Barnas Arbeidsstue

Husflid i barnehender

I høst har 21 barn strikket, vevd, spikket og tovet for full maskin i Surnadal Husflidslags lokaler på Nymoen. Onsdag var det avslutning for Barnas Arbeidsstue med stolte barn, foreldre og besteforeldre som fikk se resultatene av en svært aktiv høst.

Tora Waag, som sitter i arbeidsgruppa for Barnas Arbeidsstue sammen med Torunn Nordvik og Johanne Andersen, forteller at Barnas Arbeidsstue går over åtte kvelder både høst og vår. Her får barn fra ni år og oppover prøve seg på mange ulike håndarbeidsteknikker, og de lærer seg å legge flid i sluttresultatet. Mødre og bestemødre er ofte med og hjelper til, så det blir sosialt og lærerikt for både liten og stor. Tora oppfordrer alle interesserte til å komme og hjelpe til, for det er kjekt å være et par voksne når så mange barnehender arbeider flittig.

Hun forteller at husflidslaget gjerne tar i bruk lokal kunnskap og kompetanse. Gudmund Kvendset besøkte arbeidsstua en av kveldene og lærte barna blant annet spikketeknikker, så alle fikk laget sopelimer.

Torunn Nordvik anslår at Surnadal Husflidslag har arrangert Barnas Arbeidsstue i nærmere 30 år. Kursene er en viktig del av det å formidle gamle håndverksteknikker til stadig nye generasjoner. Norges Husflidslag arbeider aktivt for å motarbeide tap av kompetanse og teknikker innen håndverk, og har opprettet ei rødliste over teknikker som står i fare for å dø ut. Lokallagene utformer sine egne lister, og blant teknikkene som er rødlistede i Møre og Romsdal finner vi blant annet Nordmørsåkle, knipling og gimping.

Med entusiasmen og produktiviteten på topp på Nymoen, lover det godt for husflidens framtid i Surnadal!

Anne og Oddrun_690x462.jpg

Anne Eidsli Rodal og Oddrun Snekvik synes det er veldig koselig å være med, for alle er så snille og flinke.

- Vi har ikke lyst til å slutte, fordi vi lærer så mye, smiler Anne.

Oddrun er skjønt enig:

- De voksne er gode til å lære bort!

Arbeidsstueprodukter_690x462.jpg

Nisser og hyssinglykter.

Arbeidsstueprodukter 2_690x462.jpg

Husflid fra barnehender!