Herrene gjør comeback

Etter noen års pause gjør herrehåndballen i Surnadal comeback. Søndag er det sesongstart med bortekamp mot Bergsøy 2, og for flere av spillerne er det første håndballkamp på mange år.

Det var rundt juletider at Petter Mathisen tok kontakt med leder i håndballgruppa, Stian Faksnes, med spørsmål om det var planer om herrelag til høsten. Da begynte ballen å rulle og noen måneder senere var laget påmeldt seriespill. 

- Det er Petter sin fortjeneste at Surnadal IL endelig har et herrelag igjen. Uten hans initiativ har vi ikke stått her i dag, sier Faksnes.

Sesongoppkjøringen har ikke vært optimal for laget, som har slitt med ustabilt oppmøte på trening. To dager før sesongstart har de fortsatt ikke fått spilt sammen som lag, men herrene velger likevel å se positivt på situasjonen.

- En stund hadde jeg 14 spillere på lista mi. Siden den gang har fire-fem spillere sagt at de likevel ikke er aktuelle. Jeg tok i utgangspunktet bare på meg oppgaven som lagleder, men nå må jeg finne frem gamle målvaktkunster, sier Faksnes som har en utfordring som få andre håndspillere har. For litt over tre år siden fikk han diagnosen Parkinson sykdom. Sykdommen rammer nervesystemet og skyldes at celler i hjernen som er med å styre bevegelser gradvis blir ødelagt. 

Det stopper imidlertid ikke Stian til å stå i mål for 4. divisjonslaget. 

- Det går greit å være med, og rådet fra fysioterapeuten er å trene håndball så lenge jeg synes det er gøy og at kroppen tåler det. Jeg merker at bevegelsene går litt saktere. Skulle jeg slippe inn noen enkle mål så kan jeg bare skylde på sykdommen, ler Faksnes.

Ulik erfaring
Den yngste i troppen er 16 år og den eldste 43. Fire av herrene som må finne seg i å ta mye ansvar på et uerfarent lag er nevnte Stian og Petter i tillegg til Rune Fjærvik og Espen Fougli Vraalsen. Stian spilte litt bedriftshåndball i Trondheim for fire år siden, men har ikke spilt seriehåndball siden slutten av 90-tallet. Petter har ikke spilt håndball de siste to årene, men har erfaring fra 2. divisjonsklubben Alta IF. Espen har spilt mest fotball, og er nok for surnadalspublikummet mest kjent som trener for juniorlaget og spiller på A-laget. For rundt ti år siden spilte han håndball for 2. divisjonsklubben Fjellhammer. Rune Fjærvik spilte for 3. divisjonsklubben Skrim i 2005, men har ikke spilt seriekamper etter det. 

petter stian espen rune_690x410.jpg
Petter, Stian, Espen og Rune gleder seg til sesongstart

Søndag kastet sesongen i gang i Herøyhallen klokken 17.00. Laget spiller sin første hjemmekamp lørdag 29. oktober. I tillegg til Bergsøy 2 spiller Midsund, Spjelkavik, Valder og Ørsta 2 i samme avdeling som Surnadal.

herrelaget 16-17.jpg
Bakerst fra venstre: Rune Fjærvik, Mikkel Bæverfjord, Helge Rodal, Anders Moe Sæter og Vebjørn Bergheim.
Foran fra venstre: Stian Faksnes, Espen F. Vraalsen, Petter Mathisen og Joakim Halgunset.

Ikke tilstede da bildet ble tatt: Robin Tørset Brøske, Lars Bæverfjord og Ole Joar Bruset 

Har du lyst til å spille herrehåndball? Ta kontakt med Stian Faksnes i SIL håndball. Det er plass til flere!