DUS ingress_690x443

Den unge scene:

Jenta som ingen kunne mobbe

Denne dramagruppa i Surnadal, en gjeng på 13 jenter med dramalærer Gerd Ingrid Kvendset som instruktør, skal til Ålesund 7.-8. februar for å spille på regionfestival i Den unge scene med stykket Jenta som ingen kunne mobbe. Det er første gang en gruppe stiller fra Surnadal.

Den unge scene (DUS) ble opprettet i 2004 for å heve nivået på ungdomsteater i Norge. Nå starter runde 6, for inneværende og neste år, og 12 regioner avholder festivaler.

I dag hadde dramagruppa besøk av Eva Mørkeseth, som er prosjektleder i Møre og Romsdal og er med på å arrangere regionalfestivalen. Hun er stolt av å kunne si at DUS er proft i alle ledd, og ungdom blir tatt på alvor.

Dramagruppa i Surnadal består av 13 jenter i alderen 13-15 år. Dramaerfaringen varierer, men de fleste har holdt på med drama i minimum 5 år. Svanbjørg Sogge er veteran, inne i sitt tiende år.

Dramagruppa i Surnadal har valgt manus som er skrevet av Olaug Nilssen. Hun er kanskje mest kjent for romanen Få meg på, for faen, som også ble filmatisert i 2011. Nilssen er en av seks nye dramatikere som har skrevet manus spesielt til DUS’ formål. Dramatikerne har ikke fått andre føringer enn at de skal skrive for ungdom i alderen 13-18 år, og materialet må være nytt. Nilssens tekst heter Jenta som ingen kunne mobbe.

Mobbetemaet i stykket elevene og dramalærer sammen har valgt har en annerledes vri, sier Synne Solem. Jenta som ingen kunne mobbe lar seg rett og slett ikke mobbe. Hun vet hvem hun er, og står for det, selv om hun er litt spesiell og rar. Gerd Ingrid Kvendset supplerer at manuset ikke tyr til klisjeer, men har flere lag. Her har dramaelevene kunnet grave og finne mye interessant. Det er gjenkjennelig problematikk for denne aldersgruppen.

 

DUS hele klasserom_690x449.jpg

I første scene presenteres Guri, hovedpersonen, som ny i klasserommet. Guri har flyttet mye og snakker nynorsk. Resten av rollene snakker surnadalsdialekt.

 

DUS jentegruppe og Guri_690x462.jpg

En gruppe jenter tar kontakt med Guri når hun passerer.

 

DUS mobbing_690x445.jpg

Guttegruppa (midt i bildet) mobber Guri (i hjørnet). Jentegruppa til venstre tar etterhvert til motmæle.

 

Elevene synes det er gøy å prøve noe nytt utenfor nærmiljøet og møte andre ungdommer som også driver med drama. Nå kommer de til å jobbe hardt med den times lange forestillingen hver tirsdag frem mot regionfestivalen i Ålesund neste år. Er de heldige spiller de også på den nasjonale festivalen på Det Norske Teatret 7-9. mai.

De kan i tillegg røpe at de kommer til å sette opp stykket på Kulturhuset i mars. Vi gleder oss!

 

DUS ingress_690x443.jpg

Bak f.v. Regionskontakt for DUS, Eva Mørkeseth, Inga Skogseth, Synne Solem, Ida Catrine Sogge, Svanbjørg Sogge, Veronica Hegstad, Maren Kvande, Ingunn Bævre og dramalærer Gerd Ingrid Kvendset.

Foran f.v. Else Nordvik, Ingeborg Ranes, Mali Forslund, Randine Sæter og Vilde Mikkelsen. Ellinor Bøe var ikke til stede denne dagen.