John J Storholt

Grensevakta på NRK Møre

Hvem er denne grensevakta som dukker opp på distriktsradioen på NRK Møre? Det er jeg, det, John Storholt som bor på Rindalsskogen, ved grensa mot Sør-Trøndelag. Hver femte uke dukker jeg opp på ettermiddagssendingen kl 14:03. Da forteller jeg litt om vær og vind, og så putter jeg på med litt små ting fra Rindal. Dette har jeg gjort i ca. 3 år no. Før det var det en annen fra Rindala som hadde denne jobben.

NRK Møre har i flere år hatt avtaler med personer i hver kommune i dette fyket, som ringer inn til en telefonsvarer hos NRK Møre før kl. 12 hver dag en hel uke og avlegger dagens rapport. Det er ca. 3 kommuner av gangen, Surnadal og Rindal har hver sin uke.

Jeg har fått noen spørsmål om hvorfor jeg kaller meg grensevakta. En original gubbe fra Rindala må ha et originalt navn. Her er galgenhumor på det ytterste, og det må til i dette selskapet, for det er ikke bestandig en tenker helt over dagens tekst for en snakker inn dagens melding.

Det var veldig artig at NRK ringte meg i 2013, og spurte om jeg ville bli med på dette. For i 1983 ringte de meg for første gangen, og spurte om de kunne får ringe meg opp og få vær og veimeldinger fra Rindalsskogen. Dette var en beryktet fjellovergang for mange, veiene var smale, bratte og svingete. Været var for mange en utfordring når de skulle til og fra Møre og Trøndelag, og jeg hadde den gang samband med lastebilene som skaffet meg opplysninger som jeg formidlet til Distriktsradioen. Dette utviklet seg, folk ringte meg neste til alle tider på døgnet, spesielt på fredager og søndager. Men i dag er forholdene over Rindalsskogen blitt noe helt annet, veiene er fine og teknologien er blitt en helt annen.

Jeg er nå uføretrygdet etter en skade i ryggen og mange års slitasje. Som hobby driver jeg no på som media-frilanser. NRK er min største aktør, de har også slike frilansere i nesten hver en kommune. De kaller oss for stringere, og vi har fast kontrakt med NRK. De bruker oss ved akutte hendelser som ulykker og brann, men vi kan også få tildelt små oppdrag som de vil ha med på internett-TV eller på nyhets-TV.

Som media-frilanser har jeg også flere aktører jeg sender stoff til, jeg tar også imot tips fra dere og sender dem til den rette aktør. Jeg er utstyrt med en gul vest som det står PRESSE eller NRK på, dette for å markere hvem jeg er på et ulykke sted eller i store forsamlinger. Politiet i Sør-Trøndelag anmodet oss frilansere å gjøre dette, for det sikret oss tilgang til akutte hendelser. For det er ikke lett for utrykningsenheter å vite hvilken personer som går og fotograferer, når vi kommer på et ulykkessted må vi kontakte innsatsledere for å få tilgang til hva vi kan ta bilder av.

Som media-frilanser dekker jeg Surnadal, Rindal og Meldal. Men for NRK Møre har jeg kun Rindal kommune. Det er bare å ringe meg på 99257044.


John J. Storholt