Ole Mauseth

H.M. Kongen avduker skulptur på Skei

På mai vil det være stor stas med kongelig besøk i Surnadal, og mye skal organiseres og klareres før den store dagen. En av de planlagte hendelsene angår en skulptur på Skei, da kommunen ser det som svært interessant å få H.M. Kongen til å foreta avdukning av skulpturen.

Skulpturen er laget av den lokale kunstneren Ole Mauseth, og er en flott bronseskulptur med tittelen "Laksefisker". Kunstneren har tidligere kontaktet kommunen angående en mulighet for å få finansiert skulpturen, og har jobbet med denne over lengre tid. Det er først i senere tid at dette har blitt aktuelt, da det vil gi ekstra markedsføringsverdi både for kunstneren selv og kommunen dersom H.M. Kongen avduker skulpturen.

Den samlede prisen på 600.000 kroner vil bli finansiert av et spleiselag som består av 6 større bedrifter i kommunen. Amfi Drift AS, Svorka, Gjensidige Surnadal, Surnadal Sparebank har alle sagt ja til å støtte opp med et bidrag på 100.000 kroner hver, mens kommunen avventer svar fra den siste aktøren. Forutsetningen er at kommunen selv også bidrar med tilsvarende beløp.

"Laksefiskeren" vil være plassert der kunstneren står på bildet øverst i saken, men ryggen vil vende mot kulturhuset, og blikket i retning kommunehuset. Den bronsestøpte statuen vil ferdig montert få en totalhøyde på omtrent 480 cm inkludert pidestal (grovhugget granitt, 80 cm). Selve laksefiskeren er ganske nøyaktig 240 cm, i tillegg til et mindre underlag på ca. 10 cm og fiskestanga over hodet, totalt 400 cm lang.

Statuen som nå er under støping vil bli et svært godt kjennemerke i sentrum, og vil være et symbol på kommunen sine gode, lakseførende elver og lange laksefisketradisjoner, skriver kommunen. Bildet under av gipsavstøpningen gir et godt bilde på hvordan den ferdige statuen vil se ut.

Laksefiskeren gipsavstøpning.png

Kilde: Surnadal kommune