23

God morgen 23. juni

God morgen på Sankthans, johannesvake og jonsok! «Jonsok» kommer av jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon» (en forkortelse for Johannes).

Bildet over: Fine Ranessetra. @mavattoy

Sankthans, jonsok eller johannesvake er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel. Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes' danske helgennavn, St. Hans. Dagen var helligdag i Norge inntil 1770.

I Norge knyttes sankthans til tradisjonell markering av sommersolverv og midtsommer. Særlig sankthansaften feires som en folkelig, ikke-religiøs sommerfest kvelden 23. juni, mange steder med store sankthansbål hvis været tillater det. Midtsommer feires på liknende vis flere steder i Europa, ikke minst i Sverige. Wikipedia

 

Elfrid og Eldrid har navnedag. Navnedagen er etter Ethelreda, dronning av Northumbria England, død 679. Hun grunnla dobbeltklosteret på øya Ely Island i 672.

23. juni er også FNs dag for offentlige tjenester.

23. juni @brittgmoen Baker til St. Hansfeiring ved Tjønna.jpg

@brittgmoen baker til St. Hansfeiring ved Igjltjønna.

 

Hvordan skal du feire St. Hans? Send oss dine bilder på redaktor@trollheimsporten.no eller bruk emneknaggen #trollheimsporten på Instagram.