Lilly Gunn Nyheim

Kan miste passutstedelsen

Surnadal og Rindal lensmannskontor står i fare for å miste passutstedelsen etter at politimester i Møre og Romsdal Ingar Bøen tilrådet at tjenesten skal foregå i Sunndal. 

Bildet over: Ordfører i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim.

Asylmottaket i Sunndal ble brukt som argument for at passutstedelsen skulle bevares der og ikke i Surnadal når tilrådingen ble sendt til Stortinget. 

- Nå er asylmottaket nedlagt og situasjonen en helt annen, sier ordfører i Surnadal Lilly Gunn Nyheim, som har ønsket at begge kommunene skal få beholde tjenesten. Nyheim føler at dette er med på å sentralisere tjenester som distriktet gjerne vil beholde, og påpeker hvor lang reisetid innbyggerne får hvis de skal reise til Sunndal for å få utstedt pass.

- Det viktigste for meg er at innbyggerne i Surnadal skal ha et best mulig tilbud. Surnadal som handelssenter på Indre Nordmøre bør tilby passutstedelse, sier Nyheim.

Selv om Nyheim har fått lovnad på at lensmannskontoret skal bestå slik det er i dag med sine seks ansatte, er hun likevel bekymret for fremtiden til lensmannskontoret. Saken skal behandles i Stortinget på mars, og Nyheim lover at hun i tiden framover skal gjøre det hun kan for å sikre passutstedelsen i Surnadal. 

- Surnadal og Rindal lensmannskontor innfrir kravene til sikker sone som er påkrevd under passutstedelse. Jeg har også fått fortalt at pågangen for passutstedelse ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor er så stor at noen velger å komme til Surnadal i stedet. Behovet er stort, og det er derfor ingen grunn til å legge ned tjenesten, sier Nyheim.

Politimester i Møre og Romsdal Ingar Bøen forteller at innstillingen ble sendt til Stortinget for lenge siden, og at hvis de skulle sendt den i dag hadde Surnadal blitt valgt framfor Sunndal, både for å balansere reiseavstanden til innbyggerne, og med tanke på at asylmottaket nå er nedlagt. Bøen presiserer at om Surnadal mister passutstedelsen, har det ingen konsekvenser for de ansatte på lensmannskontoret. 

- Framtiden til Surnadal og Rindal lensmannskontor står ikke og faller på dette. Dette er ikke starten på slutten for kontoret, sier Bøen.