Dansborg ingress

God morgen 13. august

Danmark-Norge hadde kolonier i Vestindia, Ghana og India (bildet). De indiske var Trankebar, Serampore og Nikobarene. Norske Peter Anker var guvernør i Trankebar i 18 år fra 1788 og fikk bygd guvernørboligen, som danskene nå restaurerer. I dag er det venstrehendtes dag. Anny, Anni og Ann har namnedag i dag.

Alle er varianter av Anna og kommer av hebraisk hannah. I dag kan vi gratulere Anni Karlstrøm (under til venstre) med namnedagen. Fra Wikipedia: Anny, Ann, Anni.
 

Danmark-Norge (Daneborg til venstre) hadde kolonier i Vestindia, Ghana og India. De indiske var Trankebar, Serampore og Nikobarene. Norske Peter Anker var guvernør i Trankebar (under til venstre) i 18 år fra 1788 og fikk bygd guvernørboligen, som danskene nå restaurerer. Klikk her og sjå alt om de dansk-norske koloniene.
 

Om Alfred Hitchcock (til høyre) er det sagt at frykten gjorde ham til en av de største kunstnerne i det 20. århun­dre. Hvem husker ikke filmer som «Vinduet mot bakgården», «Psycho», «Fuglene» og «Marnie»? Disse og flere andre gjorde ham utrolig populær. Klikk her og les alt om spenningens mester.
 

Katolsk har to paver minnedag i dag. Den hellige motpave (!) Hippolyt ( -235) - kan du lese alt om her og den hellige pave Pontian ( -235) - finner du alt om her.
 

Været sjekker du her på yr.no. Meir om været her på adressa.no.
 

Storm P er en av de storenhumoristene i Danmark. I dag er det han som står bak ord for dagen - virkelig til ettertanke. Ekstranumrene kommer fra den østerrikske psykiateren Sigmund Freud om personlig utvikling, et Gruk fra Piet Hein, et psykologisk problem i en quiztid - Enm hovedtype - og et om suksess fra Nicolaisen:
Storm P: Livet er ei gåte, og løsninga står på baksida.
Freud: Åvbære fullstendig ærlig overfor seg selv, er den største innsats et menneske kan gjøre.
Gruk: Utrolig hva hoder går rundt og vet og gjemmer av gamle saker. Hvordan blir de plass i en hjerneskalles tetthet? Jeg tror, visse folk skjærer verkstedet ned, så det hele kan brukes til lager.
Nicolaisen: Ha en sutrefri sone: Ikke meld deg inn i sutreklubben. Medlemskapet er gratis, men det kan koste deg dyrt. en god øvelse er å prøve å tenke positivt i en time.

 

Noen kjente personer med fødselsdag 13. august er Anders Jonas Ångström (1814), Karl Liebknecht (1871) (til høyre), Alfred Hitchcock (1899), Viggo Widerøe (1904), Jo Giæver Tenfjord (1918), Arnljot Eggen (1923), Inge Grødum (1943) og Georg Fredrik Rieber-Mohn (1945).


Noen historiske begivenheter som har foregått 13. august: 1521: Hernán Cortés (til venstre) erobrer aztek-hovedstaden Tenochtitlán (til høyre: Aztek. Statuett som forestiller ildens gud, Xiuhtecuhtli. Det antropologiske museet, Ciudad de México) og fanger og torturerer i hjel keiseren, Guatemoxin. Se også Meso-Amerika. 1704: Slaget ved Blindheim (Blenheim). 1727: Brødremenigheten feirer sin første nattverd, og regner siden denne datoen som samfunnets fødselsdag. 1807 – Danmark angripes av engelske flåtestyrker; begynnelsen på dansk-norsk deltakelse i Napoleonskrigene (under: Slaget ved Trafalgar. Maleri av Joseph M. W. Turner). 1923: Den tyrkiske nasjonalforsamlingen velger Mustafa Kemal (senere Atatürk) til den nye republikkens president. Se Tyrkia — Historie. 1961: Myndighetene i Øst-Berlin starter byggingen av Berlinmuren. 1993: Arbeidene med å bygge Oslo Lufthavn Gardermoen settes i gang.
 

Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 13. august - fra Wikipedia: 1940 – Det tyske Luftwaffe angrep britiske mål, og startet dermed Slaget om Storbritannia. 1942 – Premiere på Disneys tegnefilm Bambi. 1960Den sentralafrikanske republikk ble uavhengig fra Frankrike. 1961 – Den Tyske demokratiske republikk stengte alle ferdsel mellom de tre vestlige sektorene og den østlige sektoren i Berlin og begynte byggingen av Muren.
 

Og fra norsk historie: 1896Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen ankom til Vardø etter fremstøtet mot Nordpolen. 1905Folkeavstemning om unionsoppløsningen med Sverige. 368 208 (menn) stemte ja, 184 nei. 1927Det Nordlandske Dampskibsselskab (NDS) blir stiftet i Bodø. 2005 - Norgesmesterskap i motbakkeløp arrangeres for første gang med løpet Skåla 1848 meter rett opp i Loen, Sogn og Fjordane.