rune gjeldnes_350x224

Legger ut på nytt poleventyr

Surnadalingen Rune Gjeldnes skal sammen med Cecilie Skog padle til Nordpolen. – Vi vet ikke hvor stor del av turen det er mulig å padle. Men vi skal få oppdaterte kart underveis som viser hvor råkene er. Så vi kommer til å jakte råker. Målet er å padle mest mulig, sier Cecilie Skog til VG.

De to legger ut fra Ellesemere Island i Canada 4. juni, og det er to erfarne polfarere som nå legger ut på tur. Begge har vært på Nordpolen før. Men en tur sommerstid byr på andre utfordringer.

– Jeg er vant til å være ute i kulde, og jeg er vant til å bli våt. Problemet nå er at vi kan forbli våte i dagevis. Det kan bli mye regn og vind, sier Cecilie Skog. Forrige vinter krysset hun Antarktis på ski sammen med amerikaneren Ryan Waters. Hun er den eneste kvinnen i verden som har vært både på Sydpolen, Nordpolen og Mount Everest.

Rune Gjeldnes krysset sammen med Torry Larsen i 2000 polhavwet fra Severnaia Zemlja i Russland via Nordpolen og til Cape Discovery i Canada. Han ble den første som krysset begge polene uten assistanse, og står også registrert med verdens lengste skitur på 4804 kilometter etter at han krysset Antarktis alene i 2005/2006.  

Padleturen til Nordpolen skal ta 55 dager. De to skal plukkes opp av en russisk isbryter på polpunktet, skriver VG.