Marit Drøpping og Mons Otnes

Midt i smørøyet

Indre Nordmøre Opplæringskontor går inn i en ny æra i sin snart 25 år lange historie. Nylig flyttet nemlig daglig leder Marit Drøpping inn i sitt nye kontor på Surnadal vidaregåande skole.

- Her kan jeg sitte og vinke når de kommer gående, smiler Drøpping og ser ut vinduet. Hun har orkesterplass i «hesteskoen» på Surnadal VGS, plassert midt mellom boremaskiner og dreiebenker, i «smørøyet» til skolens yrkesfag.

Etter selv å ha fått solid oppfølging av sin forgjenger Gøril Bakken ser Drøpping nå frem til å ta fatt på oppgaven på egen hånd. Hun ble ansatt 1. september, og uttalte til Trollheimsporten i juni at hun hadde fått drømmejobben. Etter mange trygge og gode år i administrasjonen på Øye skole, blant annet med ansvar for lærlinger, var det ikke uten nerver at hun søkte da stillingen ble utlyst i vår. Blant 30 søkere ble drømmejobben hennes.

- Jeg har ikke angret en dag, smiler Drøpping.

Hun er kun inne i sin andre dag på kontoret når Trollheimsporten kommer på besøk for å bivåne det flunkende nye kontoret. Det lukter til og med nytt, så nytt er det, og er lyst og stort. Drøpping er svært fornøyd, rektor Mons Otnes likeså. De to er glade for samlokaliseringa av opplæringskontoret og skolen, når begge parter er viktige deler av et helhetlig, fireårig utdanningsløp.

- Kommunikasjonen oss imellom var bra før, men det blir jo enda bedre samhandling nå når vi er på samme huset, sier Otnes.

 

Kommer nært på

Indre Nordmøre Opplæringskontor startet i sin tid som Rindal Opplæringskontor tilbake i 1991, og har hatt hovedsete i Rindal siden starten. Drøpping er tydelig på at kvaliteten på tjenesten hun yter ovenfor bedriftene i Rindal, Halsa og Surnadal ikke kommer til å forandre seg nå når kontoret er i Surnadal. Bedriftsbesøkene er mye viktigere enn hvilken bygd kontoret befinner seg i, mener Drøpping.

- Jeg kommer jo «på timen» om det er noe uansett, smiler hun.

Den klart største fordelen med å ha kontor på Surnadal VGS er å komme nært yrkesfaglærerne og de fremtidige lærlingene, mener Drøpping. I gjennomsnitt er det hvert år ca. 60 lærlinger som skal følges opp i rundt 40 store og små medlemsbedrifter i Rindal, Halsa og Surnadal. I utdanningsløpet går elevene først to år på skolen før de har to år med opplæring i bedrift. Når man skal ut på en ny arbeidsplass kan det derfor være veldig kjekt å ha et kjent fjes å forholde seg til.

- Det er så nyttig å være her, jeg får alt «gratis». Jeg kan treffe både lærere og elever i gangene for en uformell prat, og så håper jeg at jeg får mye besøk på kontoret.

Drøppings jobb er sammensatt. Hun skaffer medlemsbedriftene kompetente lærlinger, og skaffer lærlingene passende arbeidsplasser. INO samarbeider med andre opplæringskontor i fylket for å dekke behovene, for til tider kan det være vanskelig både å finne passende læreplasser og å finne nok lærlinger. Drøpping bruker mye av tiden på å være ute på bedriftsbesøk, og nå i starten er det viktig å bli bedre kjent. Gøril Bakkens sko er store å fylle, men hennes etterfølger er takknemlig for den gode mottagelsen hun har fått. Hun skryter i det hele tatt veldig av medlemsbedriftene, som hun mener har en fenomenal innstilling til å sette seg inn i kompetansemål, tilrettelegge og gi tilbakemelding til opplæringskontoret.

- Jeg imponert over arbeidet som blir gjort, spesielt i de små bedriftene som kanskje bare har to eller tre ansatte. Alle har jo opplæringsansvar, som til tider kan være krevende, men for en jobb de gjør! Kjempeproft! Det er veldig artig og motiverende å se, smiler hun.

 

Kvalitetsstempel

Opplæringskontoret jobber hovedsakelig med ungdom, men det forekommer relativt ofte at også voksne tar fagbrev. Drøpping mener det viser at fagbrev er verdifullt og et kvalitetsstempel for bedrifter som har mange fagarbeidere. Opplæringskontoret gjør dessuten en viktig jobb med å motivere ungdom til å velge en utdanning hvor man faktisk får læreplass og jobb. Behovet varierer, men eksempelvis er transport og logistikk evig aktuelt så vel som i Rindal som i Surnadal. Som en del av både Rindal Næringsforum og Surnadal Næringsforening har opplæringskontoret et solid innblikk i lokalt næringsliv.

- Det er viktig at elever orienterer seg om hvilken kompetanse det er behov for i Rindal, Halsa og Surnadal, fastslår Drøpping.

- De aller fleste er bevisste på at de er heldige som får læreplass, og utnytter den sjansen. Det er nemlig et fåtall av lærlingene som ikke får fortsette i bedriften de har hatt lærlingetiden sin i, sier hun.

Rektor Mons Otnes mener lokalt næringsliv er flinke til å formidle behov til skolen. Skolens linjetilbud går overens med behovet som skal dekkes, med bygg og anlegg, helse og oppvekst, elektro, teknikk og industriell produksjon og transport og logistikk.  

Otnes ser tydelig at båndene knyttes og den lokale tilhørigheten styrkes når lærlingene kommer ut i lokalt næringsliv og blir kjent med bedriftsnettverket. Slik beholder man kompetanse lokalt. I tillegg skal man ikke kimse av at det er trygt å bo hjemme når man er ung.

- Å knytte kontakt er viktig både for elever, skolen og bedriftene, sier han.