Kva er dette? - løvtredreper Cossus cossus

Trollheimsporten fikk følgende epost fra Anne Grete Grytbakk: Hadde ein fantastisk tur i Folldalen i dag. Da kom eg over denne "skapningen" som låg på stien. Eg veit ikkje at eg har sett denne før og lurer derfor på kva det kan være, håper nokon kan hjelpe meg med å finna det ut. Trollheimsporten har fått svar frå Åse Børset, Harald Egil Folden og Lars Løfaldli. Les mer om løvtredreper Cossus cossus. Nå også bilde av en voksen tredreper:

Denne skapningen dere har bilde av på porten nå tror jeg jeg kjenner igjen fra biologisamlinga mi på videregående! Er ikke dette larven til en tredreper, eller "vanlig redreper", mon tro...?

Mvh Åse Børset

"Skapningen" som Anne Grete Grytbakk så i Folldalen, er larven til vanlig tredreper. Den lever i løvtrær, derav navnet. Tredreper er en stor, kraftig og grå sommerfuglart. Jeg fotograferte selv en tredreper- larve nylig. Den var ca 10 cm lang.

H. E. Folden

Hei Willy - Trollheimsporten - Anne Grete har funnet en larve av løvtredreper Cossus cossus. Det er en av de største sommerfugllarvene vi har. Den lever i bjørkeved på råtnende eller svekkede trær. Det er dårlig kost, og den trenger flere år før den er utvokset. Vi ser dem ofte når de er fullvoksne, og på veg til å finne et sted å forpuppe seg. Etter hvert kommer det ut en stor gråbrun sommerfugl, der de største kan ha et vingespenn opp til 9 cm.

Den er ofte kalt bare tredreper eller vanlig tredreper, det kan være til hjelp dersom noen vil undersøke om den på internett. Eller - hold deg til det vitenskapelige navnet Cossus cossus, da blir det ikke feil

Lars L (Lars Løfaldli)


Sommeren 2009 tok jeg disse bildene av en Vanlig tredreper eller Cossus cossus. Ca 4 cm lang, vil jeg tru og med en imponerende "bart"! 

Anne Skjølsvold

 


 

 

 

 

 

Kva er dette1_1024x768
Kva er dette2_1024x768
Tredreper Cossus cossus
Tradreper Cossus cossus forfra