Tove-Lise Torve, Helge Røv med BøBæ-elever

Næring gir læring

37 elever og to arbeiderpartipolitikere fikk en usedvanlig bra inngang til påskeferien da de delte et varmt skolemåltid på Bøfjorden og Bæverfjord oppvekstsenters splitter nye kjøkken.

Det gamle kjøkkenet hadde gjort sin plikt i snart førti år da det ble byttet ut for tre uker siden, forteller barne- og ungdomsarbeider Eva Jorid Svendsen. Hun, barne- og ungdomsarbeider Håkon Sæterbø og rektor Arne Henning Johnsen deler på å lage og servere skolemåltid for oppvekstsenterets 37 elever på 1.-5. trinn. Varmmat serveres onsdager og fredager, mens elevene resten av ukedagene får smøremåltid. Ordningen finansieres av foreldrene. Det er fjerde året oppvekstsenteret har skolemåltidsordning, så når kjøkkenet brukes hver eneste dag var det naturlig nok mer enn modent for utskifting, mener Svendsen. Nå kan kjøkkenet fortsette å være sentrum for sosialisering og matglede.

- Elevene opplever det som positivt å sitte sammen. De gleder seg til maten og holder ut dagen bedre. Næring gir læring, smiler Svendsen mens hun sjekker hvordan laksen ligger an i de nye ovnene.

- De lærer seg dessuten å smake på ny mat, og lærer seg hvordan man oppfører seg ved bordet, legger hun til.

Også Todalen og Stangvik oppvekstsenter har skolemåltid i kommunen. Det er som musikk i Ap-politikernes ører.

- Det er jo ett av programløftene til Arbeiderpartiet: et skolemåltid og fysisk aktivitet hver dag, samt gjeninnføre frukt på ungdomsskolen, sier Aps tredjekandidat i Møre og Romsdal Tove-Lise Torve. Hun har hytte noen få hundre meter fra oppvekstsenteret og setter stor pris på å få lunsjinvitasjon fra "naboen".

- Skolemåltid gir ikke bare ernæringsmessige fordeler, men også trivselsmessige. Felles måltid er sosialiserende, og barna lærer seg bordskikk og folkeskikk, smiler hun.

Fredag sto laks, potetstappe og grønnsaker på menyen. Når klokka ringer finner alle plassene sine, og venter pent på et "vær så god" fra Eva. I starten av skoleåret er det som regel litt mer uro på førsteklassebordet, forteller Svendsen, men de tar snart etter de eldre elevene, kommer inn i rutinene og finner matro. Nå venter alle tålmodig på tur, og maten går ned på høykant mens praten går livlig rundt bordene. Barna sender saft og ketchup til hverandre, og rydder etter seg når de er ferdige. Det takkes pent for maten, og ingen løper ut uten å ha fått klarsignal fra de ansatte som passer på. Om noen timer venter påskeferien.

Førsteklassinger BøBæ.JPG

Rekk opp hånda, den som liker laks! Førsteklassingene, hele ti i tallet i år, hiver innpå med liv og lyst.

Helge Røv, Eva Jorid Svendsen og Tove-Lise Torve.JPG

Særdeles god stemning når varaordfører i Surnadal Helge Røv (Ap), Eva Jorid Svendsen og Tove-Lise Torve deler på å sørge for at potetstappa blir fløyelsmyk.