The pussycats crop

God morgen 15. oktober

Sjelden har forholdet mellom generasjonene vært preget av større motsetninger enn på 1960-tallet. Da kom The Pussycats (bildet). Den hellige Teresa har minnedag og Hedda og Hedvig har namnedag i dag.

Hedvig = gammeltysk hadu (kamp) + wig (kamp). Hedda er en kortform. I dag kan vi gratulere Hedvig Bakken med namnedagen. Navnedagen er etter Den Hellige Hedvig av Schlesien, gift med Hertug Henrik 1. av Polen, hun ble skytshelgen for Polen og Berlin, hennes minnedag er egentlig 16. oktober (http://www.katolsk.no/biografi/hedvig.htm).


Været på yr.no sjekker du her

 

Visdomsordet i dag hender vi fra Olaf Bull. Ekstranumrene i dag kommer fra Ethel Barrymore om å bli voksen - et Gruk fra Piet Hein - Søndagsord på en søndag - en hyllest til en vis, fruktbar, diffus tilstand - og et engelsk ordtak om vennskap:


Bull: For hver venn som dør, må man leve sterkere selv.
Barrymore: Du blir voksen den  dagen du ler din  første gode latter - av deg selv!
Gruk: Travelhet er åpenbart livets kår. Og det er i grunnen forbannet. Thi mange ting tenker man best på, når man tenker på noe annet!
Engelsk ordtak: Kjærligheten er blind, vennskapet lukker øynene.

 

Noen kjente personer som ble født 15. oktober er Friedrich Nietzsche (1844) (over til høyre), P. G. Wodehouse (1881) (til venstre), Yitzhak Shamir (1915), Preben Hempel Munthe (1922), Italo Calvino (1923), Jørgen Sonne (1925), Michel Foucault (1926), Tore Juell (1942) og Annbjørg Lien (1971) (til høyre).
 

Noen historiske begivenheter som har skjedd 15. oktober opp gjennom åra: 1783 ble François Pilâtre de Rozier det første menneske som fløy i en varmluftsballong (jfr. ballong). 1964 ble den sovjetiske statsministeren og partisekretæren Nikita Khrusjtsjov avsatt, og Leonid Bresjnev (til venstre) overtok som førstesekretær og partileder. 1979 – Alta-aksjonen; AP-regjeringen lover å utsette utbyggingen av Alta-vassdraget. Samene som hadde sultestreiket utenfor Stortinget i protest mot utbyggingen avblåser aksjonen.
 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 15. oktober opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1552 – Den russiske tsaren Ivan den Grusomme invaderer Khandømmet Kasakhstan1815 – Napoleon Bonaparte begynner eksilperioden på St. Helena i Atlanterhavet1917 – Første verdenskrig: Den nederlandske danseren Mata Hari blir henrettet utenfor Paris, for å angivelig ha spionert for Tyskland1940 – Filmen Diktatoren, en satirisk sosial kommentar, med Charlie Chaplin blir gitt ut. 1946 – Grunnleggeren av Gestapo, Hermann Göring, forgifter seg selv bare få timer før henrettelsen. 1962 – Kubakrisen starter og bringer verden nært atomkrig. Den varer tretten dager før den blir løst. 1970 – 35 anleggsarbeidere dør i det seksjoner av den splitter nye West Gate Bridge i Melbourne raser sammen. 1990 – Den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov får Nobels fredspris for sine forsøk på å dempe motsetningene under Den kalde krigen1992 – Den russiske seriemorderen Andrei Chikatilo blir funnet skyldig i 52 mord. 1997 – Det ubemannede romfartøyet Cassini-Huygens blir skutt opp. 2003 – Kina skyter ut sitt første bemannede romfartøy, Shenzhou 5 med taikonaut Yang Liwei ombord.
 

Og her fra norsk historie: 1979 – Alta-aksjonenAP-regjeringen lover å utsette utbyggingen av Alta-vassdraget. Samene som hadde sultestreiket utenfor Stortinget i protest mot utbyggingen avblåser aksjonen.
 

Sjelden har forholdet mellom generasjonene vært preget av større motsetninger enn på 1960-tallet. Musikksmaken, synet på hår, klær, sex og ungdom­mens oppførsel var i rask endring. Det ble tydelig da The Pussycats (til venstre) overtok som den store popgruppa. Klikk her og les alt om da rocken ble profesjonell.
 

Den hellige Teresa av Ávila (1515-1582) (under  til høyre) er blant de som har minnedag i dag - Ho er Kirkelærer. Skytshelgen for Spania, erkebispedømmet Mexico, Ávila, Alba de Tormes og Napoli; for alle karmelittfellesskap; for spanske skribenter (1965), blondevevere, listmakere; i åndelig nød og for et indre liv, mot hjertelidelser og hodesmerter. Du kan lese alt om henne her.


Bygninger av stein er unntaket snarere enn regelen i Norge, til tross for at vi har nok råmateriale bilde under). Det skyldes at bygging i stein alltid har vært eksklusivt i forhold til konstruksjoner av tre. I eldre tider var steinbygg mest begrenset til kirker og festninger. Klikk her og les alt om stein som byggemateriale.