Lene Merete Kirkholt foto NBU

Lene Merete Kirkholt ble norgesmester i eksteriørbedømming av storfe

Torsdag 18. juli ble det arrangert norgesmester i eksteriørbedømming av storfe under landsstevnet til Norges Bygdeungdomslag; en tradisjonsrik bygdefestival. I år ble det arrangert i Hof, Vestfold

Lene Merete Kirkholt fra Rindal stakk av med seieren i seniorklassen, som er unge voksne fra 22 år og oppover. Stort sett stiller alle fylkeslag i Norges Bygdeungdomslag, tolv til sammen, med deltakere i både junior- og seniorklassen.

– Det er utrolig artig! Jeg jobber jo med den type ting, så det er kult å vinne, sier hun. Lene Merete er avlsrådgiver i Tine og har mye kompetanse på feltet.

Eksteriørbedømming av storfe er en tevling der man skal vurdere de ulike kvalitetene til kua, for eksempel beinstilling, kropp og hvordan kua er muskelsatt. I forkant er det en profesjonell dommer som gir sin vurdering. Vedkommende som kommer nærmest mulig dommerens resultat, vinner.


Historie

Tevlinger har hatt en sentral plass i organisasjonen siden Norges Bygdeungdomslag (NBU) ble stiftet i 1946. På 1950- og 60-tallet var hovedmålet opplæring i landbruk og husstell, i dag er moderne konkurranser innført og mange er underholdningspreget. Flere tradisjonelle tevlinger lever fortsatt i beste velgående, som eksteriørbedømming, spekematanretning og bløtkakepynting. Norges Bygdeungdomslag deler ut totalt 40 NM-titler i året, og kårer vinnere i mange andre NBU-mesterskap, de fleste på Landsstevnet.


Festivalstemning

Bygdefestivalen er også en arena for fest og moro, konsertopplevelser og sosialt samvær. Her bor ungdommer fra hele landet i campingvogner i fem dager og skaper kanskje sommerens beste opplevelse sammen.

Til nå har omtrent 1500 ungdommer kommet til Landsstevnet, og flere er ventet å komme til helga. Bygdefestivalen blir arrangert hvert år for nye og gamle medlemmer av Norges Bygdeungdomslag - en organisasjon med over 7000 medlemmer som jobber for levende bygder, blant annet gjennom politisk påvirkning og sosiale – og kulturelle aktiviteter.

Mer om Landsstevnet finner du på NBU sine nettsider.


Dette skriver Norges Bygdeungdomslag i en pressemelding.

Foto: Emma Gerritsen, NBU
 

Surnadal Bygdeungdomslag er medlem av Trollheimsporten.