tp_leserinnlegg

Om taushetsplikt

Jeg vil begynne med å sitere fra avisen Sør-Trøndelag den 14.september 2016 side 7:

"-STOR TAKHØYDE FOR YTRINGER

- Kommunen har ikke lov til å begrense tillitsvalgtes ytringsfrihet, så lenge de ikke påberoper seg å snakke på vegne av kommunen.

Det sier Orkdals rådmann Ingvill Kvernmo, til ST. Forrige onsdag holdt hun en orientering for formannskapet om ansattes ytringsfrihet. Orienteringen kom som en følge av at formannskapsmedlem Berit Westrum Johansen tidligere har bedt om en gjennomgang av kommunens forhold til ytringsfriheten". Senere i artikkelen sier Johansen følgende:

"-  ET TAKTSKIFTE I KOMMUNEN                                                                                                                 

................. - Lar vi ansatte få uttrykke seg om kritikkverdige forhold, vil det på sikt føre til bedre tjenester".

Om temaet ytringsfrihet skriver Adresseavisen følgende den 19.september 2016 på side 2:

"KOMMUNEANSATTE KAN IKKE KNEBLES

Hvis du er ansatt i en kommune, kan du si nesten hva du vil om din egen arbeidsplass. Det skal mye til for at grensene for ytringsfrihet er overskredet. Dette har Sivilombudsmannen slått fast. Praksisen på dette området i norske kommuner er svært variabel og ikke alltid  i tråd med Grunnlovens bestemmelser om ytringsfrihet.

Sivilombudsmannen har gjort en grundig grenseoppgang mellom ytringsfrihet og lojalitetsplikt og sier at det bare er ytringer som "påviselig skader arbeidsgivers interesser på en unødvendig måte" som kan regnes som illojale." Og videre; "En som er ansatt i en kommune, kan uttale seg om det meste, så lenge det skjer på egne vegne eller som tillitsvalgt på vegne av flere".

I mange kommuner er verken ledelsen eller de ansatte klar over hvor langt ytringsfriheten gjelder."

Trollheimsporten den 11. september 2015 leste jeg et leserinnlegg med følgende overskrift:

"Hei hvordan går det med dere?"

Dette vil jeg karakterisere som et rop om hjelp, underskrevet av 7 ansatte på Rindal Helsetun.

Jeg fester meg ved følgende setning: "Burde vi være redde for å fortelle? Hvordan kan det bli bedre, når ingen vet? Lønner det seg å tie?"

Dette leserinnlegget fikk dessverre store konsekvenser for underskriverne fordi det ble håndtert på en uverdig måte av kommunen. Kanskje på grunn av manglende kompetanse, eller enda verre, mot bedre vitende.

Er det noen i formannskapet i Rindal kommune som vil ta lærdom av Orkdal kommune?

Leserinnlegget er etter min mening langt innenfor ytringsfrihetens grenser!

I fare for å ha tråkket noen på tærne, vil jeg avslutte med Bjørnstjerne Bjørnsons dikt "Jeg velger meg April!" (i september):

I den det gamle faller,

i den det ny får fæste,

Den volder litt rabalder

dog fred er ei det beste,

men at man noget vil.
 

Med vennlig hilsen

Jostein Grytbakk (pensjonert CCO)