IMG_0549_690x460

Ny ladestasjon for el-biler i Surnadal

På lag med miljøet

Fredag formiddag åpnet en av to planlagte ladestasjoner i Surnadal. Fra og med i dag kan du lade el-bilen din på AMFI Surnadal, og senere i sommer vil du også få muligheten på Svorka-bygget på Skei. 

I Norge står veitrafikken for ca. 19 % av våre samlede utslipp av klimagasser. I følge bakgrunnstall i Surnadal kommune sin Energi- og klimaplan stod biltrafikk/transport for hele 40 % av klimagassutslippene i vår kommune i 2006, og var det største bidraget til utslipp sammen med landbruk. Dersom ikke noe blir gjort, vil utslipp fra biltrafikk/transport øke til 44 prosent i 2020, skriver Bodil Gjeldnes i et saksframlegg til formannskapet.

IMG_0548_690x460_350x233.jpg

Ladestasjonen, som nærmere bestemt befinner seg utenfor inngangen til Expert og Europris på AMFI Surnadal, eies av Amfi Drift. Den andre stasjonen, som kommer opp senere i sommer, vil bli plassert i nærheten av Svorka-bygget på Skei. Denne eies av Svorka Energi. Begge ladestasjonene drives av Grønn kontakt.

Ingen av ladestasjonene i Surnadal blir hurtigladere, men flexiladere. Disse lader opp batterier på bilene i løpet av 1-6 timer, avhengig av batteritype.

På Valsøya i Halsa kommune ble det i går (torsdag) satt i drift en hurtiglader. En slik hurtiglader vil ha en ladetid på 15-30 minutter, men med den bruken man forventer i Surnadal, dvs. mye nærtrafikk, vil ikke behovet være like stort. Hurtigladeren i Halsa er langs E39, og har derfor fått mye støtte fra fylkeskommunen og Transnova, med utgangspunkt i mye større trafikk, og et nasjonalt mål om godt utbygd nett av hurtigladestasjoner langs de mest trafikkerte veiene i landet.

Samtidig som behovet for hurtiglader i Surnadal ikke er så stort, er etableringskostnaden for disse nokså høy. Mens en fleksilader koster rundt 120.000,- pr. stk, koster det 600.000,- for en hurtiglader. To fleksiladerstasjoner vil derfor gi et godt tilbud i Surnadal. Disse ladestasjonene kan brukes av alle typer elektriske biler av nyere dato, forteller Einar Oterholm i Grønn kontakt.

Flexiladestasjonene i Surnadal er fullt og helt lokalt finansiert av Svorka Energi, Amfi Drift og Surnadal kommune. Spleiselaget mellom disse betyr en kostnad på 100.000,- kr. per part, da kostnaden av to flexiladestasjoner vil være 240.000,- kroner, noe som avrundes til kr. 300.000,-. Eiere av el-biler lader bilen først og fremst når den står hjemme, men ladestasjonene som nå settes i drift kan brukes av folk på gjennomreise, eller dersom man har ærend eller møter. Man kan da parkere og lade bilen samtidig. 

Det er ikke tvil om at rekkevidde før behov for lading av batteriet fortsatt er en begrensning for de fleste el-bilene. Med dagens avgiftssystem og priser på strøm og bensin, er det også bevist at å kjøre el-bil er økonomisk lønnsomt. I Surnadal, med forholdsvis spredt bosettelse og store avstander, burde utskifting av husstandens bil nr. 2 til en elektrisk bil være aktuelt for mange.
 

IMG_0552_690x460.jpg