Onsdag
Onsdag Regn
Regn
Svak vind
Torsdag
Torsdag Skyet
11°
Skyet
Lett bris
1500 koronavirus-tema SKAL KREDITERES Foto CDC, Alissa Eckert High resolution

Nasjonale tiltak videreføres til og med 13. april

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag informerte statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet om at de nasjonale tiltakene, som ble innført 12. mars, videreføres til og med 13. april.

(Foto: CDC, Alissa Eckert).

Statsminister Erna Solberg (H) sa på pressekonferansen blant annet følgende:

– Jeg vil takke alle som har bidratt i dugnaden og fulgt helsemyndighetenes råd. Jeg vet at alle begrensningene i arbeidslivet tar på. Som alle andre håper også jeg at vi så raskt som mulig kan få hverdagen vår tilbake.

– Regjeringen har i dag drøftet tiltakene vi iverksatte 12. mars. Det har vi gjort etter nye beregninger fra helsemyndighetene. Beregningene viser, for det første, at det var riktig å sette inn tiltakene. Før de strenge tiltakene smittet trolig hver koronasmittet person i snitt 2,4 personer. Hvis spredningen hadde fortsatt slik, ville svært mange blitt syke på kort tid. Da ville helsetenesten vår blitt overbelasttet, og ikke alle fått den behandlingen de trenger – verken de som er koronasyke eller syke av andre grunner.

– For det andre, viser beregningene at tiltakene og vår felles innsats ved å følge rådene mot smitte, vil være viktig også i ukene framover. Det er nemlig helt avgjørende hvor raskt smitten sprer seg. Hvis hver smittet fører smitten videre til 1,3 personer i snitt, vil likevel behandling for behandling være større enn det vi nå har kapasitet til.

– Hvis hver smittet fører smitten videre til én person, helst mindre, vil viruset gradvis bli slått ned.

–Dessverre så er det altså i dag ikke mulig å si nøyaktig hvor raskt smitten sprer seg. Det vil enda ta noen dager før vi ser den fulle effekten av tiltakene vi gjorde 12. mars, før vi vet om tiltakene kan mykes litt opp eller om de må skjerpes inn.

– Vi trenger altså et bedre grunnlag for å se hva tiltakene har bidratt til. Regjeringen har i dag altså i dag behandlet disse spørsmålene. Regjeringens mål er fortsatt at viruset skal slås ned over tid, og at hver smittet person ikke skal smitte mer enn én person i gjennomsnitt.

Solberg slo deretter fast:

– Derfor har vi konkludert med at tiltakene må videreføres til over påske, til og med 13. april.