, og økningen over 80 blir på cirka halvparten også i Rindal.

Befolkningsutviklingen er grunnlaget for behovsforståelsen. Så kommer planleggingen og oppfølgingen. Mange kommuner har ikke lagt planer for å møte veksten, særlig finansielt.

Politikken i dag går delvis ut på å bygge ned sykehjemstilbudet. De eldre skal bo heime lengst mulig. Det satses på hjemmesykepleie og på velferdsteknologi. Men er det dette de eldre ønsker?   

Brukermedvirkning og involvering må med i den kommunale planleggingen av eldreomsorgen. For mye effektivisering fører til en eldreomsorg i skvis. Jon Skarvøy oppfordret eldre til å melde seg på i debattene, være synlige i mediebildet og kreve en verdig eldreomsorg i tida framover.

IMG_0449.jpg
Fra venstre Jon Skarvøy fra Helseutvalget og Johs. J. Vaag, leder i Surnadal Pensjonistlag.


Surnadal Sjukeheim med i læringsnettverk

Fagutviklingssykepleier ved Surnadal Sjukeheim, Ingunn Mikkelsen, fortalte om prosjektet «Sammen om en bedre institusjon». Alle avdelinger ved sjukeheimen hadde igangsatt utviklingsprosjekt for å få til en mer meningsfull hverdag for beboerne på institusjonen.  

IMG_0456.JPG
Ingunn Mikkelsen fortalte om utviklingsarbeid ved Surnadal Sjukeheim

IMG_0460.JPG
Olav Jostein Holten (til høyre) orienterte om tur til Smøla. Her sammen med Jon Skarvøy fra Helseutvalget.

IMG_0462.JPG
Oddmund Solem (trekkspill) og Fredrik Sjøflot (fløyte) underholdt med fin musikk mens noen kjøpte lodd.

IMG_0464.JPG
Liv Synnøve Hoel var innom og snakket om Aktivitetsvenn.

IMG_0468.JPG
Jorunn Ness hadde full kontroll på utlodning og trekning.


Leder i Surnadal Pensjonistlag, Johs. J. Vaag ledet møtet, og han fortalte om planer framover. Laget skal feire 40-år i august. Olav Jostein Holten hadde planene klare for tur til Smøla. Oddmund Solem og Fredrik Sjøflot underholdt med kjente toner på trekkspill og fløyte. Fra Nasjonal Folkehelse kom Liv Synnøve Hoel innom og gav en kort innføring i hva Aktivitetsvenn er. Nydelig servering og loddsalg gjorde ettermiddagsmøtet komplett.

IMG_0452.JPG
Mye folk på møtet.

Surnadal Pensjonistlag hadde denne gang invitert styret i Rindal Pensjonistlag til møtet. Det førte til ny kunnskap og nye bekjentskaper for medborgere fra nabokommunen.


Helene M. Nergård (referent)