Picasa

Håper på mer storlaks

Om ikke mange timene går startskuddet for årets laksesesong. Langs Surna blir det tradisjonell sesongåpning med rakettsmell ved midnatt - og forhåpentligvis mange plask!

Det blir tradisjonell sesongåpning langs Surna. Ved Brekkøya vil det først på kvelden bli servert gratis kaffe og bakels. Surna.no melder at elva har holdt en vannstand over normalen de siste dagene, men ingen flom. Nå meldes det om finvær og sommervarme helt frem til sesongåpningen. Dette vil helt sikker føre til en del smeltevann da det er mye snø i fjellet. Hold deg oppdatert på forholdene i Surna på surna.no!

Her finner du fiskereglene i Surna 2016.

 

De største kommer først

Når de ivrigste 70.000-80.000 av landets laksefiskere endelig får kastet ut snøret igjen natt til onsdag, er det med forsiktig håp om mer storlaks enn i fjor.

Ved midnatt 1. juni går startskuddet for årets laksesesong i fleste av landets 450 lakseelver.

– Fisken er mest tilbøyelig til å ta når den er nygått i elva. Tradisjonelt er det de største fiskene som kommer først i elva.

– Derfor er sjansene når det først napper i juni større for at det er grom-laksen som går på, sier prosjektleder Pål Mugaas i Norske Lakseelver som er næringsorganisasjonen for rettighetshaverne i nær 80 lakseførende vassdrag.

 

2013-laksen

Ifølge Mugaas er det forsiktig grunn til optimisme for at det ved årets laksestart skal være mulig å ta større laks.

– Fjoråret var et godt år for mellomlaksen mange steder. Året før var det et ganske godt år for smålaks. Vi håper på et godt storlaksår i år, i alle fall i Rogaland, Nord-Trøndelag og Finnmark. Kanskje også på Sørlandet, sier Mugaas.

Norske Lakseelver kobler denne optimismen til at oppdrettsnæringa i 2013 hadde god kontroll på lakselusa gjennom ekstraordinære tiltak.

– Vi håper at det er storlaks fra 2013 som skal komme tilbake fra havet i år, men er litt mer usikre på Sør-Trøndelag. Her må all smolten ut gjennom Trondheimsfjorden og forbi områder med mye lus. Her har også fangstene vært litt dårligere de to siste årene, sier Mugaas.

 

Driva-optimisme

I Drivavassdraget ble det tatt 673 laks i fjor. Lederen i Surnadal elveeierlag, Georg Solem sier til Driva at han ser fram til fiskestarten 1. juni.

– I år er forventningene relativt høye. Vi har hatt to gode år på små- og mellomstor laks. Det kan bety at det kommer inn en del storlaks i år. Det er vanligvis slik at etter et par år med mye små- og mellomstor laks, kommer storlaksen året etter, sier Solem.

 

Hver femte settes ut

Totalt er villaksfangsten er halvert siden 80-tallet. Men i fjor økte totalfangsten med 10 prosent ut fra et tiårsgjennomsnitt.

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det fanget 131.690 laks i norske elver i fjor. Av disse ble drøyt 25.000 eller 19 prosent satt ut igjen. For fem år siden var andelen gjenutsatt laks på 11,6 prosent.

 

Tekst: NTB og surna.no. Arkivfoto.