Jervspor-Trollhotta

Meld fra om jervspor!

Etter innslag både her på Trollheimsporten og i lokalavisene der det er fokusert på store rovvilttap på sau både i Surnadal og Rindal, er det no viktig at folk melder fra når de ser spor av både jerv og gaupe, sier leder i Rindal Sau og Geit, Svein Skjølsvold

Store tap

Flere aviser har den siste tida fokusert på at enkelte sauebønder både i Rindal og Surnadal har hatt store tap i sine besetninger siste beitesesong. Enkelte brukere har hatt svært store tap på mellom 25 og 35 prosent.

 

Mindre erstatning

Samtidig som tapa øker, opplever de samme sauebøndene at erstatningene går ned. Det stilles svært strenge krav for å få erstattet døde dyr. Det må bevises at dyret er drept av rovdyr, og det krever at sauen må finnes kort tid etter at den er drept. Etter et par døgn vil kadaveret være oppspist opp av rev og fugl, og dødsårsak umulig å påvise. I så store områder som sauene beiter i er dette en svært vanskelig oppgave, selv om både sauebønder og innleide mannskaper går jevnlig tilsyn.

 

Meld fra om observasjoner av rovdyr og rovdyrspor!

Det er derfor viktig at alle observasjoner av rovdyr som jerv og gaupe blir meldt til SNO og at funn av kadaver sommers til blir meldt til sauebonden eller til Rindal Sau og Geit, sier Svein Skjølsvold.

 

- No på vinters tid bør alle sporfunn av både jerv og gaupe som observeres av turgåere meldes til SNO ved Lars Olav Lund. Dette er viktig for å kartlegge aktiviteten og finne ut hvor rovviltet oppholder seg og for på den måten danne seg et bilde av hvor mye rovvilt som finnes.

 

Ifølge Roviltnemnda i region 6 sin bestemmelse skal det ikke være ynglende jerv hverken på Nordsida eller i Trollheimen.

 

Bilde over: Slik vil vil sauebonden finne dyra sine på fjellet; friske dyr og ingen kadaver (Foto: Anne S)

Bilde under: Jervspor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Her kan du laste ned Direktoratet for Naturforvaltnings
Spor og tegn, et hefte til hjelp i bestemmelse av stor rovdyr