Peter

God morgen 1. august

Benin og Sveits har nasjonaldag i dag. 1. august ble kalt Peters lenker eller Peders fengsel (bildet). Det var en katolsk minnedag for apostelen Peters fangenskap i Jerusalem. Peder og Petra har naturlig namnedag i dag.

Begge namna kommer av latin petrus, gresk pétros (klippe), fra arameisk kefas. Fra Wikipedia: Peder, Petra.
 

Namnedagen er etter den gamle festdagen for Peter som slapp ut av fengselet, på primstaven kalt Peder Vindfell. (Peter, Petter og Per har navnedag 29. juni).
 

1. august ble kalt Peters lenker, Per Vinkel eller Peder Vindfells dag (latin Vincula Petri) (til høyre). Det var en katolsk minnedag for apostelen Peters fangenskap i Jerusalem. Legenden sier at Peter ble fengslet av Herodes Agrippa og deretter befridd av en engel. Klikk her og les alt om Peders fengsel.
 

Pe-vinkel eller Peters lenker (til høyre), heiter det hos Jon Langli. - Det høyet som blir slått denne dagen, vil sette lus på kveget, skriver han. Primstavmerket er lenker, rugskjeppe eller nøkler. Nøklene er symbolet på Peters funksjon som dørvakt i himmelen. Ei legende forteller at Peter, som satt i fengsel i Jerusalem, vart satt fri av en engel, som fikk lenkene til å dette av han. Dagen var fra gammelt av en av årets merkeligste og uheldigste dager. Alt kunne skje denne dagen. - Blant anna måtte en ikke slå høy, for da kom det lus på kveget, som Jon Langli sier det.
Regner det i dag kan en henge bort ljåen i tre uker. Dette er også merkedag for tre uker. Denne dagen skulle det blåse så fælt, og det skulle regne som om det var syndfloden. Da ville regnet holde på i tre uker.
Peters lenker (gammel merkedag) kan du lese alt om her.
 

Været sjekker du best her på yr.no. Mewir om været her på adressa.no.
 

I dag er det heilt naturlig å hente visdomsordet fra vår egen dikter Einar Skjæraasen. Ekstranumrene tar vi fra den greske filosofen Epiktetos om penger og verdier, et inderjordisk Gruk (1941) fra Piet Hein - Et vennligsinnet orkester - et godt ord fra vår store dikter Bjørnstjerne Bjørnson om vennskap og et om humor fra Horats:
Skjæråsen: August er det mykeste jeg kjenner.
Epiktetos: Det er vanskelig for en rik person å være beskjeden. På den annen side er det vanskelig for en beskjeden person å være rik.
Gruk: Et vennligsinnet orkester stiller seg opp ved rådhusets fot og samler andektige gjester som stanser - og tenker på noe. For tonene har denne dragende, ja rent ut besettende makt, og så er det særlig betagende med sådan et oppbud av takt.
Bjørnson: Det første møtes sødme, det er som sang i skogen!
Horats. Si sannheten med en spøk!

 

Benin har nasjonaldag 1. august, da landet i 1960 ble fritt etter å ha vært fransk under navnet Dahomey. Flagget har tre farger typiske for afrikanske flagg. Til venstre flagg og riksvåpen.
 

Sveits har konføderasjonsdag 1. august til minne om edsfor­bundet av de tre første kantonene i 1291. Flagget stammer fra et slag i 1339, men ble offisielt i 1848. Flagg og riksvåpen til venstre.
 

Fra Wikipedia: Nasjonaldag for Sveits og Benin.


August er årets 8. måned, oppkalt etter den romerske keiser Augustus, som i august hadde tiltrådt regjeringen; het tidligere sextilis (den 6. måned, idet året opprinnelig begynte med mars) og hadde 30 dager, men ble tildelt 31 dager etter navneforandringen.
August er siste sommermåned, og da ønska en seg sjølsagt godvær. Det var tid for innhøsting. Derfor vart måneden også kalla skørdermåned.
Fødselsblomsten i august er gladiol (til høyre), mens lykkesteinen er sardonyks, som står for troskap.
Torden i august betyr sykdom for menneske og dyr.



Vil du være sunn og frisk i august - da gjelder disse rådene:
Spar på elskov og søvn og hold deg vekk fra alt
som gjør legemet kaldt.
I august er de ikke sundt å bade,
og for meget eting gjør også skade.
Vokt deg for mjølk og søt mat.
Biffer ete skal en bruke og riktig spare på drikk,
og kroppsvask er ikke gagnlig skikk.
I denne tid må en ta seg i vare,
for den heite maten er nå en fare.

 

Jean-Baptiste Lamarck (1744-1829) (til venstre) var en fransk biolog som mente at evolusjon består i at alle våre egenskaper går i arv, også dem som skyldes tillært atferd. Charles Darwin mente evolusjon betyr at bare bestemte fysiske egenskaper føres videre. Klikk her og les alt om evolusjonens ville veger.
 

Noen kjente personer med fødselsdag 1. august er Herman Melville (1819) (til høyre), Ragnar Fjørtoft (1913), Helge Hurum (1936), Yves Saint-Laurent (1936), Gro Balas (1950), Anne Christensen (1951) og Tor Håkon Holte (1958).
 

Noen historiske begivenheter som har foregått 1. august: 1914: Tyskland erklærer Russland krig. Se den første verdenskrig (under: Tre av hovedpersonene i den tyske militærledelsen, fra venstre: Paul von Hindenburg, keiser Vilhelm 2 og Erich Ludendorff). 1946: Flyselskapet SAS blir opprettet. 1958: Den amerikanske atomubåten Nautilus dykker inn under den arktiske isen og passerer Nordpolen før den kommer opp igjen. Se Arktis —  Utforskning (til høyre). 1960: Benin blir selvstendig. Se Benin — Historie. 1975: Cabinda (i Angola) erklærer seg uavhengig, men blir ikke anerkjent.
 

Noen fleire historiske begivenheter som har skjedd i dag opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1834 – Slaveriet blir avskaffet i det britiske imperiet. 1902 – USA kjøper rettighetene til Panamakanalen av Frankrike1907 – Speiderbevegelsens grunnlegger Robert Baden-Powell åpner den første speiderleiren på Brownsea Island. 1914 – Tyskland erklærer Russland krig. 1936 – De olympiske leker i Berlin blir åpnet. 1941 – Den første Jeepen blir produsert. 1944 – Anne Frank skriver sin siste innlegg i dagboken. 1944 – Warszawaoppstanden mot tyskerne bryter ut i Warszawa1967 – Israel annekterer Øst-Jerusalem1981 – MTV blir kringkastet for første gang. Den første videoen som spilles er Video Killed The Radio Star av Buggles2004 – En lekk gasstank forårsaket en brann i et kjøpesenter i AsuncionParaguay. Ca 400 mennesker omkom.
 

Og fra norsk historie: 2003 – Forsvarets overkommando legges ned. 2008 – Total Solformørkelse. For første gang på 54 år, og den siste på 118 år.
 

Knut Hamsun (til venstre) er kjent som en stor dikter, men ble kontroversiell da han på sine eldre dager bekjente seg til nazismen og hyllet Hitler. Han oppfattet nazismen som en anti-moderne bevegelse. Hans kritikk av det moderne ble synlig tidlig i diktningen. Les alt om Knut Hamsun her: HAMSUN TOK AVSTAND FRA DET MODERNE.