Hva betyr regiontilhørighet for oss?

Hvor bør grensene mellom regionene gå? Hvor viktig er det at Nordmøre er samlet i samme fylke/region? Disse og flere spørsmål tok Surnadals kommunestyrerepresentanter stilling til da de diskuterte regionreformen tirsdag.

Administrerende direktør i Pipelife, Kjell Larsen, og daglig leder i Kristiansund og Nordmøre Næringsforum, Finn Backer, innledet møtet med å sette fokus på behovene og utfordringene til regionens næringsliv.

Skulle Surnadal bli stående igjen som eneste nordmørskommune, frykter Larsen at Pipelife og resten av næringslivet i Surnadal vil ende opp med å få det han beskriver som to kroker på døra, hindringer innen samferdsel og tilgang på kompetent arbeidskraft. Veistandarden på fv65, og behovet for veier som kan ta 25 meters vogntog, har i lang tid opptatt næringslivet på Indre Nordmøre, Frøya og i Orkdalsregionen. I tillegg er det stor bekymring for hva konsekvensene blir for Surnadal vidaregåande skole og det pågående SKILLS-prosjektet Pipelife deltar i. På oppfordring fra kommunestyrerepresentant Jonny Melkild (Ap) skisserte Larsen en optimal situasjon hvor Surnadal blir med som en del av region Midt-Norge. Og han krever øyeblikkelig handling.

- Jeg har aldri vært mer bekymret for situasjonen enn i dag. Enten det er snakk om kommunereform eller region er veiskillene er særdeles viktig for næringslivet. Skal vi utvikle Surnadal som en del av regionen trenger vi et livskraftig næringsliv. Dere har noen enormt viktige valg å ta, sa Larsen til kommunestyrerepresentantene.

Finn Backer kunne fortelle at størsteparten av medlemmene i Kristiansund og Nordmøre Næringsforum tenker i samme baner som Larsen. 86% av medlemmene ønsker nemlig at Nordmøre søker seg nordover.

Finn Backer, Lilly Gunn Nyheim og Kjell Larsen.jpg

F.v. daglig leder i Kristiansund og Nordmøre Næringsforum Finn Backer, surnadalsordfører Lilly Gunn Nyheim og adm. dir. i Pipelife Kjell Larsen.

 

Fornuft og følelser

Etter innleggene gikk kommunestyrerepresentantene sammen i grupper, og tok stilling til følgende spørsmål:

  • Hvilke fylkeskommunale tjenester er viktigst for innbyggerne våre, og hvilken betydning kan regiontilhørighet ha for disse tjenestene?
  • På hvilken måte kan grensene for tilknytning til statlige tjenester ha betydning for oss i Surnadal?
  • Hvor viktig er det at Nordmøre er samlet i samme fylke/region?
  • Hvor viktig er det for oss i Surnadal at Rindal og Halsa fortsetter i samme fylke/region?
  • Hvor bør grensene mellom regionene/fylkene gå, og hvorfor?

Halsafjorden v Romsdalsfjorden 690.jpg

- Vi må nordover, fastslår Marit Granhus Langli (H), Sondre Ormset (Sp) Jon Nordvik (Ap), Ingebrigt G. Moen (Sp) og Lilly Gunn Nyheim (Ap).

Men hvor grensene for regionene skal gå, var det desto mer uenighet om. I en fjord sørafor må grensa gå, mener de, og det viktigste er å være på nordsida av den grensa. En knepen 3-2-seier gikk til Halsafjorden over Romsdalsfjorden - etter ekstraomganger... En fylkesgrense i Kvammen og Haugaskaret må unngås for enhver pris, presiserer politikerne.

Presentasjon gruppe 3.jpg

Egil Nedal (Ap), Margrethe Svinvik (Sp) (begge i midten), med gruppemedlemmer Nils Petter Tonning (Frp), Odd Asbjørn Bævre (Ap) og Audun Moen Skei (Ap), mener det er mindre viktig at Nordmøre står samlet i en ny region, og desto mer viktig at kommuner med tett samarbeid kommer med i samme region/fylke. De mener det er viktig at Rindal, Surnadal og Halsa blir værende i samme region for nåværende samarbeid kommunalt, politisk og innen næring.

Gruppe 1.jpg

F.v. Mali Hildrun Settem (KrF), Einar Grønnes (Sp), Jonny Melkild (Ap), Rakel Polden (Ap) og Oddny Hoem (Ap) trekker frem videregående skole, samferdsel og Svorka som de viktigste fylkeskommunale tjenestene. Elevgrunnlaget til Surnadal vgs må sikres uavhengig av regiontilhørighet, og det ses på som uheldig hvis nabokommunene tilhører en annen region. Fylkesvei 65 er viktig uansett regiontilhørighet.

 

Videre behandling

Kommunene er ikke høringsinstanser i regionreformen, men Surnadal ønsker likevel å komme med tydelige uttalelser. Rådmann Knut Haugen forteller at kommunestyret derfor behandler saken 9. november, og rådmannens tilråding til vedtaket vil ta utgangspunkt i tirsdagens innspill. I tillegg tar ordfører Lilly Gunn Nyheim med seg uttalelsene til møte i ORKidé - Nordmøre Regionråd fredag 28. oktober. Regionrådet legger da frem og behandler sin utredning før den sendes over til fylkeskommunen. Tidligere har Nordlandsforskning vurdert Nordmøres innflytelse i ulike regionalternativer. Det beste for Nordmøre er ifølge forskerne at den nye regionen inkluderer hele Møre og Romsdal og Trøndelag, på bakgrunn av at Nordmøre har mye til felles med Trøndelag blant annet innen politikk, kulturell tilhørighet og næringsliv, og at fylkesgrensen i dag skaper utfordringer for viktige veiprioriteringer og nettverksdannelse.

- Rapporten viser tydelig at nordmørskommunene vil ha fordeler av å bli del av en større region der Trøndelag også er med, uttaler regionrådsleder Ola Rognskog på ORKidés nettsider.

Møre og Romsdal fylkeskommune har fått utsatt frist for å behandle regionsaken i ordinært fylkesting 12. desember. Stortinget skal behandle regionreformen våren 2017, samtidig med kommunereformen.