Tirsdag
Tirsdag Lettskyet
Lettskyet
Lett bris
Onsdag
Onsdag Skyet
Skyet
Flau vind

Hjelmsalget øker

Det er mange som vegrer seg for å bruke hjelm når de kjører snøscooter. Men lovverket er klart, hjelmbruk på snøscooter er likestilt med motorsykkel og firhjuling, og politiet forteller at de nå ser en økning i hjelmbruk etter flere kontroller.

4.JPG
John J. Storholt på snøscooter
 

Bøtesatsen for 2017 var på kr. 1500. Det vil si at en familie på fem må betale kr. 7500 i bot for å ikke bruke hjelm.

5.jpg
Politiførstebetjent Tor Hansen ved Surnadal og Rindal Lensmannskontor. Han har kjørt scooterpatrulje i 2016 og nå i 2017.


Hjelmsalget øker

Politiførstebetjent Tor Hansen ved Surnadal og Rindal Lensmannskontor forteller at det i 2016 var mange som ikke brukte hjelm når de kjørte snøscooter.

- Vi hadde en del kontroller det året, der vi gjorde folk oppmerksom og informerte scooterførere og passasjerer om påbudet, sier Hansen. - Vi har hatt noen kontroller nå i vinter, som viser at informasjonen vi hadde i 2016 ga gode resultater. På de kontrollene vi har hatt var det kun en som satt på scootersleden som ikke hadde hjelm, men det ble ikke skrevet ut noen bot denne gang.

Folk har ulike argumenter for ikke å bruke hjelm; "Vi kjører bare til hytta, og hjelmer er så dyre."

Tor Hansen forteller at den informasjonen han har fått fra scooter- og sportsbutikkene, er at hjelmsalget økte radikalt etter den informasjonen politiet ga i 2016.

Halvard Bakk.jpg
Halvard Bakk ved Nordmøre Scooter & ATV


De yngste er flinkest

John J. Storholt har tatt en prat med selger Halvard Bakk hos Nordmøre Scooter & ATV/Polaris Nordmøre. Han forteller om hvilke typer hjelmer som er godkjente for scooterbruk, og har noen tips om hva slags hjelm man bør bruke.

- Det er nok den yngre garde som bruker hjelm mest, men folk som kjøper ny snøscooter tar også med hjelm i tillegg, forteller selger Halvard Bakk.

Klikk deg inn på filmen, som er lagt ut på avisa Sør-Trøndelag sine nettsider.

2017-02-16 10.34.20.jpg
Et stort utvalg av CE-godkjente hjelmer hos Nordmøre Scooter & ATV

3.JPG
John J. Storholt - med hjelm.


Info fra Lovdata:

§ 2.Påbud om bruk av styrthjelm.

Enhver skal bruke godkjent styrthjelm under kjøring med beltemotorsykkel, to- og trehjuls motorvogn (herunder firehjuls motorsykkel), sidevogn til tohjuls motorsykkel eller i slede til beltemotorsykkel 

når godkjent1 og CE-merket2 alpinhjelm brukes under kjøring med beltemotorsykkel eller i slede til beltemotorsykkel

§ 3.Hvem som skal ilegges reaksjon etter disse forskrifter

Den som har fylt 15 år og som unnlater å bruke verneutstyr som er påbudt etter § 1 eller § 2, kan ilegges gebyr.

Fører av motorvogn er ansvarlig for at passasjerer under 15 år bruker påbudt verneutstyr, og kan straffeforfølges, jf. forskrift 29. juni 1990 nr. 492 om forenklet forelegg i vegtrafikksaker, når slike passasjerer er usikret.

Endret ved forskrift 20 mai 2011 nr. 510 (i kraft 1 juli 2011).

 

Tekst: John J. Storholt/Trollheimsporten
Foto: John J. Storholt

Tips en venn Skriv ut