tp_leserinnlegg

Overordnet analyse for Rindal kommune under radaren?

Etter krav om en interpellasjon fra Rindal Høyre ble det i kommunestyremøte den 14. desember 2016 gjennomført flere avstemminger. Hovedposten og den mest krevende var avstemming om hvorvidt Rindal skulle fortsette som egen kommune eller slå seg sammen med Orkland kommune, og ved eventuell fylkessammenslåing flytte kommunen over til Trøndelag fylke.

7 representanter fra SP og 2 utmeldte fra AP stemte for å fortsette som egen kommune, mens 5 fra AP, 2 fra H og 1 fra KRF stemte for sammenslåing. Resultatet ble altså 9 for og 8 mot sammenslåing.

Ved eventuell fylkesoverføring til Trøndelag stemte et samlet kommunestyre, 17 representanter enstemmig, for Trøndelagsalternativet.

De som stemte for å fortsette som egen kommune påstod at det ikke var kommet noen tungtveiende nye opplysninger og stemte derfor som i junimøtet, mens de som ønsket sammenslåing mente det var kommet flere nye viktige opplysninger fra juni til midten av desember.

På slutten av møtet ble det også behandlet et forslag fra rådmannen/leder for kontrollutvalget (tidligere AP representant) om å stemme for et forslag om Plan for forvaltningsrevisjon 2016 - 2019 (Sak 079/16). 17 representanter stemte for.

Som pensjonert forvaltningsrevisor ble jeg nysgjerrig da jeg under saksframlegget fant en "rapport 230916.pdf (Vedlegg,6MB)" som vedlegg til saken.

Ved å klikke på linken fant jeg en meget interessant, upolitisk, detaljert og velformulert analyse utarbeidet av Distriktsrevisjon Nordmøre datert 23.september, signert av fagansvarlig forvaltningsrevisor Marianne Hopmark og forvaltningsrevisor Ingvild Bye Fugelsøy. Begge fortjener stor heder for å ha gjennomført en så omfattende analyse på 44 sider.

Ved å bla mer i saksframlegget fant jeg ut at analysen ble oversendt pr. mail fra sekretæren i kontrollutvalget til kontrollutvalgets medlemmer med kopi til ordføreren og rådmannen den 23.09.16. For meg kan det se ut som analysen først ble oversendt som saksframlegg til kommunestyrets medlemmer den 7. desember 2016.  Kommunestyremøtet fant sted den 14. desember.

Representanter jeg har snakket med påstår at de ikke har lest den omfattende analysen selv om den lå som vedlegg til saken med en benevnelse som lett kunne overses i en travel hverdag.

Jeg håper ingen har forsøkt bevisst å kamuflere analysen på en slik måte ("rapport 230916 pdf (Vedlegg, 6 MB) at den "kom under radaren" og derfor ikke ble lest.

Både polikere og andre interesserte kan finne den meget omfattende analysen på Rindal kommunes hjemmeside under "Politikk/Møteplan 2016/kommunestyret/14.desember 2016/.

Jeg leste den med stor interesse og mange både nye og gamle opplysninger!
 

Jostein Grytbakk