speiderbevegelsen_leir

God morgen 23. april

23. april var Jørgendag (latin Georgii martyris). Dagen er til minne om St. Georg, som på norsk og dansk ble kalt Jørgen og på svensk Göran. Det er internasjonal festdag for speiderbevegelsen (bildet). Da er det bare naturlig at Georg, Jørgen og Jørg har namnedag i dag.

Georg og nordiske former Jørgen/Jørg = gresk georgós (jorddyrker, bonde). Fra Wikipedia: Georg Jørgen Jørn


23. april var Jørgensdag (latin Georgii martyris). Dagen er til minne om St. Georg, som på norsk og dansk ble kalt Jørgen og på svensk Göran. Han er kjent som Englands nasjonalhelgen, men også som speiderbevegelsens beskytter som drepte dragen. Klikk her alt om Jørgendagen.

 

Til høyre: Speiderbevegelsen. Lett idealisert fremstilling av livet i en speiderleir i 1930-årene. På friluftslivets område var speiderne pionerer. De gikk på turer med kart og kompass, overnattet i telt og laget mat under åpen himmel, aktiviteter som til da stort sett bare var blitt bedrevet av det militære. Tegningen stod i Norsk Speiderguttforbunds 25-års jubileumsbok fra 1936.


Det er altså en romersk soldat som har gitt dagen namn. Det heiter at han var en prins fra landskapet Kappadokia, og leid martyrdøden under keiser Diokletian i år 303. Han er vernehelgen for soldater og speidergutter. Hos Hallvard Morken i Orkdal heter det at Georg best vart kjent fordi han sloss mot en drage i Lydia. Dragen hadde plaga folk i lang tid, men Georg satte en stopper for dette med å drepe han. Overdelen av døpefonten i Orkdal kirke framstiller Georg i kamp med dragen. Denne døpefonten ble gitt til orkdalskirka av norske fanger som oppholdt seg i fangeleiren på Grøtte under den andre verdenskrig.
 

Namnet Georg ble i Norge til Jørgen, og St. Jørgen ble en av de store helgenene. Skulle Langfredag falle på St. Jørgens dag, ville verda gå under. Det skjedde i 1734, 1886 og 1943. Neste gang det skjer er i 2038 og 2190. Kommer St. Jørgen dag på en fredag blir det mye torden. Denne dagen skulle fuglene ha egg i reiret sitt. Primstavmerket er kors, gauk, hest, egg i reiret.


23. april er i tillegg merkedag i FN: Verdens bokdag. Og det er speiderbevegelsens dag (til høyre).


Katolsk er også dagen minnedag for St. Georg - englands og Georgias nasjonalhelgen, skytshelgen for Venezia, Genova, Portugal, Hellas, Russland og Katalonia; for soldater, riddere, bueskyttere, våpensmeder, bønder, slaktere, salmakere, bøttkere, bergverksarbeidere, kunstnere, vandringsmenn, sykehus og fanger, guttespeidere og speiderbevegelsen, for Georgsridderordener; for hester og kveg; mot pest, spedalskhet, feber, hudsykdommer og syfilis; i alle slags kamper, mot krigsfare, mot fristelser, for været. En av de fjorten nødhjelperne (nedenfor: En predella fra 1500-tallet i Slovakia. En predella er et lavt fotstykke eller sokkel under et alters billedvegg eller alterskap, ofte smykket med malerier eller skulpture). Han finner du alt om her.
 

For mange er William Shakespeare (over til venstre og til høyre) verdens fremste forfatter. De fleste vil ha sett ett eller flere av hans skuespill, kanskje på film, eller den oppdiktede, men sjarmerende historien om hans liv, «Shakespeare in Love» fra 1998, som ble tildelt i alt sju Oscar-priser. Klikk her og les alt om William Shakespeare.
 

Ble umistelige verdier reddet eller var det ran av nasjonale skatter? Det var mange meninger om Schøyensamlinga (over til venstre) etter at Egypt, Afghanistan og Pakistan krevde deler av den tilbakelevert. Univer­sitetet stoppet forskningen, og lederen trakk seg.  Klikk her og les alt om Scønheidersamlinga.
 

23. april er også festdag for Adalbert av Praha.


Noen kjente personer med fødselsdag 23. april er Sergej Prokofjev (1891), Halldór Kiljan Laxness (1902), Margit Sandemo (1924), Shirley Temple (1928), Mikkel Flagstad (1930), Roy Orbison (1936), Lone Hertz (1939), Tormod Hermansen (1940), Paavo Lipponen (1941), Jan Hårstad (1943) og Per Oddvar Hildre (1950).


Noen historiske begivenheter som har foregått 23. april: 1014: Brian-slaget ved Clontarf. 1016 – Edmund II ble innsatt som konge av England etter Ethelred den rådvilles død. 1206: Blodbryllupet i Nidaros. 1616: William Shakespeare (over til venstre) dør.
 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 23. april opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1014Slaget ved Clontarf. 1016Edmund II ble innsatt som konge av England etter Ethelred den rådvilles død. 1941Hellas kapitulerer overfor Tyskland. 2007Canada forbyr vanlige lyspærer.
Og fra norsk historie: 1716 – Dansk-norske styrker angriper i en knipetangsmanøver Moss og nedkjemper svenske styrker der, noe som tvinger de svenske styrkene å trekke seg tilbake fra Christiania en uke senere. 1961Fraktefartøy «Steffen Næss» fra Haugesund er på reise fra Moss til Stavanger med blikk og korn i bulk, da den kantrer og synker utenfor Kristiansand. Besetningen på tre, -eier og to sønner, -omkommer.
 

I dag sjekker du været på yr.no her.
 

Dagens ord kommer fra Ole Paus, med et ekstranummer fra Piet Heins Gruk - Den Bittelille Jord. Fleire ekstranummer er om vennskap fra Bernard le Bovier de Fontenelle, fra Synnøve Svabø om lykken og om vennskap fra Henrik Ibsen:
Paus: Fordommer er greit å ha mens man venter på sannheten.
Gruk: Den skrumper inn, vår lille klode, til pode står på antipode. Vi må vel fot mot fot, forstå det fellesskap vi hviler på!
le Bovier de Fontenelle: Hemmeligheten med lykken er å være god venn med seg selv!
Svabø: Lykken er å følge sidespor!
Ibsen: Alle gode gaver kan mannen gi til sin fulltro venn, - alt, kun ikke den kvinne han har kjær, thi gjør han det da bryter han nornens lønnlige spinn og to liv.