«Hi-tech»-pris til rindalsstudent

Rindalsstudenten Elise Landsem er med i ei gruppe som fikk pris under filmfestivalen Kosmorama i Trondheim der DigIT og Kosmorama hadde gått sammen om en ny konkurranse for beste kortfilm/video med bruk av avansert teknologi som VFX og SFX.

Elise Landsem WLW_FOTO_DIGIT__MG_0688-001_690x1035.jpg
Elise Landsem fra Rindal mottok prisen på vegne av gruppa. Foto: DigIT/Wil Lee-Wright 

Konkurransen var retta mot studenter, men var også open for andre talenter. Prisen som er i samarbeid mellom DigIT og Kosmorama ble delt ut i Helmet Studio i Trondheim 8. mars 2015.

Årets Talent VFX prisen ble tildelt et studentteam som går 2. år på Multimedieteknologi HiNT: Lovísa Úlfarsdóttir, Elise Landsem, Isar Buzza, Alvin Castillo, Karen Gunnarsdottir og Jan Are Kitdal.

Juryens begrunnelse: En film med bra og smart bruk av vfx og motion graphics for å forsterke historien.
Den har en fin, smakfull helhet som ikke føles overdrevet, med orginalt bruke av illustrasjoner på en tredimensjonal måte.
Fantastisk håndtverk som er overalt bra gjennomført!

Vinneren fikk en gavesjekk på 5 000 kr, samt tre festivalpass til neste års Kosmorama.


- Vi ble overtalt av vår studieansvarlig Håvard Sørli om å sende inn kortfilmen, «Led Meg», som vi lagde før jul inn til DIGIT 2015’s Talent VFX-konkurranse, forteller Elise Landsem som studerer ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, Steinkjer.

- Grunnen til at vi måtte bli overtalt var fordi filmen ikke ble ferdig til deadlinen før jul, og vi hadde ikke rukket å fikse det vi manglet. Vi gikk rett og slett tom for tid. I det minste hadde vi et par shots som var helt ferdige som juryen kunne vurdere.

Heldigvis ville også juryen ta med denne filmen også, selv om fristen var utgått, og de ble informert om situasjonen til studentgruppa i Steinkjer.

Dei fikk så beskjed fem timer før DIGIT begynte at de var blitt nominert til årets VFX-talent og noen fra gruppa måtte til Trondheim for å representere filmen.

- Jeg var tilfeldigvis i Trondheim fra før, og sa meg enig i å dra – egentlig uten noen forventninger om at vi skulle vinne, sier Elise. - Selv om jeg var produsenten var det veldig ironisk for meg at jeg skulle representere filmen vår for en VFX-pris, da jeg var en av de få på gruppa som ikke jobbet med VFX.

- Derfor er det viktig for meg at jeg ikke tar æren for jobben som er gjort VFX-messig. Pengepremien skal vi bruke på å få ferdigstilt den, slik at den med stolthet kan sendes inn til flere festivaler.

Alle på gruppa er i sitt andre år av tre på studiet Multimedieteknologi på Høgskolen i Nord-Trøndelag – og ingen av dem har gjort en så stor produksjon før. De lærte så mye gjennom pre-produksjonen og selve produksjonen at når de ser tilbake, var det mye de ville gjort annerledes. Men produksjonen var også utrolig gøy, og alle er veldig takknemlige at de fikk muligheten til å produsere noe slikt via studiet vårt.

Den premierte filmen «Led Meg» handler om en tenåringsjente som bor i et destruktivt hjem, hvor hun søker trøst og råd i en venn – en manifestasjon av hennes egen sinn.

Produsent: Elise Landsem (Produksjon) / Lovísa Úlfarsdóttir (Pre-Produksjon)
Regi: Isar Buzza
Filmfotograf/klipp: Elise Landsem
VFX: Isar Buzza, Lovísa Úlfarsdóttir, Jan Are Kitdal og Alvin Castillo
Lyd: Karen Gunnarsdottir
Skuespillere: Emma Edvina Aarlott og Mona-Lisa Hyllmark
 

VFX
I filmproduksjon er visuelle effekter ( forkortet til VFX) de prosesser som lager manipulerte bilder som ser realistiske ut, men ville være farlige, dyre, upraktiske, eller rett og slett umulig å fange på film. Visuelle effekter ved hjelp av datagenererte bilder har nylig blitt tilgjengelig for den uavhengige filmskaperen med innføringen av rimelig og brukevennlig programvare.

Eksempelvideoer:

The Wolf of Wall Street: https://www.youtube.com/watch?v=yjj7E8QLuPU

Kon Tiki: https://www.youtube.com/watch?v=U_XIQ3J2N-g

Se bilder nedafor:
Bilde 1_690x920.jpg
Dette er regissøren, Isar Buzza, som 19 timer før deadline sitter med hodet i hendene av oppgitthet. Kan bekrefte at selv den mest stødige produsenten tisser litt i buksa da. Det var derfor ekstra godt å få anerkjennelse for all jobben vi la ned før jul.
Bilde 2_690x920.jpg
Her er et bilde fra produksjonen vi gjorde i green screen. Alt av greenscreen ble så byttet ut med et 3D-modellert soverom, også senere en eventyrskog.
Bilde 3_690x388.jpg
Screenshot fra en scene i filmen. På bildet ser vi Emma Edvina Aarlott som har hovedrollen i filmen. Her er alt av greenscreen byttet ut med VFX.
Bilde 4_690x388.jpg
Enda et screenshot fra filmen. Dette er en sekvens med motion graphics lagd av Lovísa Úlfarsdóttir som ble godt omtalt i juryens begrunnelse.

Takk til Elise Landsem for god hjelp, bilder og bildetekster.

Takk også til Wil Lee-Wright for bilde og Tanja Holmen, DigIT.

Hovedarrangører var Kosmorama og NxtMedia.