Goodiebags og boksershorts til russen

Mandag inviterte Surnadal Sparebank til russetreff, med pizza og brus og nyttig informasjon til russen. Blant flere samarbeidspartnere deltok også Norske Kvinners Sanitetsforening og SMISO med boksershorts og goodiebags til alle.

Russ05e_690x484.jpg
Russepresident Kari Forslund med goodiebag foran arrangørene og samarbeidspartnerne. F.v. helsesøster Heidi Elnes Fiske, rådmann Knut Haugen, avdelingsleder Maret Heggset, banksjef Allan Troelsen, Merete Nerland (SMISO), Elinor Bolme (NKS), politibetjent Maja Lo og salgsleder Liv Dalsegg.

Russ05a.jpg
Boksershortsene og goodiebagene til russen. En til jentene og en til guttene.

Russ05f.jpg
Surnadal Sparebank spanderte pizza og brus på alle oppmøtte.

Russ05h.jpg
Banksjef Allan Troelsen ønsket alle velkommen.

Det er 72 elever i årets russekull ved Surnadal vidaregåande skole. Surnadal Sparebank inviterte til samling for russen for sjette året på rad. De aller fleste fra årets russekull møtte opp, så det ligger an til at banken kommer til å fortsette med dette til neste år også. Banksjef Allan Troelsen fortalte at de har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere om at de har fått nyttig informasjon med på veien her.

Russ05i.jpg
Maret Heggset fra Surnadal Sparebank

Maret Heggset holdt et innlegg om bankens produkter. Her var det mange gode råd fra banken, blant annet om stundentpakken, BSU og om ulike forsikringer som banken tilbyr.

Russ05j.jpg
Helsesøster Heidi Elnes Fiske

Helsesøster Heidi Elnes Fiske snakket om smittsomme sykdommer, som man bør være ekstra oppmerksom på i russetida. Det tilbys vaksine mot hjernehinnebetennelse, og det anbefales sterkt å ta denne før russetida. Og nå helst så fort som mulig for, siden det tar litt tid før den begynner å virke.

Forebyggende råd mot hjernehinnebetennelse: Sov nok. Spis nok. Det er ikke lurt å dele på glass og flasker, da disse bakteriene overføres gjennom spytt. Av samme grunn bør man ikke kline med "alle"...

Symptomer på hjernehinnebetennelse vil være feber, frostrier, hodepine, kvalme og oppkast. Sykdomsforløpet går fort. Kommer det så lagt som til prikkete utslett må man i alle fall ta kontakt med lege. Kort sagt: Ta vare på dere sjøl og hverandre!

- Men, det er heldigvis lav forekomst av denne sykdommen, sa Heidi Elnes Fiske.

Heidi Elsnes Fiske fortalte at hun har en veldig trivelig jobb som helsesøster på videregående. I disse dager er det et ekstra humorinnslag i at årets russekull har en knuteregel om å ta klamydiatest hos helsesøster.

- Folk springer rundt i gangene med urinprøver som om ingenting har skjedd, smilte helsesøstera. - Men det er svært positivt at mange tester seg for denne sykdommen, som er ekstra skummel i det at den er symptomfri for de fleste. Helsesøster oppfordret også resten av kullet til å ta testen. Hun avsluttet med å dele ut kondomer, og ei liste med gode leveregler i russetida.

Russ05k.jpg
Slik sørger Maja Lo for at alle ser henne. NRK filmer i bakgrunnen.

Politibetjent Maja Lo oppfordret årets russ til å tenke igjennom ulike holdninger på forhånd. Selv var hun en snill russ, sa hun, og angret kanskje mest på at hun ikke hadde tatt den litt lenger i russetida.

- Russetida skal jo virkelig være noe å huske, sa hun.

Samtidig må man passe på så man ikke går over streken, i russetida også. Man vil ikke ha noe på rullebladet. Når vennegjengen drar til USA vil man ikke være den som blir nektet innreise pga grums på rullebladet. Innenfor flere typer utdanning og jobb kreves det også vandelsattest.

Maja Lo minnet russen på en del vanlige lovbrudd. Som urinering på offentlig sted, og drikking på offentlig sted. Alkohol må inntas inne i russebussene og russebilene, det kan ikke tas med ut på offentlig sted.

Det er veldig viktig at russebilen er godkjent fra Statens vegevesen, og at alle papirer er i orden, slik at man ikke risikerer å bli stoppet og nektet å kjøre videre.

Russ05l.jpg

- Husk også: Ja betyr ja, og nei betyr nei. Generelt, og ikke bare når det gjelder sex, sa Maja Lo.

- Ta gjerne en tur bort på kontoret og prat med meg. Jeg har kanskje en skummel uniform, men jeg er ikke så veldig streng, avsluttet hun.

Russ05m.jpg
Bjørn Arne Eriksen fra ambulansetjenesten.

Bjørn Arne Eriksen fra ambulansetjenesten snakket om sikkerhet i bil og forholdsregler ved bruk av alkohol. Han forklarte hvorfor man alltid skal bruke bilbelte, og hva som kan skje om man ikke bruker det.

Knuteregler om å drikke mest mulig på kortest mulig tid er livsfarlig. Man kan i verste fall slutte å puste. Dersom noe får i seg for mye, noe som naturligvis skjer av og til i russetida, følg med hverandre, og sørg alltid for frie luftveier.

Bjørn Arne Eriksen fortale også litt om GHB, som er er flytende og luktfritt, og ofte blir helt i halvlitersflasker. Det kan se uskyldig ut, men er fryktelig farlig å få i seg. Det fines heller ingen motgift mot dette stoffet. Dette er enda en grunn til ikke å drikke av andres flasker, og særlig ikke ta imot noe fra ukjente.

- Ikke la dere lure! var oppfordringen her.

Russ05n.jpg
Merete Nerland fra Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep i Møre og Romsdal.

Merete Nerland fra SMISO Møre og Romsdal fortalte litt om sin arbeidsplass. SMISO står for Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep. Dette er et fylkesdekkende tilbud.

Merete Nerland snakket om kombinasjonen sex og alkohol.

- I russeknutereglene står det ofte noe om sikker sex. Men hva er egentlig sikker sex? spurte hun. - Det er selvsagt viktig å huske prevensjon, men det er også viktig at begge er enige om det de gjør, sa hun. Voldtekter er ikke bare overfallsvoldtekter. En stor andel er sovevoldtekter. Det er også voldtekt om den ene ikke er i stand til å motsette seg, pga alkohol og/eller søvn.

- Det handler om å respektere hverandre, og ta vare på hverandre.

Russ05o.jpg
Elinor Bolme, fylkesleder i sanitetsforeninga

Elinor Bolme er leder i Møre og Romsdal Sanitetsforening. Hun fortalte om det holdningsskapende prosjektet med boksere med trykk og goodiebags til russen, og alle som er med og bidrar til dette. Dette er et prosjekt som bare pågår i Møre og Romsdal. Men alle som er russ i Møre og Romsdal i år får tilbudet.

Russ05d.jpg

Innholdet i goodiebagene er bla kondomer, intimvask, våtservietter, kosmetikk, kjærlighet på pinne og mye mer. Samt diverse brosjyrer, og en rød knapp som symboliserer "Stopp vold mot kvinner"

- Nå er vi spent på om vi får se mange boksershortser på facebook i løpet av kvelden, sa Elinor Bolme. (En klar oppfordring der, altså.)

Russ05p.jpg
Rådmann Knut Haugen med russequiz

Rådmann Knut Haugen i Surnadal kommune hadde laget en kommunal russequiz. Her var det bare seks spørsmål, så det var om å gjøre å være kjappest med riktige svar. Her var det stort engasjement blant deltakerne.

Knut Haugen avsluttet med noen ord på vegne av Surnadal kommune.

- Dere kommer til å bli spredt rundt i landet. Da håper vi dere husker at det ikke var så verst å bo her, i Surnadal, Rindal eller Halsa, sa han. - Vi håper at dere blir gode ambassadører for heimbygda, og har noe positivt å si om heimplassen der dere ferdes. Og dere er alltid velkomne heim att!

Russ05q_690x526.jpg
På vei ut fikk russen tildelt hver sin goodiebag fra sanitetsdamene.

Sanitetsdamene som var med på utdelingen var fylkesleder Elinor Bolme sammen med to damer fra Todalen Sanitetsforening og to damer fra Øvre Surnadal Sanitetsforening.

- Vi har med oss Rindal Sanitetsforening og Torvik Sanitetsforeing i dette prosjektet også, forteller Maren Ansnes, som er leder i Todalen Sanitetsforeing. - Vi todalinger er vel kjent for å være litt mer frampå, men vi har begynt med mer samarbeid mellom foreningene. De andre setter også pris på å få være med på dette, smiler hun.

Samarbeidspartnere i det holdningsskapende prosjektet for russen er:

Surnadal Sparebank
Surnadal kommune
Rindal kommune
Halsa kommune
Svorka
Boots Apotek Surnadal
Amfi Drift AS
Gjensidige Surnadal
Matkroken i Todalen
RFSU
SMIO
Sanitetsforeingene
- Møre og Romsdal Sanitetsforeing
- Todalen Sanitetsforening
- Øvre Surnadal Sanitetsforeing
- Torvik Sanitetsforening
- Rindal Sanitetsforening

De fleste bidragsyterne er fra Surnadal. Men alt tyder på at prosjektet er en suksess, og at det blir samme opplegg neste år også. Kanskje næringslivet i Rindal også kommer sterkere på banen til neste år?

Russ05b.jpg
F.v. Politibetjent Maja Lo. Sanitetsdamene Maren Ansnes, May-Elisabeth Holten, Jorunn Rindal, Elinor Bolme og Margit Fugelsøy. Merete Nerland fra SMISO.


- Nå har vi opplegget klart, så det blir enklere å organisere det til neste år, sier Elinor Bolme. Vi fikk kondomenene direkte fra RFSU. - I tillegg har mange lokale bedrifter ønsket å bidra. SMISO betaler for boksershortsene til russen i byene i fylket, men sanitetsforeningen betaler for resten av fylket.

Amfi Kreativ har stått for produksjonen av boksershortsene.

Se NRK sitt innslag her: Gir kondomer og undertøy til russen

Sanitetskvinnene.no: Tar ansvar for sikker russefeiring

Russ05g.jpg

Russ05c.jpg

Trollheimsporten slutter seg til alle som holdt innlegg i Surnadal Sparebank denne dagen, og ønsker Surnadalsrussen 2015 ei fin russetid!