Tips om fuglemat og fuglekasser:

Møtet i hagelaget med fokus på fugler

Meldal Hagelag arrangerte medlemsmøte torsdag kveld i Pensjonisthuset på Løkken. Her ble det satt fokus på fugler og Morten Ree var invitert som foredragsholder for de ca. 20 oppmøtte.

Morten jobber i Norsk Ornitologisk Forening, er bosatt i kommunen, og kjenner dermed fuglefaunaen i Meldal veldig godt. Han kunne fortelle at det totalt er observert 171 forskjellige fuglearter i kommunen, hvorav 143 er funnet hekkende. I likhet med naturen ellers så er også fuglefaunaen under konstant endring. I Meldal har vi siste 20 årene fått sju nye hekkefugler, det er pilfink, kjernebiter, kaie, sangsvane, havørn, vandrefalk og sibirsk nøttekråke. På samme tid er fem arter sannsynligvis forsvunnet som hekkefugl, disse er brushane, svømmesnipe, temmincksnipe, hubro og hettemåke.

Morten tok utgangspunkt i to enkle aktiviteter som folk kan gjøre for å få nærkontakt med fugl. Det er å legge ut mat til fuglene ved å for eksempel lage seg et fuglebrett, og det andre er å snekre fuglekasser å henge opp i trærne i nærmiljøet. Dette vil føre til mye fugleliv rundt huset hele året.

Foredraget startet med fokus på fugleforing. I Meldal er det muligheter å få besøk av hele 35 forskjellige fuglearter ved en foringsplass kunne Morten fortelle. Men da må man ha variasjon på hvilken mat man legger ut og hvor man legger den. Ikke alle fugler spiser solsikkefrø, og enkelte vil ha maten servert kun på bakken. Morten viste fram og forklarte hvordan man kan lage sin egen meisebolle støpt i melkekartong. Han presiserte at foring med brødsmuler som man gjorde før i tiden er meget god mat for fuglene. Det ble også advart litt mot å tro at all den fuglematen som er å få kjøpt er av god kvalitet, det viser seg at både solsikkefrø og meiseboller ofte er av veldig dårlig kvalitet.

DSC_5047.JPG
Her viser Morten Ree hvordan vi enkelt kan lage mat til fuglene våre

Hos oss som ellers i landet så er kjøttmeis, blåmeis og skjære de tre vanligste fuglearter ved foringsplassen. Men det er også en rekke arter utenom disse og det ble vist bilder av mange aktuelle fuglearter, som granmeis, svartmeis, spettmeis, dompap, gråsisik osv. Morten fortalte om hvordan «ståa» er i Meldal og ellers i landet for våre vanligste fugler. Mange ble forundret over at de fuglene vi har ved huset om vinteren slett ikke er de samme fra uke til uke. Ta for eksempel kjøttmeisa, som ofte finnes i et antall på mellom 5 og 10 på foringsplassen. Fangst og ringmerking ved en foringsplass i Rindal på Nordmøre, viste at det var over 300 forskjellige kjøttmeis innom foringsplassen i løpet av en vintersesong. Mange av fugleartene streifer over store områder vinterstid, og når det gjelder arter som dompap, gråsisik, grønnfink, flaggspett med flere så kan vi enkelte år få store invasjoner østfra, fra de store finske og russiske skogene. Mens andre år drar fuglene motsatt vei på leting etter gode frøsettinger i skogene.

DSC_5040.JPG
Ivrig tilhørere

DSC_5026.jpg

DSC_5027.jpg
Ivrig diskusjon over en kopp kaffe med Morten Ree

Etter en kaffepause med mye fugleprat, ble temaet fuglekasser. Morten viste lysbilder av aktuelle arter hvor de tre mest aktuelle arter å få i fuglekasse er kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper. Det ble vist fram en slik fuglekasse, en såkalt standard meisekasse, 30 cm høyde, ca. 10x10 cm innvendig mål, og 32 mm diameter i innflygningshullet. Men mer spennende ble det da Morten begynte å fortelle om mulighetene som finnes ved å lage spesialtilpassede hekkekasser for alt fra den lille trekryperen, vår nasjonalfugl fossekall, og opp til de store kassene for ugler og ender. I Meldal finnes det 24 forskjellige fuglearter som er mulig å få i fuglekasse. Så her er mulighetene mange. Morten hadde med seg en hekkekasse for kattugle som han viste fram, og møtedeltakerne synes det var veldig spennende høre om hvordan man skal få disse fuglene til å bruke kassen og ikke minst hvilket levesett og atferd disse nattaktive skapningen har.

DSC_5033.JPG
Her viser Morten Ree hvordan en fuglekasse til ugle eller and skal bygges

Til slutt anbefalte Morten sin egen oppskrift og metode på en stor meisebolle. Kjøp 2 pakker Flott matfett, smelte dette i en kjele, la det avkjøles ute til det blir som en tykk grøt, bland i en halv pose med solsikkekjerner (ferdig renskede frø), evt. mandler eller jordnøtter. Rør dette godt sammen og ta det over i en tom melkekartong. Husk å ta på et hull i bunnen av kartongen og tre i gjennom en hyssing før du pakker i massen. Lag en stor knute på hyssingen slik at den ikke dras gjennom bunnen. Bruk en hyssing som er en 60-70 cm lang, pass på at denne strammes opp slik at den blir midtplassert i kartongen etter du har fylt i massen. Sett kartongen i fryseren ett døgn. Ta deretter å rive av all kartongen bortsett fra de siste 2-3 cm av sidene. Dette er en stor meisebolle av god kvalitet som faktisk varer lenge. Heng denne opp i et tre hvor du har godt utsyn innenfra og kan ta del i underholdningen.

Kvelden ble avsluttet med at loddtrekning og utdeling av mye materiell om fugler og fuglemating og hekkekasser. Så nå er nok deltakerne i full gang med å skape liv og røre rundt hus og hytter!
 

Styret i Meldal Hagelag

 

Anbefalt webside med mye fakta om fugleforing og fuglekasser finnes her: http://www.fuglevennen.no/