fest1102-tittel_cropped_243x175

God morgen 2. november

2. november er allesjelersdag (Animarum dies) (bildet) og festdag for helgenen Eustachius i den ortodokse kirke. Tove og Tuva har namnedag i dag.

Tove Mogstad crop.jpgTove er kortform av navn på Tor. Tuva kommer av latin perpetua (evig). I dag kan vi gratulere Tove Mogstad (til venstre) og Tove Flåtten (under til venstre) med namnedagen.


Ord for dagen i dag henter vi fra Sven Elvestad om månedene. Ekstranumrene er om misunnelse fra Karl 9, et fra Martin Luther - Tenk selv! fra en preken i Weimar i 1537 - og et Gruk fra Piet Hein - Klar scene - Syner i snøfokk:
Elvestad: Nu har vi på rad disse månedene med navn som lyder som trusler: november og desember.
Karl 9: Den mest fremtredende egenskap ved den svenske nasjon er dens misunnelse.
Luther: Fornuften er direkte i strid med trua. Derfor må man la fornuften fare; hos de troende må den være død og begravet!
Gruk: Snøfokket driver over veger og mark og inn over hegnet. Verden er kvit som det kvite ark fra før det ble tegnet. Tenk å få lov
Tove Flåtten crop.jpgtil å tegne det om - gå uhildet til det og ganske fra nytt kunne dikte det som du og jeg vil det.


Været sjekker du best her på yr.no


2. november er allesjelersdag (Animarum dies) (til høyre). Alle sjelers dag (latin Commemoratio omnium animarum), en felles messedag i den katol­ske kirken for de døde som var så fattige at de ikke hadde penger til å la presten lese sjelemesse over seg. I Norge har dagen vært av mindre betydning. Klikk her og les alt om Alle Sjelers Dag og primstaven.
Allesjelersdag - in commemoratione omnium fidelium defunctorum (til høyre) - kan du lese alt om her.
Dagen er til minne om alle sjelene som døde i trua og fremdeles er i skjærsilden, som de etterlevende derfor bør be for. - På denne dag man bede må, for all den synd som utestå.
Dagen er imidlertid ingen fast tradisjon her i landet og er sjelden avmerket på primstaven. Primstavmerket er flere menneskefigurer.


2. november er festdag for helgenen Eustachius i den ortodokse kirke.


Noen kjente personer med fødselsdag 2. november: Maria-Antoinette (1755), Moa Martinson (1890), Jacob Bjerknes (1897), Burt Lancaster (1913), Melvin Schwartz (1932), Oddvar Torsheim (1938) og Theo Koritzinsky (1941).

Noen historiske begivenheter som har skjedd 2. november opp gjennom åra: 1340 falt Niels Ebbessøn i et slag utenfor Skanderborg. 1530 – Karl V av det tysk-romerske rike (til venstre) gir Malta til johanitterne. 1805 – Siste arbeidsdag ved Kongsberg Sølvverks første driftsperode. 1947 foretok flyet Hughes H-4 Hercules (kjent som The Spruce Goose) sin første og eneste flytur.


Her noen historiske begivenheter som har skjedd i dag 2. november opp gjennom åra - fra Wikipedia: 1530 – Karl V av det tysk-romerske rike gir Malta til johanitterne1917 – Storbritannias utenriksminister Arthur Balfour støtter opprettelsen av en jødisk nasjonalstat i Balfourerklæringen1918 – Litauen innfører republikansk styreform1936 – BBC sender de første regulære fjernsynssendingene i verden. 1967 – Sikkerhetsrådets resolusjon 242, som oppfordrer til fred i Midtøsten, blir vedtatt av FN i ettertid av Seksdagerskrigen2004 – Presidentvalget avholdes i USA, valget vinnes av George W. Bush.


Og fra norsk historie: 1805 – Siste arbeidsdag ved Kongsberg Sølvverks første driftsperode. 1928 – Ishockeyklubben Sparta Sarpsborg blir stiftet. 1950 – Sildesnurperen «Torulf» kantrer utenfor Sværholt i Finnmark. Tre omkommer.