Ola T Heggem Line Flåtten og Magnar Dalsegg_690x449

Har tro på nullalternativet

Ordfører Ola T Heggem (Sp), Line Flåtten (Ap) og Magnar Dalsegg (H) utgjør forhandlingsutvalget i Rindal. Etter å ha forhandlet fram to intensjonsavtaler for kommunen har de selv gjort seg opp en mening om hvilket alternativ de foretrekker. 

Rindal kommune har sendt ut et informasjonshefte om kommunereformen til alle innbyggerne. Heftet skal ha kommet i postkassen til alle mandag eller tirsdag denne uka.

- Vi har prøvd å gjøre heftet så nøytralt som mulig, og vi håper at folk vil oppfatte det som god informasjon, sier ordfører Ola T Heggem.

Fredag starter forhåndsstemmingen på kommunehuset i Rindal. Stemmeavlukket er gjort klart. Kommunehuset er også åpnet for forhåndsstemming førstkommende lørdag.


Ny intensjonsavtale undertegnes fredag

Ordføreren forteller at en ny intensjonsavtale for Orkdalsregionen skal undertegnes fredag 13. mai. Denne gangen skal også Skaun være med.

- Det er ingen dramatikk i dette. Det var en del tall som måtte endres, ellers er det ikke store forandringer i avtalen, sier Ola T Heggem.


Tilhørigheten til Midt-Norge og Trøndelag er svært viktig

- Nå har vi forhandlet fram to intensjonsavtaler, slik kommunestyret har bedt oss om, sier Ola T Heggem - Når det gjelder Nordmørsalternativet så var det i utgangspunktet ikke et ønske fra kommunestyret å forhandle med Halsa. Men så kom det mye omtalte "frieriet" fra Surnadal, og kommunestyret sa ja, så vi har forhandlet ut i fra det.

De to avtalene er ganske like, men så er det også ganske like avtaler over hele landet. Det er flere som har brukt samme mal.

- Vi mener selv at vi har det beste kommunevåpenet, med historisk sus. Men navnet på en ny kommunen er vi ikke så opptatt av, sier Ola T Heggem.

- Men vi er enige om at vi ikke trenger å finne på et nytt navn til en ny kommune, sier Magnar Dalsegg - Vi har nok navn å ta av.

Det er ett punkt i avtalen med Surnadal og Halsa som er spesielt viktig for de tre politikerne i forhandlingsutvalget. Det er en forutsetning at den nye kommunen blir en del av Trøndelag eller en fremtidig region Midt-Norge. Alle tre presiserer at dette punktet er svært viktig, og ikke må bagatelliseres.


Beholder noen kommunale funksjoner

- En sak som er viktig for oss er jo hvilke funksjoner det er mulig å beholde her i Rindal, sier Ola T Heggem - Men det er vanskelig å si hvilken av avtalene som er sterkest på det punktet. Alle er enige om at barnehage, skole og eldreomsorg stort sett skal være som det er, men på andre områder er det mer usikkert.

Alle kommunene er selvsagt opptatt av å beholde funksjoner som kino, bibliotek, museum, basseng og idrettsanlegg. Intensjonsavtalene sier noe om at man i større grad skal ha ambulerende/oppsøkende saksbehandling. Det skal også være et servicekontor i hver av de gamle kommunene. Ellers er det nok en del kommunale funksjoner som kan plasseres på andre steder enn kommunesentret, som f.eks. regnskap. Når det gjelder Orkdalsalternativet er allerede landbruksetaten i Orkdal og Meldal lagt til Meldal. Den ordningen er godt innarbeidet, og det vil det neppe bli noen endring på det i en større kommune.

- Jeg tenker at hvis kommunestyret sier ja til sammenslåing, så må vi inn og forhandle om dette med en gang, sier Line Flåtten. - Samfunnet er i stor forandring, og vi må se mulighetene. Det er selvsagt viktig for oss å jobbe for å få noen funksjoner hit også.

Det skal opprettholdes ulike underutvalg i hver av de gamle kommunene, som ungdomsråd og eldreråd. Det skal også være et nærmiljøutvalg på hvert sted.


Noen forskjeller mellom alternativene

Innenfor kommunene i Orkdalsalternativet er det ulike syn på næringsutvikling. Særlig Skaun er en vekstkommune, mens de små kommunene må jobbe mye mer med tilrettelegging for næring og bosetting.

De tre politikerne opplever at det er flere motsetninger i Nordmørsalternativet, særlig på samferdsel. På Nordmøre er det mye fokus på bruer og tunneler, mens dette ikke er så viktig for Rindal. Det vil bli vanskelig å prioritere både E69 og Fv65.


Nullalternativet og interkommunalt samarbeid

- Det har jo vært stor utvikling i kommunen de siste 30 åra, og det er klart at det vil fortsette. Jeg har vanskelig for å se for meg at vil plutselig ikke skal klare å henge med lenger om vi består som egen kommune, sier Ola T Heggem.

Rindal er i dag med på interkommunalt samarbeid innenfor mange felt, og det fungerer veldig bra,

- Men vi har ikke en eneste arbeidsplass i Rindal på interkommunalt samarbeid, påpeker Magnar Dalsegg.

Ola T Heggem forteller at interkommunalt samarbeid har vært tema på forhandlingsmøtene med Orkdalsregionen. Det er klart at man kan fortsette med interkommunalt samarbeid selv om det blir sammenslåing i en annen retning. Dette er høyst aktuelt for flere av kommunene.


Har tro på nullalternativet

- Ingen blir vel overrasket om jeg sier at jeg fortsatt har tro på nullalternativet, sier Ola T Heggem - Men jeg ser også at det er fordeler og ulemper med alle disse alternativene. Det er en fordel med større kommuner ikke minst med tanke på sårbare fagmiljø. Jeg må jo også si at det hadde vært spennende å bli en del av en større vekstregion, som nabo til Norges tredje største by, jeg kan ikke nekte for det. Et minus med storkommuner er samfunnsutviklingen. Vi ønsker jo å styre selv. Vi har gjort egne vedtak med å bygge skimuseum, være delaktig i byggingen av fotballhall, lagt ut nytt boligfelt osv.  Dette mister vi muligheten til i en storkommune. Om vi består som egen kommune har vi nærheten og tjenestetilbudet som vi er sikre på å beholde selv.

- Vi har alle sagt at vi ønsker å bestå som egen kommune. Og så er det tru og tvil. Jeg tviler kanskje litt mer enn Ola, sier Magnar Dalsegg - Vi vet jo ingenting om kommuneøkonomien om 3 år. Men jeg er helt klar på at jeg ønsker forbindelse nordover mot Midt-Norge og Trøndelagsregionen. Om det blir sammenslåing så går jeg for Orkdalsalternativet. Skal man ført gjøre noe så må man gjøre det skikkelig. Rindal, Surnadal og Halsa blir for lite.

- Jeg mener også at det er plusser og minuser med alle alternativene, sier Line Flåtten. - Jeg tror at tida er kommet for å se på muligheten for større kommuner, men jeg tror at mange føler at det har gått for fort i denne prosessen.


Bare rådgivende

Innbyggerundersøkelsen og folkeavstemningen i Rindal blir bare rådgivende for politikerne. De vil selvsagt legge vekt på valgdeltakelsen, og om det er tydelig stemning for ett av alternativene. Dersom valgdeltakelsen er lav og stemmene fordeler seg jevnt på alternativene vil de i større grad følge sin egen overbevisning.


Større fordeler med Orkdalsregionen

- Primært tror og håper jeg på at det er best at Rindal består som egen kommune. Men vi i Senterpartiet tar noen forbehold, sier Ola T Heggem - Vi tar forbehold om økonomi. Stortinget gjør årlige vedtak om overføringer til kommunene, så mye kan endre seg på kort tid. Vi må også ta forbehold om at det blir umulig å bestå som egen kommune om det blir bare store kommuner rundt oss. Nå ser det jo ikke ut som det blir det. Ellers er jeg enig med Magnar om at mitt andre alternativ er Orkdalsregionen.

- Jeg tror ikke at vi oppnår så mye med sammenslåing med Surnadal og Halsa, så mitt andre alternativ er også Orkdalsregionen, sier Line Flåtten. - Jeg tror Rindal oppnår minst like mye i Orkdalsregionen, ikke minst mht vekst og næringsutvikling. Fagmiljøet på Orkanger er jo også mye større, og det er fullt mulig å bo i Rindal og jobbe på Orkanger. Vi er også mer samstemt nordover om å prioritere Fv65. 

Ola T Heggem påpeker at ved å bli en del av Trøndelag kan rindalingene også være helt trygge på hvilket sykehus de hører til.

Videre understreker ordføreren at han ikke har noe imot Surnadal. Rindal har mye godt samarbeid med Surnadal, og det også er mulig å fortsette med det selv om Rindal blir en del av en storkommune i Trøndelag.

- Jeg tror at det er bedre for begge lokalsamfunnene i Rindal og Surnadal at vi ikke blir slått sammen, sier han. 

Magnar Dalsegg tilføyer at Orkdalsalternativet også er mest forutsigbart. Nordmørsalternativet kan rett og slett bli for lite, slik at man risikerer tvangssammenslåing med flere nordmørskommuner. Og det er det definitivt ikke stemning for rundt bordet.

- Dette går mye på følelser, og følelser er jo forskjellige, sier Line Flåtten. - Vi kan ikke føle oss trygge på økonomien framover heller. Vi skal gjøre et vedtak, men vi vet lite om hva det innebærer. Jeg tror at det hadde vært best om regiondebatten hadde kommet først.
 

Alle kan si sin mening

Vi oppfordrer alle til å lese informasjonsheftet de har fått i posten, og til å avgi sin stemme ved valget. 18. mai starter innbyggerundersøkelsen. 200 rindalinger vil bli oppringt og får mulighet til å uttale seg mer nyansert om sine meninger. Så noter deg telefonnummeret 73 10 21 00.
 

Engasjer deg og si din mening!