Ingrid Bergheim ingress

Klar for yrkes-NM

Yrkes-NM arrangeres 28.-30. oktober i Trondheim, med 30 yrkesfag og 350 deltagere fra hele landet. Én av disse er surnadalingen Ingrid Bergheim. Hun gikk andre året transport og logistikk på Surnadal vidaregåande, kjører containere for T. Ottem Transport, og er nå klar for NM innen yrkessjåførfaget.

 

Ingrid vokste opp i Buhagen på Skei, men har vært vant til å flytte mye på seg i løpet av sitt unge liv. Det er en fordel når man har valgt en karriere som yrkessjåfør. Hun gikk første året på Romsdal videregåene, på linja for service og samferdsel, og kom flyttende tilbake til Surnadal for å gå andre året transport og logistikk på Surnadal vidaregåande skule.

Førerkortet til Ingrid har naturligvis mange bokstaver. B for personbil fikk hun i januar i fjor, så spedde hun på med C for lastebil, og 31. oktober kunne hun inkludere CE for vogntog. I fjor kjørte hun melkebil for Veøy AS, og stortrives nå i Ottem Transport. – Ottem gir meg god opplæring og oppfølging, og er åpne for å la meg jobbe selvstendig. Det er viktig for meg. Det å pendle og kunne se seg rundt i arbeidshverdagen, det finnes ikke bedre!  

Ingrid fikk tidlig sansen for transport, og spesielt da buss. Når jeg spør henne om hennes tidligste inspirasjon for å velge yrkesliv innen transport, kommer svaret krystallklart: bussjåførene. Hun har tatt mye buss, og elsket hver eneste kilometer. Ofte var hun å finne fremst i bussen, bare for å sitte å se, og kose seg med at man kom seg fram dit man ville.

 

NM i yrkesfag

Til uka reiser Ingrid til Trondheim for å delta på yrkes-NM. Det var opplæringskontoret som anbefalte henne å delta, og som én av fire kvinnelige lærlinger innen sitt fagfelt blir Ingrid utfordret i ulike sider ved yrket: økonomikjøring, lastsikring, presisjonskjøring – og teori, selvfølgelig. Alt i tråd med yrkessjåførdirektivet som ble et krav for yrkessjåfører innenfor persontransport i 2008 og godstransport i 2009.

Erik Halle, Ingrids tidligere lærer på transport og logistikk, opplyser om at alle elevene på yrkesfag skal til Trondheim for å se på yrkes-NM på onsdag. Det blir en lang busstur, men elevene på transport og logistikk er i alle fall vant med å være store deler av uka utenfor skolen. Onsdag til fredag er elevene utplassert i praksis hos ulike bedrifter. Ingrid selv har blant annet kjørt truck hos Pipelife. Nettbuss, Surnadal transport og Byggmakker er andre bedrifter skolen har praksissamarbeid med. Klassene til Erik består som regel av 4-5 elever, og han regner på at det er gjennomsnittlig én jente per kull. Det er slett ikke verst uttelling!

 

Erik Halle og Ingrid Bergheim_690x462.jpg

 Erik og Ingrid på det gamle klasserommet. Ingrid i sin trofaste arbeidsjakke fra Ottem!

 

Framtida

Når vi snakker om framtida, har Ingrid mange planer. Hun vil helt sikkert kjøre opp til buss, hvor interessen har ligget siden barnsben av, kanskje undervise på yrkesfag, eller bli kjørelærer? Odd Harry Hoås er en annen inspirasjonskilde i så måte. Han var vikar for Ingrids kjørelærer på Landslinja i yrkessjåførfaget i Kristiansund. – Makan til god kjørelærer skal du lete lenge etter, smiler Ingrid.

 

Ingrid Bergheim lastebil_690x418.jpg

Ingrid er spent på neste ukes konkurranse, og tror hun kan ha minst én fordel over de andre deltakerne. Hun håper nemlig hennes erfaring med å kjøre store melkebiler på trange gårdstun og smale gårdsveier vil gi henne et ess i ermet når det kommer til presisjonskjøring.

 

Vi krysser fingrene og ønsker Ingrid lykke til i NM!