Lørdag
Lørdag Skyet
Skyet
Flau vind
Søndag
Søndag Delvis skyet
Delvis skyet
Liten kuling
Lilli Husby med kavlveg Åsen

Lager kultursti av 1000 år gammel kavlveg

Kulturavdelinga i Surnadal kommune jobber med å lage kultursti av kavlvegen på Åsen. Denne er datert til år 1020-1160, og prosjektet er den største enkeltsøknaden fra Møre og Romsdal til Riksantikvaren noensinne.

En kavlveg er en del av en gammel vei fra vikingtiden der veien gikk over myr eller fuktige partier og det ble lagt ned trekavler som dannet en slags bru (snl.no). Norges eldste kavlveg finnes på Nesset, datert i bruk fra år 500-1000.

Kultursjef Lilli Husby informerte formannskapet onsdag om at det langs denne kavlvegen skal lages en kultursti blant annet med informasjonsskilting og belysning. Tanken er at bruksområdet skal utvides betraktelig fra hva som finnes i dag, og blant annet kobles på sti til byggefeltet i Modalane og tilrettelegges spesielt for barn og unge. Enkelte deler vil det bygges en kopi av kavlvegen, og det er ønskelig å bygge leirplass ved Lomtjønna.

 

Voksende storprosjekt

- Prosjektet har vokst veldig. Kopibygging kan ta prosjektet fra lokal til regional og nasjonal verdi, ved å holde kurs i bygging av slike veger blant annet for håndverkere og museumsarbeidere. Det må brukes riktig type tre, teknikk og andre fagtekniske sider, sier Husby.

I 2016 ble prosjektet tildelt 112.000 kroner fra Riksantikaren gjennom BARK (bevaringsprogrammet for utvalgte arkeologiske kulturminner) og 50.000 fra Møre og Romsdal fylke. I 2017 ble det gjennomført et forprosjekt hvor stokkene ble datert til 1020-1160. I år har de fått hele 370.000 kroner fra Riksantikvaren.

- Det var den største enkeltsøknaden fra Møre og Romsdal som er sendt til Riksantikvaren noen gang. Vi fikk tildelt 370.000 til å bygge 500 meter med kavlveg, med oppfordring om å søke nye 200.000 neste år, sier Husby.

Møre og Romsdal har så langt i år tildelt prosjektet 20.000 kroner, men kulturavdelinga har søkt om ytterligere 200.000 til fylket for å få hjelp til å koordinere prosjektet som «vokser oss over hodet», sier Husby.

Prosjektet skjer i samarbeid med Nordmøre museum, Husasnotra, Friluftsrådet, Møre og Romsdal fylke, frivillige lag og organisasjoner og enkeltpersoner. Snart må administrasjonen i kommunen ta stilling til om kommunen selv skal bidra til at prosjektet realiseres.

- De eksterne tilskuddene er ikke nok, dette blir ikke av seg selv, sier rådmann Knut Haugen som forventer at politikerne får saken på bordet i løpet av få måneder.

Tips en venn Skriv ut