Gine M.K.

Påskesjåførene

Når noen spenner på seg ski, setter andre seg på skuteren og inn i tråkkemaskina for å gi påsketuristene mulighet til å komme fram, og uten for tung sekk på ryggen.

Over: f.v. Harald Helgetun, Lars Helgetun, Ola O. Romundstad.

 

Proviantsjåførene

Ola O. Romundstad, Harald Helgetun og Lars Helgetun har kjørt proviant siden i dag tidlig - varene til påsketuristene skal fram! 

De er fire stykker i denne delen av Rindal som har løyve fra kommunen til å kjøre varer og proviant i området rundt Helgetunmarka - de tre ovennevnte, sammen med Steinar Flåtten. Arbeidet foregår fra før jul til og med 20.april, men det er i påsketider trykket er størst, spesielt lørdagen før palmesøndag og onsdagen før påskehelga: når folk skal på ferie. Ola kjørte på sin side sju turer på fredag. Ellers i året kjøres det gjerne byggematerialer til hyttene.

 - Folk ringer og bestiller kjøring, mye etter hvert som det bygges nye hytter, sier Lars. - Tilbudet settes pris på, det hadde blitt mye bæring ellers.

Siden kommunen gjerne vil ha slik trafikk i kontrollerte former, er det altså disse som tar seg av proviantkjøringa til hyttene, for det kan jo bli en del å frakte når påska skal tilbringes på hytta. Dette dokumenteres nøysomt i kjørebok som leveres kommunen etter endt sesong. 

Og det hender seg det blir positive ringeffekter for sjåførene også: - Det er nyttig for oss som driver med hytte som næring, sier Lars, da planene om utbedring på hytter gjerne kommer i praten ved varekjøring - Det fører til mer jobb for oss, sier han. 

 

Stig Morten Nergård og Magne Svinsås.jpgTråkkemaskinsjåførene

Og skal en først gå på ski, er det jo greit å ha spor å gå etter. I Helgetunmarka og omegn, tar Stig Morten Nergård og Magne Svinsås (til høyre) ansvar for det. De har drevet dugnadskjøring her i 10-11 år. 

- Det er like populært med skiløyper som alpinbakker, sier grunneier Lars Helgetun, og påpeker at løypene som kjøres inn mot Trollheimen og Vålåskaret knytter sammen hyttefeltene.

Helgetunmarka grunneierlag er nå på den tredje tråkkemaskina, og denne maskina er noe mer moderne da den har både radio og fres, noe som letter arbeidet på hver sin måte. - Det åt på seg, konkluderer Nergård og Svinsås.

De har i det siste kjørt mellom 3,5 og 4 mil løyper. Når de legger ut på løypekjøring, går det 4-5 timer om gangen - avhengig av typen snø. - Det er lettere jo mindre snø det er. Kjøringa legger de til helger, men nå i påska kjører de oftere. Sesongen for tråkkemaskinførerne starter når det er nok snø til å kjøre opp løyper, siden det er en del stubber i terrenget som det er greit å unngå.

Hva er så motivasjonen for å bidra med alle disse dugnadstimene? - Det er det å være med og støtte opp litt, sier de, og de har også hytte i området selv. De skryter videre av grunneierne som stiller opp dersom det er noe. 

Svinsås og Nergård oppfordrer folk til å bidra til å vedlikeholde løypetilbudet, ved å betale inn på blanketter som finnes i fem postkasser rundt om i løypene.

Proviantkjøring foto Lars Helgetun.jpg

Proviantkjøring 2 foto Lars Helgetun.jpg

Proviantkjøring 3 foto Lars Helgetun.jpg

Glimt fra varekjøringa - foto: Lars Helgetun.